Kurduğu Çiftlik Bank ile 132 bin kişiyi yaklaşık 450 milyon lira dolandıran "Tosuncuk" lakaplı Mehmet Aydın tutuklandı. Hakkında kırmızı bülten çıkarılması sonrası Türkiye'ye döneceğini açıklayıp, Brezilya’da teslim olan Aydın, Türkiye'ye getirilmesinin ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında 4 günlük  gözaltı süresi verildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan Aydın, 19 saat süren sorgusunun tamamlanmasının ardından bu sabah Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'na çıkarıldı.

Savcılık sorgusu tamamlanan ve tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Aydın, ifadesinde tavuk çiftliğinde nasıl bitcoin üretimi yaptıklarını anlattı. Aydın, yurt dışında bulunduğu süre içerisinde hayatını idame ettirmek için bitcoin ve alt coinlerini dolar veya euoraya çevirerek harcamalarını yaptığını söyledi.

Aydın, 7 milyon TL'ye günlük 5 milyon yumurta üretim kapasiteli şirket aldığını, kafesler ve hayvanlar için de 14 milyon TL ödeme yaptığını anlatarak, “Bu esnada Bursa'da açmış olduğum şarküteri de Çiftlik Bilgi İşlem'e bağlı olarak faaliyetine devam etti” dedi

‘TÜRKİYE’YE GETİRMEK İSTİYORDUM’

Eşiyle Uruguay ve Arjantin'e gittiğini söyleyen Aydın, Arjantin'de ofis tutmaya karar verdiğini belirterek, “Ancak Arjantin'de bürokrasinin uzun olması nedeniyle şirketi açamadık. Hatırladığım kadarıyla 2016 yılının 4. ayında eşimle birlikte Urugay'a gittim. Uruguay’da hayvan fiyatları ucuzdu. Hayvanları Türkiye’ye getirmek için araştırma yaptım. Ancak getiremedim. Uruguay’da bana Osman Naim Kaya isimli şahıs yardımcı oldu” diye konuştu.

‘BİTCOİNE MERAK SARDIM’

Uruguay vatandaşına bitcoin işi yapmak isteğinden bahsettiğini anlatan Aydın, “O şahıs da bitcoin işinden anladığını bu işi Paraguay’da daha ucuz maliyetlerle yürütebileceğimizi söyledi. Paraguay’da bu iş için bana bir depo önerdi. Türkiye’de bitcoin faaliyeti yapmak istiyordum. Hakkı Cangül isimli Çiftlik Bank üyesi aynı zamanda şarküteri bayiiliği verdiğim ve yine Ege Bölgesi müdürlüğü verdiğim şahıs bitcoin işlerinden anlıyordu” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE MADENE 18 MİLYON

Akhisar’da boş bir çiftliklerinin olduğunu dile getiren Aydın, “Bunu değerlendirmek amacıyla Hakkı Cangül’e bitcoin cihazları almasını söyledim. Hakkı Cangül’e ilk etapta 11.600.000 TL parayı bitcoin cihazı alması için verdim.Bu paraya MASAK tarafından bloke konulunca alamadı. Daha sonra şirket hesabı üzerinden 6.500.000 TL para gönderdim. Daha sonra elden nakit paralar verdim. Kendisi 928 adet bitcoin cihazı aldı ve bunları Akhisar’daki tavuk çiftliğinin bir bölüme koyduk” diye belirtti.

Uruguay’da olduğu süre içinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Çiftlik Bank ponzidir şeklinde açıklama yaptığını paylaşan Aydın, “Üyeler çiftliklere gittiler, tüm bu konular basına yansıdı. Üyeler savcılıklarla suç duyurusunda bulunmaya başladılar. Ben bunların hepsini Uruguay’dayken öğrendim. Uruguay’da bir hafta kadar durdum. Türkiye Uruguay’dan benim iademi talep edince ben tekrar Brezilya’ya geçtim ve oraya yerleştim” diye konuştu.

‘HERKESİN PARASINI YATIRDIM’

Kendisinin de mağdur olduğunu savunan Aydın, “Anlatığım gibi noterden ihtar çeken herkesin parasını yatırdım. Yurt dışında bulunduğum sürece de kendi imkanlarımla mağdurların paralarını ödemeyi hep düşündüm. En son basında adliyeye başvuran mağdurların zararının 64 milyon TL olduğunu öğrenince el konulan mal varlığımın bunu karşılamaya yeteceğini düşünerek teslim oldum. Mağdurların zararlarının Türkiye makamlarınca el konulan tüm mal varlığımdan karşılanmasını istiyorum” dedi.(İstanbul/MA)