Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyon ikinci gününde devam ediyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sabaha kadar patlama sesleri meydana gelirken, çok sayıda insanın yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Rusya'nın başlattığı askeri operasyonun 25 Şubat'ta yaşanan gelişmeler şöyle:

23.32 KİEV’DE PEŞ PEŞE PATLAMA

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Telegram'dan yaptığı açıklamada, şehirdeki 6 nolu termik santrali civarında 3-5 dakika aralığında 5 patlamanın gerçekleştiğini ifade etti.

23.28 İNGİLTERE: YAPTIRIMLAR UYGULAMAYA KONDU

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a karşı yaptırımların uygulamaya konduğunu duyurdu.

23.25 RUSYA OPERASYONUN İLK SONUÇLARINI AÇIKLADI

Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna'daki kara operasyonunun ilk sonuçlarını açıkladı.

Buna göre 211 askeri altyapı tesisi kullanılamaz hale getirildi.11 hava üssü, 17 kontrol noktası ve iletişim merkezi, 19 S-300 ve Osa füze savunma sistemi, 39 radar istasyonunun kullanılamaz hale geldiği, 6 uçağın, 1 helikopter, 5 İHA’nın vurulduğu, 67 tank ve zırhlı araç, 16 çoklu roketatar sistemi, 87 araç ve 5 askeri teknenin imha edildiği açıklandı. 

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise Rus güçlerine ait 516 zırhlı araç, 7 helikopter, 10 uçak, 2 bin 800'den fazla asker ve yaklaşık 80 tank ile 20 seyir füzesini etkisiz hale getirdiklerini bildirdi

22.55 ZELENSKİ AB LİDERLERİNE VEDA ETTİ

İsveç Başbakanı Mangdalene Andersson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin "Belki beni devlet başkanı olarak son görüşünüz olabilir" cümlesiyle Avrupa Birliği (AB) liderlerine veda ettiğini söyledi.

22.17 AB: PUTİN VE LAVROV’UN VARLIKLARINI DOLDURDU

Avrupa Birliği, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u da içeren Rusya'nın varlıklarının dondurulması kararı aldı.

21.45 ZAHAROVA: YAPTIRIMLARA KARŞILIK VERECEĞİZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a karşı uygulananlar dahil tüm yaptırımlara yanıt vereceklerini belirtti.

21.41 ZELENSKİ BİDEN İLE GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Twitter’dan yaptığı paylaşımda ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini belirterek, Rusya karşıtı yaptırımlar ve askeri yardımın artırılması konularını ele aldıklarını söyledi.

21.39 OECD: RUSYA’NIN ÜYELİK SÜRECİNİ DONDURDUK

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Rusya'nın örgüte katılım sürecini durdurduklarını duyurdu.

20.33 NATO: UKRAYNA HALKININ YANINDAYIZ

NATO üyesi ülkelerin liderleri, Ukrayna krizini görüşmek için olağanüstü zirvede bir araya geldi. Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Rusya'ya sert yaptırımlar uygulayacağız. Ukrayna'nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı, parlamentosu ve hükümeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız. Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararı, Rusya'nın uzun yıllar ekonomik ve siyasi bakımdan ağır bedel ödeyeceği korkunç bir hatadır.”

20.28 KİEV’DEKİ TÜRKİYELİLER TAHLİYE EDİLİYOR

Türkiye Büyükelçiliği, Türkiyeli vatandaşların 2 otobüsle karayolları üzerinden Türkiye'ye tahliye edildiğini açıkladı.

20.19 SAVUNMA BAKANLIĞI: SUMİ VE KONOTOP’U BLOKE ETTİK

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Sumi Bölgesi'ndeki Sumi ve Konotop kentlerini bloke ettiğini ve sivil nüfusun güvenliğini sağlamaya yönelik önlemler aldığını açıkladı.

20.03 ÇEKYA VE POLONYA HAVAALANLARINI RUS UÇAKLARA YASAKLADI

Çekya Ulaştırma Bakanı Martin Kupka, ve Polonya Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak tüm havaalanlarını Rus uçaklarına yasakladığını söyledi.

19.32 RUSYA’NIN AK ÜYELİĞİ ASKIYA ALINDI

Ukrayna topraklarını işgal eden Rusya'nın Avrupa Konseyi (AK) üyeliği askıya alındı. Bugün toplanan Avrupa Konseyi üyeleri, Rus diplomatların ve delegelerin Konsey'in ana organlarına katılımını hemen yürürlüğe girecek şekilde askıya aldı.

17.30 AB: PUTİN VE LAVROV YAPTIRIM LİSTESİNDE

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Bir sürpriz olmazsa Putin ve Lavrov yaptırım listesinde yer alacak"  açıklaması yaptı. 

16.45 AKAR: İNSANİ YARDIMA HAZIRIZ

Savunma Bakanı Hulusi Akar, telefonda görüştüğü Ukraynalı mevkidaşına Türkiye'nin insani yardıma hazır olduğunu, barış ve huzurun sağlanması için üzerine düşeni yapacağını bildirdi.

16.40 '1000'DEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ'

Ukrayna Savunma Bakanlığı, şu ana dek binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü savundu. Açıklamada, "Rusya kuruluşundan bu yana herhangi bir silahlı ihtilafında bu kadar çok kayıp vermedi" denildi.

16.25 'AB, PUTİN VE LAVROV'U DA YAPTIRIM LİSTESİNE ALACAK'

Financial Times gazetesi, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a da yaptırım uygulamayı planladığını öne sürdü. 

16:08 KREMLİN: MİNSK’E DELEGASYON GÖNDERMEYE HAZIRIZ

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna’yla müzakereler düzenlemek için Minsk’e delegasyon göndermeye hazır olduğunu açıkladı. 

16.06 ALMANYA’DAN ZELENSKİ İÇİN İLTİCA AÇIKLAMASI

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Hebeshtreit, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin hala başkent Kiev'de olduğunu ve Berlin'in kendisine iltica hakkı verip vermeyeceği konusunda da "Bu konuda spekülasyon yapacak bir şey olmadığını" söyledi.

16.05 RUS PARAŞÜTÇÜ ASKERLERİ KİEV’DE

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Rus paraşütçü askelerin Kiev banliyölerindeki Gostomel Havaalanı'nı ele geçirdiğini ve Rus Hava Kuvvetleri'nin ana güçleriyle birleşerek Ukrayna başkentini batıdan bloke ettiğini bildirdi.

15.11 ZELENSKİY: BATI YARDIM ETMEKTE YAVAŞ KALDI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'ya karşı Batı'nın Ukrayna'ya yardım etmekte yavaş kaldığını söyledi. Yapılan yazılı açıklamada, "Ukrayna'ya yardım etmekte bu kadar yavaş kalıyorsanız, kendinizi nasıl savunacaksınız?" diye soran Zelenskiy, "Avrupa'daki devlet kurumları gerçekten güçlü kararlar almakta acele etmiyor" ifadesini kullandı. 

15.10 ‘PUTİN MÜZAKEREYE İSTEKLİ’

Çin devlet televizyonu CCTV, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çinli mevkidaşı Xi Jinping'e, Rusya'nın Ukrayna ile üst düzey görüşmeler yapmaya istekli olduğunu söylediğini bildirdi. CCTV'ye göre Putin,  "ABD ve NATO uzun süredir Rusya'nın makul güvenlik endişelerini görmezden geldi, defalarca taahhütlerinden caydı ve Rusya'nın stratejik alt çizgisine meydan okuyarak doğuya doğru askeri konuşlandırmayı ilerletmeye devam etti. Rusya, Ukrayna ile üst düzey müzakereler yürütmeye istekli" dedi.

15.19 ZELENSKİY’DEN PROTESTO ÇAĞRISI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’ya karşı Avrupa ülke halklarını protesto düzenlemeye çağırdı. Zelenskiy, bu şekilde, halkların hükümetlerini daha kararlı adımlar atmaya zorlayabileceklerini söyledi. Ukrayna lideri, 2. Dünya Savaşı sonrası “bir daha asla” ifadesinin kullanıldığını hatırlattı ve “Ama işte bir daha oluyor. 2022’de, İkinci Dünya Savaşı’ndan 75 yıl sonra” dedi. Zelenskiy, Rusya’yı durdurmak için halen çok geç olmadığını ifade etti.

15.08 KULEBA, ÇAVUŞOĞLU’YLA GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla bir telefon konuşması yaptığını duyurdu. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Kuleba, "Türk dostum ve mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu ile Türkiye'nin savunma kapasitelerini geliştirmek için atılabilecek pratik adımlar hakkında bir konuşma daha yaptık. Bu zor günlerde Türkiye'nin Ukrayna'ya verdiği desteğe minnettarım" yazdı.

14.46 ESAD'DAN PUTİN'E DESTEK

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Putin'le telefonda görüştüğü açıklandı. Buna göre Esad, görüşmede Ukrayna konusunda Suriye'nin Rusya'ya desteğini iletti. 

14.45 AKAR, İNGİLTERE SAVUNMA BAKANIYLA GÖRÜŞTÜ

Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, İngiliz mevkidaşı Wallace ile telefonda Ukrayna'daki son durum hakkında görüştüğü bildirildi.

14.40 ERDOĞAN: NATO KARARLI BİR ADIM ATMALI

Batı ülkelerinin Ukrayna için bir adım atmadığını ve sadece nasihatte bulunduğunu söyleyen AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, "NATO kararlı bir adım atmalı" dedi.

14.31 LAVROV: KONUŞMAYA HAZIRIZ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Biz Ukrayna'da yaşayan herkesin haklarını kullanmasını istiyoruz. Herhangi bir baskı olmaksızın yaşamalarını istiyoruz. Ateşkes olması lazım" dedi. Lavrov ayrıca, "Rusya, Ukrayna ordusu 'silah bırakırsa' konuşmaya hazır" diye konuştu.

14:30 BM: HAVA SALDIRISINDA 25 SİVİL ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ofisi, Rusya'nın hava saldırılarında en az 25 sivilin öldüğünü açıkladı. Açıklamada, hava saldırıları ve top ateşi sonucu en az 102 kişinin de yaralandığı belirtildi. Yaşamını yitirenlerin sayısının daha fazla olduğu düşünülüyor. 

14.24 İDDİA:  ZELENSKİ, PUTİN’İ MÜZAKEREYE DAVET ETTİ

Ria haber ajansının servis ettiği habere göre; Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Putin'i müzakere masasına davet etti.

14.05 60 YAŞ ÜSTÜNDEKİLER SİLAH ALTINA ALINACAK 

Ukrayna Savunma Bakanlığı, 60 yaşın üstündeki kişilerin de silah altına alınacağını duyurdu.

14.01 HDK’DEN BARIŞ İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI

Rusya ve batılı ülkeler arasındaki hegemonya savaşının faturasını Ukrayna’nın ödediğine dikkati çeken HDK, “Sermaye yanlısı siyasi hegemonyacı politikaların bedelini bugün Ukrayna'da yaşandığı gibi halklar ödemektedir” diyerek barış için ortak mücadele çağrısı yaptı. 

13.27 ZELENSKİY’İN OFİSİNDEN DİYALOG ÇAĞRISI

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, barış istediklerini ve Rusya ile Ukrayna'nın tarafsızlığının da ele alınacağı görüşmelere hazır olduklarını söyledi. Podolyak, "Eğer görüşme mümkünse, yapılmalı. Eğer Moskova’da tarafsız statü konusu da dahil, görüşmek istiyorlarsa, bundan korkmuyoruz. Bu konuda da konuşabilirz" dedi.

13.16 ‘UKRAYNA'YI İŞGAL ETMEYİ PLANLAMIYORUZ’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kimse Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyor" dedi. Lavrov Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin “Ukrayna'nın tarafsız statüde kalmasını” ele almaya hazır olduğuna yönelik açıklaması için "Yalan söylüyor" yorumu yaptı. Lavrov, Rusya'nın Ukrayna halkının bağımsız olmasını istediğini ileri sürdü.

13.15 YAPTIRIMLAR ETKİN BİR YÖNTEM DEĞİL

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Venbin, "Sorunları çözmek için yaptırımların hiçbir zaman için etkin bir yöntem olmadığını bir kez daha tekrarlamak isterim" dedi. Sözcü, "İlgili tarafların sorunları diyalog ve müzakereler yoluyla çözmesini umuyoruz" diye belirtti. 

12.51 ‘RUSYA HER AN HARKOV’A GİREBİLİR’

Ukrayna’nın ikinci büyük kenti olan Harkov’da MA'ya ulaşan Türkiyeli bir öğrenci, kent merkezi dışında birçok noktaya Rusya ordusunun bayrak diktiğini ve bugün kent merkezine girebilecekleri söylentisinin yaygın olduğunu söyledi. 

12.50 SAVUNMA BAKANI: UKRAYNA'NIN HER ŞEYE İHTİYACI VAR

Ukrayna Savunma Bakanlığı, "Bugün Ukrayna’nın her şeye ihtiyacı var. Orduya katılım için gerekli tüm prosedürler kolaylaştırıldı. Sadece kimlik numaranızı ve pasaportunuzu getirin. Yaş sınırlaması da yok” dedi.

12.44 ‘UKRAYNA’NIN GIDA VE YAKITA İHTİYACI VAR’

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi, ülkesinin gıda ve yakıta ihtiyacı olduğunu ve mülteci meselesi gündeme gelebileceğini söyledi.

12.21 KİEV’DE HÜKÜMET BİNASI YAKINLARINDA SİLAH SESLERİ DUYULDU

 Uluslararası basın kuruluşları, Kiev'de hükümet binasının yakınında silah seslerinin duyulduğunu kaydetti.

12.20 RUS GÜÇLERİ KİEV'DE

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın Twitter mesajında "düşman" birliklerinin kent merkezindeki parlamento binasına yaklaşık dokuz kilometre mesafedeki Obolon semtinde olduğunu duyurdu. 

11.51 RUSYA HAVA SAHASINI İNGİLTERE'YE KAPATTI

Rusya, İngiltere'nin Aeroflot kararına misilleme olarak hava sahasını İngiliz hava yollarına kapattığını açıkladı. Buna göre, İngiliz havayolu şirketlerinin uçaklarının Rusya'daki havalimanlarına inmesi ve ülkenin hava sahasını kullanması yasaklandı.

11.50 JOHNSON: YAŞASIN UKRAYNA  

İngiltere Başbakanı Johnson, parlamentoda Rusya'ya yaptırımları duyurduğu konuşmasında, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Nazilerle işbirliği yapan Ukrayna Milliyetçileri Örgütü (OUN) ve İsyan Ordusu'nun (UPA) meşhur sloganı 'Slava Ukrayni' (Yaşasın Ukrayna) sloganını attı.

11.07 RUSYA: ÇERNOBİL NÜKLEER SANTRALİ’NİN KONTROLÜ ELE GEÇİRİLDİ 

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus paraşütçülerin Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.

10.30 ‘RUSYA KİEV’E DOĞRU HAREKETE GEÇTİ’

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve Kiev’e doğru hareket ettiğini bildirdi.

10.30 FRANSA: PUTİN UKRAYNA’YI HARİTADAN ÇIKARMAK İSTİYOR

Fransa, Putin'in "Ukrayna'yı uluslar haritasından çıkarmak istediğini" söyledi.

10.30 MYANMAR’DAN RUSYA’YA DESTEK

Myanmar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını desteklediğini söyledi.

09.57 ZELENSKİ’DEN MÜZAKERE ÇAĞRISI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Rusya ile müzakere masasına oturmamız gerekiyor" dedi.

NATO üyesi olan Doğu Avrupa ülkelerinden savunma desteği istediğini belirten Zelenski, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: "Özgürlüğümüzü ve toprağımızı savunuyoruz. Ancak etkili bir uluslararası yardıma ihtiyacımız var. Bunu konuştuk. Savunma yardımı, yaptırımlar ve saldırgana baskı yapılması konusunda Bükreş Dokuzlusuna başvurduk. Rusya ile birlikte müzakere masasına oturmalıyız. Savaş karşıtı bir koalisyona ihtiyacımız var"

08.16 LVİV’DE SİREN SESİ 

Reuters'ın haberine göre; Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde sirenler çalıyor.

07.25 RUBLE YASAĞI

Ukrayna Merkez Bankası Rus ve Belarus rublesiyle işlem yapılmasını yasakladı. Bankaların Rusya, Belarus'ta bulunan kuruluşlara ödeme yapmaları da engellendi.

06.57 UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI: NAZİ ALMANYASINA BENZİYOR 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, yaptığı sosyal medya paylaşımında, Kiev'e korkunç roket saldırıları yapıldığını söyledi. Kuleba, "Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941'de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin'i durdurun. Rusya'yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya'yı her yerden atın" ifadelerini kullandı.

06.38 KİEV’E ROKET SALDIRISI 

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, başkent Kiev'de Rusya'nın askeri operasyonunda bazı konutlara roket düşmesi sonucu hasar aldığını belirtirken, 3 sivilin yaralandığını açıkladı.

06.30 RUS UÇAĞI VURULDU 

Ukrayna, Kiev'i bombalayan bir Rus uçağının vurulduğunu duyurdu. Uçağın düşerken 9 katlı bir binaya çarptığı belirtildi.

04.20 PATLAMA SESLERİ 

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuldu.

01.19 ZELENSKİY: YALNIZ BIRAKILDIK 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'ya karşı ülkesinin savunmasında yalnız bırakıldıklarını belirterek, "Rusya ile tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Ancak bizim ne tür güvenlik garantilerimiz olacak?" dedi.

Ukrayna'ya yalnızca sözle değil, belirli şekilde destek olan ülkelere de minnettar olduklarını anlatan Zelenski, "Ancak ülkemizin savunmasında yalnız bırakıldık. Kim bizimle savaşmaya hazır? Bunları görmüyorum. Kim Ukrayna'ya NATO'ya katılma garantisi vermeye hazır? Herkes korkuyor" ifadelerine yer verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rus güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiklerini duyurdu.