Mardin’in Mazıdağı ilçesinde bulunan Cengiz Holding'e ait Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Fabrikası’nın Diyarbakır-Mardin-Mazıdağı Demiryolu inşaatında çalışan 118 işçi, koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı çalışma koşullarının düzeltilmesini talep etmeleri üzerine 15 Nisan'da işten çıkarılmıştı. Söz konusu durum, Meclis’te “işten çıkarmaların 3 ay yasaklanmasına” dair yasa teklifinin görüşüldüğü sırada yaşanmıştı. 

İŞSİZLİK MAAŞI VE TAZMİNATA ENGEL  

Holding’e bağlı Cengiz İnşaat, işsiz bıraktığı kişileri bir kez daha mağdur etti. Firma, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yaptığı bildirimde, işçilerin "29 numaralı kod" çıkarıldığını öne sürdü. “SGK İşten Ayrılış Bildirgesi”nde söz konusu kodla işçilerin "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller nedeniyle” işten çıkarıldığını öne süren firma, böylece işçilerin İŞKUR üzerinden işsizlik maaşı ve tazminatlarını almasının da önüne geçmiş oldu.

İŞE İADE DAVASI

Konuya dair görüştüğümüz işçilerden Erdem Önen, kendilerine "29 numaralı kod" nedeniyle işsizlik maaşı alamayacaklarının bildirildiğini ifade etti. Önen, “Gece gündüz demeden çalıştırdılar. Sokağa çıkma yasağı varken bile biz o fabrikada kaldık, çalıştık. Sadece çalışma koşullarımız düzeltilsin istedik. Bize atılan bu iftirayı kabul etmiyoruz” dedi. Önen, işe iade davası açtıklarını ve davalarının takipçisi olacaklarını vurguladı.  

CHP’Lİ TANAL’DAN DA TEPKİ

CHP Milletvekili Mahmut Tanal da sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Tanal, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Cengiz İnşaat tarafından 15 Nisan'da işten çıkarılan Diyarbakır-Mazıdağı demiryolu hattı işçileri, SGK’ya bildirilen işten ayrılış bildirgelerinde, 29 kodu (İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih) yazmasının şokunu yaşıyor. Cengiz İnşaat mağduru işçiler, 29 kodu yüzünden işsizlik maaşından da faydalanamıyor. İŞKUR başvurularını reddediyor. Çaresizler. Gece gündüz çalıştılar, karşılığı 29 kodu oldu! Hak talebi, korona günlerinde iş yüklerinin ağırlaşmasına itiraz etmek mi ahlaksızlık oluyor? Yeni iş başvurularında da 29 kodu emekçilerin karşısına engel olarak çıkacak. İşçilerin 29 koduyla işten atılmayı hak edecek herhangi bir yanlışları olmadı. Eve ekmek götürme derdindeydiler. Cengiz İnşaat’ın 29 koduyla işten çıkardığı emekçilerin ahlak dışı herhangi bir davranışları olmadı. Çalmadılar, kimsenin namusuna göz dikmediler. Tek suçları, grev haklarını kullanmaları.”

29 NUMARALI KOD 

SGK’nin “İşten Ayrılış Bildirgesi”nde yer alan işten çıkış bildirimi kodlarından "29 numaralı kod", “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller’ nedeniyle işten çıkarma anlamı taşıyor. Bu kodla işten çıkarılan işçilere, firmanın tazminat ödenmeme hakkı bulunuyor. Ayrıca, bu kodla çıkarılan işçilere işsizlik maaşı ödenmemesini de sağlarken, işverene de tek taraflı fesih hakkı veriliyor.