Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, 25 Haziran 2009 gecesi Meclis’ten geçirilen askerlerin sivil mahkemede yargılanmasına dair yasa değişikliğinin arkasında FETÖ’nün siyasi ayağı olduğuna yönelik sözlerine AKP’nin suç duyurusuyla karşılık vermesine CHP sert tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel basın toplantısı düzenleyerek, Başbuğ’un bahsettiği düzenlemenin muhalefetle uzlaşma halinde geçtiğini öne süren AKP’nin doğru söylemediğini anlattı. Düzenlemenin uyuşturucuyla mücadele diye lanse edilen tasarıya o dönemin AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın geçe yarısı önerge eklediğini belirtti. Önergeyle yasadaki ‘hali dahilinde’ ifadesinin ‘halinde’ye çevrilmesiyle askerlerin ağır ceza mahkemelerinin yetkisine giren bir suçu işlemeleri halinde sivil mahkemelerde yargılanmasına yol açılmıştı. Düzenlemenin, İrtica ile Mücadele Eylem Planı adlı belgede imzası olduğu öne sürülen Albay Dursun Çiçek’in yargılanması için yapıldığı öne sürülmüştü.

Özel, “Yapılan operasyon Tayyip Erdoğan izmasıyla uyuşturucu ile mücadelesi diye konulup gecenin bir yarısı Mustafa Elitaş önergesiyle hali dahilindeyi halindeye çevirme meselesidir” dedi. Özel şöyle devam etti:

‘BAYKAL’IN HABERİ YOK’

“Bu operasyondan sonraki grup toplantısında CHP’nin itirazlarını, bir kelime için kıyameti kopardı diye Hürriyet manşet yapmış. FETÖ ile mücadele diyorsunuz ya FETÖ kendisi ile mücadele edenleri temizledi size bu imzayı attırarak, bu değişikliği yaptırarak. Kimi, neyi kandırıyorsunuz? Deniz Baykal’ın uyuşturucu ile mücadele için bir kelime ekleyeceğinizden haberi var. Ama gece yarısı yapılan bu işten haberi yok. Bu işi bir şeytan bir FETÖ bir de bu imzayı atanlar biliyor ki ya öyleyse suçlular, bilmiyorlarsa önergeyi ellerine kim tutuşturmuş açıklasınlar.”

‘BİZ YİNE BU İNSANLARIN YANINDA OLURUZ’

“Şunu sormazlar mı sen dürüstsen, namusluysan neden Recep Tayyip Erdoğan, ilk kanunun metnine koyaydın. Bu ‘halinde’yi yazıp daha ‘Demokratik bir şey, biz askerleri sivil mahkemelerde yargılayacağız’ demiyorsan, oyun yapıyorsan, bunu görecek, bileceksin.  Siyasi ayak tartışması biraz eşelendiğinde AKP’nin neden hayır oyu verdiğini görüyoruz. Çünkü bu meseleler ortaya çıksın istemiyor.  Ramazan Can ve arkadaşlarının 28 tane imza ile koydukları albayları emekliliğe teşvik edip FETÖ’cülere yer açma önergesiydi. AKP için bir suç duyurusunda ayıp örtme değil özeleştiri yapıp özür dileme zamanıdır. Yok bu iş FETÖ yaptı diyor, sahipleniyor, ben o FETÖ’nün yaptığı tüm Balyoz, Ergekon’u sahipleniyorum demektir. Ey Erdoğan sen yine FETÖ’cülerin yanında saf tut biz yine bu insanların yanında oluruz.”