Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, cezaevinde bulunan tutukluların cezalarını infaz ettikleri halde tahliye edilmemelerini ve artan hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı.

Yeni infaz düzenlemesiyle tutuklulara ilişkin, "haklarını iyi niyetle kullanıp kullanmadıkları", "işlediği suçtan dolayı pişmanlık duyup duymadıkları", ve "toplumla bütünleşmeye hazır olup olmadıkları" gibi sübjektif hükümlere yer verildiğine dikkat çeken Tosun, söz konusu düzenleme nedeniyle, Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan Bahattin Demir adlı tutuklunun cezasının 3/4’ünü infaz etmiş olmasına rağmen tahliye edilmediğini belirtti.

'AĞIR İNSAN HAKKI İHLALİDİR'

Demir'in tahliyesinin, ‘pişmanlık’ duymadığı gerekçesiyle reddedildiğini belirten Tosun, TCK’nin 7. maddesinin 3. fıkrasında yer alan “güvenlik tedbirleri hakkında, infaz rejimi yönünden hüküm, zamanında yürürlükte bulunan kanunlarca uygulanır” şeklindeki maddesini hatırlattı. Tosun şöyle devam etti: "Dolayısıyla suç tarihinden sonra yürürlüğe giren hüküm aleyhe ise sanık hakkında uygulanamaz. Bu nedenle 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren 5275 sayılı Kanun’unun söz konusu mahpuslar için uygulanması kişiyi özgürlüğünde yoksun bırakarak ağır insan hakları ihlali suçu işlenmesine sebep olmaktadır. Bununla birlikte Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda koğuşlara gelişigüzel baskın yapıldığı, mahpuslara hakaret edildiği, kitaplarının alındığı, mahpusların bir kısmının Diyarbakır F tipi Ceza İnfaz Kurumuna gönderildiği gibi keyfi uygulamalar olduğu beyan edilmektedir."

ADALET BAKANINA SORDU

Konuya ilişkin Tosun, Adalet Bakanı Gül’e şu soruları yöneltti:

“* Bakanlığınız İdare ve Gözlem Kurulu’nun mahpusların koşullu salıverilmesine ilişkin yetkisinin keyfilik bakımından ve ayrımcılık yasağı, eşitlik, kişi hürriyeti ve güvenliği, özgürlük ve güvenlik hakkı bakımından Anayasa’nın 2, 10, 19, 36 ve 38. maddeleri ile AİHS’nin 5, 7 ve 14. maddelerine aykırı olduğundan haberdar mıdır? Bakanlığınız söz konusu durumla ilgili ağır hak ihlallerini ortadan kaldıracak bir çalışması var mıdır?

* Bir mahpusun pişmanlık göstermesi ne demektir? İdare ve Gözlem Kurulu, mahpusların pişmanlık göstermesini hangi dayanaklara göre değerlendirmektedir?

* TCK’nin 7.maddesine istinaden 5275 sayılı kanunun 89.maddesindeki değişiklik suçun işlendiği tarih esas alınmayarak Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun İdare ve Gözlem Kurulu açıkça suç işlemektedir. Bakanlığınız söz konusu durumdan haberdar mıdır?

* Bakanlığınızca konu ile ilgili herhangi bir işlem başlatılacak mıdır?

* Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda mahpuslara hakaret edildiği Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Bakanlığınızca konu ile ilgili infaz memurlarına soruşturma açılmış mıdır?

* Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda koğuşlara gelişigüzel baskın yapıldığı, kitaplarının alındığı gibi uygulamaların gerekçesi nedir?

* Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda mahpusların bir kısmının Diyarbakır F tipi Ceza İnfaz Kurumuna gönderildiği beyan edilmektedir. Pandemi sürecinde mahpusların başka cezaevlerine sevkinin zorlaştırıldığı göz önüne bulundurularak mahpusların Diyarbakır F tipi Ceza İnfaz Kurumuna gönderilmesinin temel gerekçesi nedir?

* İnsan Hakları Eylem Planı’nın açıklandığı bu günlerde Bakanlığınız söz konusu hak ihlallerini ortadan kaldıracak ne gibi çalışmaları vardır?

* 1 Ocak’tan bugüne ülke genelinde bu şekilde infazı ertelenen, koşullu salıverilmesi gerekirken Cezaevi Yönetimlerinin İdare ve Gözlem Kurulunca ‘iyi halli’ bulunmayan kaç hükümlü vardır?”