Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Gazeteci Nurcan Yalçın’ın gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Nurcan Yalçın’ın gözaltına alınma sebebinin henüz açıklanmadığı belirtilen raporda, “CFWIJ olarak gazetecileri sindirmek ve susturmak amacıyla uygulanan söz konusu baskı ve politikaları kınıyoruz. Gazetecinin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” denildi.

‘ZİNCİRLEME ÖRGÜT PROPAGANDASI SUÇLAMALARI’

Yalçın’ın avukatlarıyla görüştürülmesine 24 saat kısıtlama getirildiği kaydedilen açıklamada, “Nurcan Yalçın daha önceden de Rosa Kadın Derneği’ne açılan soruşturma kapsamında ‘örgüt üyeliği’ ve ‘zincirleme örgüt propagandası yapmak’ suçlamalarıyla dava açılmıştı. Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde altı celse süren dava sonucu gazeteciye ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ iddiasıyla iki yıl bir ay, ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla da bir yıl altı ay 22 gün hapis cezası verilmişti. Hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar veren mahkeme, gazeteci hakkında adli kontrol yasağı getirilmesine de hükmetmişti” ifadelerine yer verildi.

‘SANAL MEDYA PAYLAŞIMLARI’

Yalçın’ın Rosa Kadın Derneği’nde faaliyet yürüttüğüne dair gizli tanık beyanı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, derneğe düzenlenen baskında el konulan üyelik belgesi ve sanal medya paylaşımlarının suç unsuru sayıldığı kaydedildi.

Açıklamanın devamında “Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Nurcan’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Türkiye’de özellikle son zamanlarda gazetecilere yönelik baskılar fazlasıyla artmış, söz konusu sindirme ve susturma politikaları son derece endişe verici boyuta ulaşmıştır. Türkiye'de hukukun üstünlüğü adeta yok sayılmaktadır. Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bu hamleler asla kabul edilemez” diye belirtildi.