Serhat bölgesinde yer alan kentlerde kurulan kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden biri  Çeçil peyniri. Yöresel lezzetler arasında önemli bir yer tutan Çeçil peyniri, yüzlerce yıldır geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediliyor. Peynir çeşitliliği ile ünlü bölgenin eşsiz tatlarından biri olan Çeçil peyniri çoğunlukla Kars, Ağrı, Erzurum, Ardahan ve Iğdır gibi kentlerde üretilip tüketiliyor.  

Damaklarda doyumsuz bir tat bırakan Çeçil peynirinin üretimi oldukça zahmetli bir iş. Sağılan inek sütü önce yağından arındırılıp, bir gün boyunca dinlendiriliyor. Ardından mayalanarak kazanlarda kaynatılıp kıvamına ulaştıktan sonra tel tel olana kadar zorlu bir yoğurma işlemine tabi tutuluyor. 

YAPIMI ZAHMETLİ 

Çeçil peyniri, yaz ve kış ayları boyunca hem bu şeklide hem de koyun ya da keçi derisinden hazırlanmış tuluklar içine basılıp, küflendirilmesiyle "göğermiş çeçil" adı verilen çeşidiyle kahvaltı sofralarını süslüyor.

Kars’ın Digor ilçesine bağlı Alem Köyü’nde her sabah ineklerini sağdıktan sonra Çeçil peyniri üretmek için işe koyulan kadınlardan 6 çocuk annesi Suzan Özyakışır (46), her gün ortalama 5 kilo Çeçil peyniri ürettiğini anlattı.

‘SOFRALARIMIZIN OLMAZSA OLMAZI’

Sabah erken saatlerde ineklerden sağdığı sütü makineden geçirip, yağından arındırdıktan sonra yaktığı ateşin  üstüne koyduğu büyük bakır kazanların içinde sütü kaynatan Özyakışır, "Sütün içine aynı miktarda taze süt ekleniyor. Sıvı maya ilave ettikten sonra orta ateşte pişiriyoruz. Suyunu aldıktan sonra malzemeyi başka bir kaba alarak, peyniri yoğuruyoruz. Çeçil peyniri kıvama geldikten sonra kazanlardan çıkarılıp serip hazır hale getiriliyoruz" diye belirtti.

Mayıs ayından Eylül ayına kadar kendi ihtiyaçları için Çeçil peyniri ürettiklerini ifade eden Özyakışır, farklı şehirlerde yaşayan akrabaları için de yine peynir ürettiklerini dile getirdi. Özyakışır, çok nadir de olsa ürettikleri peynirin kilosunu 15 TL sattıklarını anlattı. Özyakışır, “Çeçil peynirini çok seviyoruz. Sofralarımızın olmazsa olmazı. Her zaman sofralarda olur. Tadı da çok güzel, ki dışarıda da tanınıp, çok talep oluyor” dedi.

MA / Dindar Karataş