Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığı bütçesinde sağlık sisteminin eksikliklerini dile getirerek, “Koruyucu sağlık hizmetlerine bütçeden 19 milyar lira kaynak ayrıldı diyorsunuz, 6 milyarı maaş, kalan 13 milyar, 83 milyona bölündüğünde 157 lira düşüyor. Kişi başı 157 lirayla kaç yurttaşımız yıl boyunca hangi hastalıktan koruyacaksınız?” diye sordu.

İlgezdi, Sağlık Bakanlığı bütçesinin Türkiye'nin en önemli bütçesi olduğunun altını çizerek, “Bu bütçenin insan sağlığına ve hayatına değer verdiğini söylemek mümkün değil. İstediğiniz sayfadan başlayın yoksulun, emeklinin, emekçinin ve engellinin sağlık hakkının olmadığını görüyoruz” diye konuştu.

ÖZELLEŞTİRME ELEŞTİRİSİ

“18 yılda sağlık alanında iğneden ipliğe her şeyi özelleştirdiniz, devlet kurumlarının şirkete çevirdiniz, kamunun adını yok ettiniz” diyen Gamze Akkuş İlgezdi, "Sağlıkta dönüşüm", "Performans" gibi makyajlı reformlarla sağlık hizmetlerinin piyasanın eline devredildiğini belirterek sağlığın özelleştirilmesine tepki gösterdi. İlgezdi, “Özel sigortaların teminat paketleriyle sağlığı lüks tüketim kategorisine koyup koruyucu tedavi yerine de tamamlayıcı sigortayı getirdiniz” dedi. Şehir hastanelerinin Cumhuriyet’in hasta odaklı sağlık sistemini yok ettiğini ifade eden Gamze Akkuş İlgezdi, “Memleket hastanelerinden hasta teminatlı şehir hastanelerine geçtiniz, vatandaşın cebindeki parayla inşaat şirketlerinin kasasını beslediniz. Böylece, hastayı müşteri, hastaneleri ticarethane gören yeni bir yönetici türü ürettiniz” diye konuştu.

FAHRETTİN KOCA'YA SORULAR

"Unutmayalım ki pandemiyle mücadele eden beton binalar değil, can taşıyan sağlık emekçileridir” diyen Gamze Akkuş İlgezdi Bakana şu soruları yöneltti:

  • “Kaybettikleri mesai arkadaşlarına şehit unvanı verilmesini istiyorlar. Verecek misiniz?
  • Tek kalemde maaş ödemesi yapılmasını, sabit ek ödemenin emekliliğe yansıtılmasını istiyorlar, çok şey mi istiyorlar? Yapacak mısınız?
  • Ek ödemelerde adalet ve eşitlik istiyorlar. Çözecek misiniz?
  • 145 arkadaşımızı cephede kaybettik, onlar rakam değil, her biri candı, Covid-19'u meslek hastalığı olarak kabul edecek misiniz?
  • Geçmişte sağlıkta performans sisteminde çalışmış bir hekim olarak, 'Sistem sağlığın ruhuna aykırıdır' diyorum. Kaldıracak mısınız?
  • Bakın, atalarımız 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' diyor. Pandemide sağlık emekçilerinin ücretleri açlık sınırına yaklaşırken 2021 bütçesine neden özel bir kalem konulmadı?
  • 17 milyar borcu olan üniversite hastaneleri iflas eşiğinde. Hastanelerin iflasını, hastaların rehin kalmasını nasıl engelleyeceksiniz?”