İktidarın baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirmeyi öngördüğü "çoklu baro" düzenlemesini Meclis Başkanlığı’na sunmasının ardından 30 baro başkanı ortak basın açıklaması yaptı. Bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Amasya Barosu Başkanı Ahmet Melik Derindere, “Barolara yönelik hazırlanan yasa teklifinin hukuksal anlamda bilgi sahibi olmayan kişilerce hazırlandı” diye belirtti.

‘ÇOKLU BAROYU İSTEMİYORUZ’

Baroların siyaset yaptığına ilişkin söylemlerin aksine asıl ‘çoklu baro sistemi’nin baroları siyaseten böleceğini, ayrıştıracağını ifade eden Derindere, “Baroların siyasallaşması ya da daha doğru bir deyişle kutuplaşmasının asıl şimdi önü açılmaktadır. Çoklu baro sınırı olarak 5 bin sayısının neye göre belirlendiği ve hangi ölçütlere göre 2 bin avukata ayrı baro kurma hakkı verildiği ise hiçbir biçimde ortaya konulmamaktadır. 80 baro ve TBB’nin iki ayrı açıklamasına ve baro başkanlarının çoklu baroya karşı Ankara’ya yürümüş olduğunun bilinmesine, hatta baro başkanları tarafından mecliste bu durumun açıkça bildirilmesine rağmen hukukçuların desteğinin alındığını ifade ediliyor. 80 Baro olarak biz çoklu baroyu istemiyoruz, bu düzenleme peki kimin için ve ne maksatla yapılmaktadır” ifadesinde bulundu. 

MİTİNGE ÇAĞRI

Söz konusu yasa değişikliği teklifinin Meclis’e gelmesinin ardından Savunma Mitingi’nin 3 Temmuz Cuma günü yapılacağını duyuran Derindere, şunları söyledi: “Biz 19 Mayıs ve 1 Haziran açıklamaları ile 19-22 Haziran Ankara Yürüyüşü’nde çoklu baro uygulamalarına tümden karşı olduklarını açıklayan ve hazırlıkların sona erdirilmesini isteyen baro başkanları olarak siyasi iktidara bu bölme ve parçalama projesinden vazgeçmesi, demokratik kamuoyuna halkın sesinin kısılmasına yol açacak bu projeye karşı çıkarak, barolarına sahip çıkmaları için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Bizler Türkiye’nin Baroları olarak 03 Temmuz 2020 tarihinde saat 14.00’da Barolarımıza kayıtlı tüm meslektaşlarımızı Ankara’da yapılacak Büyük Savunma Mitingi’ne davet ediyoruz.”(MA)