İzmir Buca’da kıraathane işleten Erdal Şenözpak (50) ile Mersin Mut’ta kokoreç dükkânı işleten Murat Gümüş (48), dün ekonomik sebeplerden dolayı intihara sürüklendi. Geçtiğimiz günlerde de İzmir Karabağlar’da kahvehane işleten Nuri Çengeloğlu (59), geride “Artık dayanacak gücüm kalmadı” notunu bırakarak intihara sürüklenmişti.

Yaşanan intihar olaylarından sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan, yazılı açıklama yaptı.  

PARA TOPLAYAN TEK ÜLKE 

“Tam” ya da “kısmi” kapanma uygulayan birçok ülkede, devletin vatandaşlarına gelir ve nakdi destek, yardım ve vergi indirimi gibi desteklerde bulunduğunu hatırlatan Bakan, pandemi sürecince vatandaşından para talep eden ve toplayan tek ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. 

İNTİHARLAR 

AKP iktidarının “Biz bize yeteriz” söylemlerine atıfta bulunan Bakan, "Biz bize yeterdik de, sarayın çevresine yuvalanmış küçük bir zümrenin ihtirasından, şatafatından, doyumsuzluğundan sıra vatandaşa gelmiyor. Milyonlarca insan hükümet tarafından yapayalnız bırakıldı. Bu kara delik herkesi içine çekti. Son bir yılda onlarca insan intihar etti. ‘İtibardan tasarruf olmaz’ diyenlere soruyoruz; vatandaşının canından, hayatından daha ala itibar mı olur?” diye sordu. 

İzmir Kahvehaneciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı da çözüm üretilmediği için esnafın intihara sürüklendiğini belirterek, acil ekonomik destek verilmesi çağrısında bulundu. Erdal Şenözpak'ın intihara sürüklendiği işyerine giderek isyan eden Kırdı, esnafların yaşadıkları sorunları ve taleplerini anlattı. 

BORÇ DİZ BOYU 

Kısıtlamalar nedeniyle işyerini açamayan esnafın ekonomik olarak çok zorlandığını dile getiren Kırdı, “Esnafın borcu diz boyu, psikolojileri bozuk. Erdal arkadaşımız 15 yıllık kahveciydi. Mal sahibi kirasını ödeyemediği için tahliye etmesini istemiş. Ailesinin temel geçimini, çocuklarının eğitimi gibi pek çok ihtiyacını karşılayamamış. Bu nedenlerle intihara sürüklendi. Pek çok esnaf bu durumda. Bir yıldan fazladır çözüm üretilmediği için esnaf intihara sürükleniyor” dedi.

ESNAF DESTEKSİZ BIRAKILDI 

İntihar nedeninin pandemi sürecinde esnafı desteksiz bırakılması olduğuna işaret eden Kırdı, hibelerin dağıtılmadığını ve esnafı koruyacak yeterlilikte olmadığını söyledi. Kırdı, “Bahsi geçen miktarlarla esnafın ayakta kalması mümkün değil. Bu kararları verenler papyonlu adamlar, geçim derdi olmayan insanlar. Böyle adamların bizleri anlaması mümkün mü?" diye sordu. 

Kırdı, kısıtlama kararlarının esnafla görüşecek alınması gerektiğini belirterek, acil olarak esnafa ekonomik destek verilmesi çağrısı yaptı.