Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve beraberindeki heyet, Bayraklı’da bulunan İzmir Adliye binası ve hukukçuların kaldıkları binalarda yaşanan hasarları yerinde inceledi.  İncelemelerin ardından İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

EL ELE VERME ZAMANI

Ülkenin yüreğinin İzmir için çarptığını ve depremde yaşamını yitiren yurttaşların ailelerine baş sağlığı dileklerini sunarak konuşmasına başlayan Tezcan, bir an önce depremin yaralarını sarılmasını beklediklerini ifade etti. Bu anlamda ellerinden geldiklerini yapacaklarını dile getiren Tezcan, “Bir araya gelerek el ele verme zamanıdır” dedi.

PSİKOLOJİK TRAVMA YARATIR

Arama kurtarma çalışmaları devam ederken bugün mesai saatlerinin başladığını aktaran Tezcan, depremde adliye ve hukukçuların kaldıkları binaların hasar gördüğünü anlattı. Tezcan, “Adliye binası bir bölümüyle depremin etkisinde kaldı. Fakat esas olarak adliye binasının dışında çevredeki binalar, avukat yerleşkelerinin olduğu binalar hasarlı. Bu da adalet hizmeti alacak vatandaşların bu konuda ciddi bir şekilde psikolojik travma altında olduğunu gösteriyor. Böyle bir olumsuz durumla karşı karşıyayız. Kuşkusuz bununla ilgili hem Adalet Bakanlığı hem de ilgili yetkililer çeşitli çalışmalar yapacaktır. Biz de bugün hukukçu olan vekiller olarak İzmir Adliyesi’ne gelip özellikle avukatlardan ve vatandaşlardan gelen talepler hususunda görüşmeler yaptık. Önce baro başkanıyla görüştük süreçle ilgili bilgi aldık sonra başsavcı ile görüştük” diye belirtti. 

İŞLEMLERİ DURDURMA ÇAĞRISI

Adalet hizmetinde idari kararla önlenemeyecek bazı süreçlerin olduğunu belirten Tezcan,  "İdari anlamda hakimler savcılar kurumu 15 günlük bir sürede işlerin belirli ölçüde düşük performanslı devam etmesi hususunda çeşitli düzenlemeler yapmış ve ama bu düzenlemelerin sorunu çözmeye yeterli olmadığını biliyoruz" dedi. Pandemi sürecinde adli işlemlerle ilgili adli işlemlerde sürelerin durdurulduğunu hatırlatan Tezcan, şimdi de işlemleri durdurma çağrısında bulundu. 

PARTİLERE ÇAĞRI

Adliye personellerinin adliye binasında çalışabilme konusunda ciddi tedirginlik ve endişe içinde olduklarının altını çizen Tezcan, “Meselenin idari önlemle çözülebilmesi 15 günlük düşük performanslı çalışabilme yöntemleriyle çözülebilmesi mümkün görünmüyor. Meclis'in hızla bu süreçte yaraların sarılmasında adalet hizmetinin doğru yürüyebilmesi bir yasa çıkarması lazım. Her şeyden önce CHP grubu olarak AKP ve diğer bütün siyasi parti gruplarına bu konuda bir çalışma yapmayı teklif ediyoruz” dedi.