Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem  eş genel başkanları, MYK üyelerinin de bulunduğu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 3’üncü duruşmasının 10’uncu oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü Salonunda görüldü. Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, HDP eski Saymanı Zeki Çelik, HDP eski milletvekilleri İbrahim Binici ve Emine Beyza Üstün ve DBP Eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, adli kontrol şartı uygulayarak, yurt dışı yasağı ve haftada iki gün imza vermeleri şartıyla tahliyesine karar verdi. 

Duruşma sonrası cezaevi önünde HDP milletvekilleri ve dava avukatlarının katılımıyla basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada konuşan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Cumhur ittifakını oluşturan AKP ve MHP'nin düzenlediği siyasal bir davadan çıktıklarını söyledi. Dava iddianamesinin MHP'nin odasında yazıldığını, Saray'da tartışıldığını sonra yargı eliyle bir intikam aracı haline geldiğini belirten Aydemir, "Sürekli partimize dönük, muhalefete dönük karalama kampanyaları başlattılar. Bu karalama kampanyası sonucunda İzmir'de Deniz Poyraz arkadaşımız alçakça katledildi. Kobanê Kumpas  davasını hazırlayanlar bilsin ki bu davanın sahiplenenleri var. Bu davaya Kürtlere, Kürtlerin dostları sahip çıkıyor.  Yapılan bu mahkemei asla yargı eliyle yapılmamakta verilen talimatlar doğrultusunda Kürt halkına dönük intikam alma organizasyonudur"  dedi. 

'SORUŞTURMAYI YÜRÜTENLER YARGILANACAK'

Ardından konuşan dava avukatlarından Nuray Özdoğan, "Başından beri söylediğimiz gibi HDP siyasal faaliyetlerinden kaynaklı yargılanıyor. Müştekiler ve mahkeme heyeti ile birlikte HDP'nin Kobanê sürecinde gösterdiği faaliyeti yargılanıyor. Buna dair  mahkeme heyetine yaptığımız itirazlar, mahkeme salonunda müvekkilimize dönük düşüncelerini sormaması yönünde yaptığımız bütün itirazlar görmezden gelindi. Hiç kimse siyasi görüşünden kaynaklı yargılanmaz. Bizler yargının talimat cübbesi giydiğine tanıklık ettik. 6-8 Ekim'de  gerçekleşen ölümlerde İçişleri Bakanlığı'nın Emniyet Müdürlüklerinin sorumluluğu yok mudur?  Bugün mahkeme salonuna müşteki olarak gelenlerin tam tersine soruşturulması gerekiyor. Bir gün bütün müvekkillerimiz tahliye olacaklar ama bu soruşturmayı yürütenler bir yargılamaya tabi tutulacaklar" diye belirtti.

Açıklama, "HDP halktır halk burada", "Direne direne kazanacağız" sloganları ile sona erdi.

Açıklamanın ardından sabah saatlerinde duruşma için Karadenizden gelen HDP'liler Karadeniz'e dönmek üzere yola çıkarken, avukatlar, HDP'li milletvekilleri ve tahliye edilenlerin yakınları tahliye olanların cezaevinden çıkacakları saate kadar Sincan Cezaevi önünde bekleyecek.(Ankara/MA)