Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), iktidar tarafından tartışmaya açılan İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin 81 ilde eş zamanlı açıklama yaptı. Partinin genel merkezinde geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen kurultayda Kadın Kolları Başkanlığı'na seçilen Aylin Nazlıaka, açıklama yaptı. 

“İstanbul Sözleşmesi kırmızı çizgimizdir" diyen Nazlıaka,"Biz kadınlar elde ettiğimiz haklarımızı bugün hayatın her alanında yaşamak istiyoruz. Erkek egemen iktidar ise hukuken kazanılmış haklarımızı gasp ettiği yetmiyormuş gibi, şimdi de bu hakları tamamen ortadan kaldırmak istiyor. 2011 yılında imzalanan ve kadına yönelik şiddete karşı devletin atması gereken adımları temel alan İstanbul Sözleşmesi, bugün tam olarak uygulanıyor olsa idi birçok kız kardeşimiz yaşıyor olacaktı" dedi. 

Sözleşmenin hukuki bir belge olduğunu hatırlatan Nazlıaka, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını öngören ve kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesini amaçlayan bir hukuki belge olduğunu ve Türkiye'nin de altına imza attığı sözleşmeyi uygulamak zorunda olduğunu söyledi.  

'CESARET, MÜCADELE BİZİZ'

İstanbul Sözleşmesi’nin öngördüğü hakların en temel insan hakları olduğunu ve tartışmaya açılamayacağını belirten Nazlıaka, parti olarak tüm kadınların haklarını öğrenip savunacağı ana kadar sokak sokak gezeceklerini ifade etti. Nazlıaka şöyle devam etti;"Haklarımızdan asla geri adım atmayacağız. Kadınların ölmeyeceği, öldürülmeyeceği; hayatın her alanında daha fazla yer alacağı bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz. Bugün neredeyse her gün bir kadının öldürüldüğü, tacize, tecavüze ya da farklı şiddet türlerine maruz kaldığı ülkemizde İstanbul Sözleşmesi, bizim kırmızı çizgimizdir. Bu çizgiyi aşanlara, Sözleşme’yi uygulamak yerine kaldırmak isteyenlere oturdukları koltukları dar edeceğiz. Cesaret biziz, azim biziz, emek biziz, mücadele biziz. Biz kadınlarız; biz her iki kişiden biriyiz.

DİYARBAKIR

CHP Diyarbakır İl Başkanlığı Kadın Kolları, hükümettin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme tartışmalarına ilişkin parti binasında açıklama yaptı. Açıklamada konuşan CHP Diyarbakır Kadın Kolları Başkanı Behiye Küden, hükümetin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme ısrarının, Cumhuriyet tarihi boyunca kadınların elde ettiği tüm haklarının ellerinden almak isteği olduğunu vurguladı.