Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) 2021 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu. Gök, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bombardımanı sonucu 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği Roboski Katliamı’nı sordu.

Üzerinden 9 yıl geçtiği ancak ailelerin hala adalet beklediğini hatırlatan Gök, “Aşağı yukarı dokuz yıldır Uludere’deki aileler adalet bekliyorlar. Zamanın Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan o zaman yaptığı açıklamada, bu olayın karanlık dehlizlerde kalmayacağını ve adaletin gerçekleşeceğini ifade etmişti” dedi.

‘KARANLIK DELHİZLERDE KALMAMASI İÇİN NE YAPACAKSINIZ?’

Gök, Akar’ın dönemin Genel Kurmay İkinci Başkanı olduğunu anımsatarak, “Siz olayda harekât emrinin alınmasında sıralı hiyerarşide önemli bir konumda olan bir kişi olarak, Genel Kurmay İkinci Başkanı olarak ve şu anda hükümetin bir Bakanı olarak karanlık dehlizlerde kalmaması için bu olayla ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz?” diye sordu.

‘AYDINLATILMADI’

Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Bakan, o gün Heron görüntüleri izlenirken şimdiki Genelkurmay Başkanı Sayın Yaşar Güler, Genelkurmay İstihbarat Başkanı idi. Ve bu kaçakçı grubuna yönelik hava saldırısının onay emri için Heron görüntüleri izlendikten sonra Sayın Yaşar Güler bu onay iznini o zamanki Genelkurmay İkinci Başkanı olan şahsınıza getirdi yani siz o zaman Genelkurmay İkinci Başkanıydınız. Ve hava harekâtı için onay konusunda sıralı bir hiyerarşik düzen içerisinde İstihbarat Başkanı olan şu andaki Genelkurmay Başkanı, Genelkurmay İkinci Başkanı olarak size onaya getirdi. Siz de doğal olarak hiyerarşik yapı içerisinde bu onay iznini almak üzere o zamanki Genel Kurmay Başkanı Sayın Necdet Özel’i aradınız, Sayın Necdet Özel o zaman Millî Güvenlik Kurulundaydı, telefonla ulaştınız ve bu onayı talep ettiniz. Sonunda evrakları istedi ve onay izni verildi, sonra da yapılan hava harekâtı sonucunda 34 yurttaşımız hayatını kaybetti. Bu olay, dokuz yıl geçmesine rağmen aydınlanmadı.”

‘GERÇEK ORTADA’

Bakan Akar’ın da sorumluluğunda olan bir hiyerarşik yapı içerisinde hava harekatının yapıldığını dile getiren Gök, “Biz yıllardır bu olayın sorumlularını arıyoruz ama gerçek ortada, sizin de sorumluluğunuz olan bir hiyerarşik yapı içerisinde bir hava harekâtının karar aşaması yürütülmüştür. Daha sonra Millî Güvenlik Kurulunda görev yapan o günkü İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim Şahin bir iki yıl sonra bir açıklama yaptı ve dedi ki: ‘Silahlı Kuvvetlerimiz MİT tarafından, üst düzey bir MİT görevlisi tarafından gönderilen yazılar ve şifahi telefonlarla ısrarla aranarak bu Bahoz Erdal’ın, Fehman Hüseyin’in hudut hattını geçeceğini bildirdiğini ifade etti’ ve İdris Naim Şahin o Millî Güvenlik Kurulu toplantısında vardı. Doğal olarak MİT’in de sorumluluğu olan bir konu ama MİT, o zamanki İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna gönderdiği raporda, yazıda ‘Biz olaydan on iki saat sonra haberdar olduk.’ diyerek devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan bir cevap vermiştir” diye konuştu.

‘AİLELER DUYGUSAL BİR KOPUŞ İÇİNDE’

Gök, ardından Akar’a şu soruları yöneltti: “ Sayın Bakan, dokuz yıldır adalet bekleyen bu aileler her perşembe günü çocuklarını anıyorlar. Adaleti nasıl tesis edeceksiniz? Vicdani sorumluluğunuz size ne yapmanız gerektiğini söylüyor? Aileler duygusal bir kopuş içerisinde. Ailelerin ve orada yaşayan köylülerimizin, yurttaşlarımızın duygusal kopuşa uğramamaları açısından bu olayı aydınlatmak için bildiklerinizi kamuoyuyla paylaşmaya hazır mısınız?”

Mezopotamya Ajansı / Diren Yurtsever