Türkiye’de yanıtı muamma olan sorulardan biri cezaevlerinde annesi ile birlikte kalan kaç çocuk olduğu sorusu. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, bu konuda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle sunduğu önergeye geçtiğimiz Temmuz ayında verilen yanıta da anneleri ile birlikte kalan bebeklerin sayısı açıklanmadı.

Adalet Bakanı Gül, 18 Şubat 2019 itibariyle Türkiye’deki 7 adet çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumu ile 4 çocuk eğitim evinde 12 ila 15 yaşında 146, 15 ila 18 yaş arası ise 2 bin 764 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu paylaşmakla yetindi.

Ceza I·nfaz Sisteminde Sivil Toplum Dernegˆi’nin (CİSST), cezaevlerindeki çocuk mahpusların durumuyla ilgili hazırladığı ‘Türkiye’de Çocuk Mahpus Olmak’ adlı raporda da, bu konuda yapılan başvuruların yanıtsız bırakıldığı kaydedildi.

Cezaevlerinde kaç çocuğun annesiyle birlikte kaldığına dair eldeki tek resmi veri, CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında yaptığı başvuru üzerine Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün 4 Temmuz 2017 itibariyle paylaştığı rakam. Verilen yanıta göre, 4 Temmuz 2017 itibariyle Türkiye cezaevlerinde annesiyle kalan çocuk sayısı 668.  

Son üç yılda bu rakama ne kadar eklendiği ise bilinmiyor. 

Annesi ile cezaevinde kalan sayısı bilinmeye  bu çocuklardan biri 1,5 yaşındaki Arin Hevi. 

2010 yılında “örgütü üyesi olmak” gerekçesiyle yargılandığı davadan 6 yıl 3 ay hapis cezası verilen Nurcan Kızılkaya, yaklaşık 3 yıl tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edildi. Kızılkaya, cezasının onanmasını üzerine 6 aylık bebeği Arin Hevi ile birlikte Kocaeli F Tipi Cezaevi’ne konuldu.

Avukat olan baba Mehmet Sani Kızılkaya, bir yılı aşkın süredir annesi ile birlikte cezaevinde kalan Arin Hevi’ye verilmek üzere cezaevi idaresine teslim ettiği boya kalemi ve boyama kitabı küçük çocuğa verilmedi. Gerekçe olarak ise, o yaşta çocuğun kalem tutup, tutup boya yapamayacağı gösterildi.

Baba Kızılkaya, karşılaştıkları bu duruma yönelik tepkisini sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulunarak gösterdi: “1,5 yaşında hapis yatabilen kızıma “kalem tutamaz, boyama yapamaz” diye  boya kalemi ve boyama kitabı almayan cezaevi yönetimi var bu ülkede biliyor musunuz?”