Federe Kürdistan Bölgesi’nin sınır hattında bulunan Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboskî köyüne yönelik savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 sivil yurttaşın yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 10 yıl geçti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti, katliamın yıldönümü dolayısıyla ailelerle bir araya geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Levent Gök’ün de aralarında bulunduğu heyet, Roboskîli aileler ve katliamda kardeşini kaybeden Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü tarafından karşılandı.

TANRIKULU: BURADA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Ailelerle mezarlık ziyaretinde bulunan heyet, burada açıklama yaptı. CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Roboskî katliamının Türkiye tarihinin en büyük katliamı olduğunu söyledi. Katliamın üzerinden geçen 10 yılda adaletin sağlanmadığını ve annelerin acılarının dinmediğini ifade eden Tanrıkulu, “Bu olayın failleri Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak. Ama maalesef o karanlık dehlizler, maalesef bunu söyleyenleri teslim aldı. Ankara'nın mahkemelerinde, Diyarbakır'ın mahkemelerinde, Ankara'nın askeri mahkemelerinde, Yargıtay'da, Anayasa Mahkemesi’nde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde maalesef elbirliği yapılmışçasına, Roboski'de adalet gerçekleşmesin diye, herkes çaba gösterdi ve burada kardeşlerimiz, annelerimiz ağlamaya devam ediyor. Bu toprak gözyaşına maalesef doymadı. Biz 10 yıl önce de buradaydık, burada olacağız. Bu adalet gerçekleşene kadar da burada olacağız” dedi.

GÖK: ORTAK KARAR

CHP’li Levent Gök, katledilen 34 insanın isimlerini sayarak, Roboskî için hala adaletin sağlanmadığını söyledi. Katliamın olduğu süreçte Başbakan olan Erdoğan’ın “Bu olay karanlık dehlizlerde kalmayacak” sözlerini hatırlatan Gök, şöyle devam etti: “Sizlere karanlık dehlizlerde kalmayacak diye söz verilen bu olay, karanlık bir hadise değil. Size ‘karanlık dehlizlerde kalmayacak’ sözü verenler, hepsi bu olayın içinde. Genelkurmayından MİT'ine, silahlı kuvvetlerin en üst kademesinden Milli Güvenlik Kurulu’na, devleti yöneten bütün üst kadrolara, hepsinin ortaklaşa aldığı bir karar. Hepsinin içinde bulunduğu bir karar. Olay o kadar net ki, o kadar aydınlık ki. Zamana yayarak unutturmaya, karartılmaya, soğutulmaya ve toplumun gözünde bu olayın kapatılmasına çalışılıyor. Kapatacak mıyız? Hayır! Kapattıracak mıyız? Hayır! Çocuklarımızı unutacak mıyız? Hayır! Unutturacak mıyız? Hayır.”

‘ÇOCUKLARINIZI UNUTTURMUYORUZ’

“Ankara'daki adaletten ne kadar pay alıyorsa, Roboski de adaletten o kadar pay alacaktır. Adaletin olmadığı hiçbir yerde, ülkeyi kimse yönetiyor diyemez. Adalet bizi bir arada tutan değerlerdir. Biz niye mücadele ediyoruz? Roboski'de bütün annelerin adalet arayışlarına ve onların mücadelelerine sahip çıkmaya devam ederken, biz diyoruz ki, Roboski'de yaşayan herkes, her anne, her erkek, her çocuk, her genç bizim birer eşit yurttaşımızdır. Eğer eşitsek, adalet Roboski'ye mutlaka gelecek. Çocuklarınızı unutturmuyoruz” dedi.