Sur Belediyesi'ne atanan kayyımlar yıl bitmeden 70 milyon 651 bin TL'lik  bütçeyi sıfırlayıp, borçlanmaya başladılar. Atanan ilk kayyım Bilal Özkan Özkan, “hayali yol yapımlarına” harcandığı ve adı karıştığı yolsuzluklarla kaldı. Belediyeye alınan araçların parası ödeyemeyince yeni kayyım yönetimi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımından 8 milyon TL borç aldı. Belediye, borca karşılık ise ileriki dönemlerde İller Bankası’ndan yapacak borçlanmayı rehin etti. 

8 MİLYON TL

Kayyımın memurlarından oluşturulan "Sur Belediyesi Meclisi"nin iç borçlanma yolunda karar alınmasının ardından, Büyükşehir Belediyesi kayyım meclisine başvuruldu. 4 Eylül’de yapıldığı ileri sürülen toplantıda, Sur Belediyesi kayyımına İller Bankası’ndan yapılacak borçlanma karşılığı olarak 8 milyon TL borç verildi. 

DBB’NİN KARARI

Sur Belediyesi’nin gelecekte İller Bankası’ndan yapacağı borç karşılığında Büyükşehir Belediyesi’nin vereceğe 8 milyon TL'lik borç verilmesi kararında, şu ifadeler yer aldı: "(…) Yapılan görüşmede; 5216 sayılı Kanunun 25. maddesi, 5393 sayılı Kanunun 41,61 ve 62. maddeleri, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ile diğer ilgili mevzuatlar çerçevesinde; Plan Bütçe Komisyon Raporundaki görüş, Sur İlçe Belediye Başkanlığının İller Bankasından yapılan borçlanma karşılığı olarak 8.000.000,00 TL (sekizmilyontürklirası) tutarındaki Ek Ödenek üzerinde; Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 13. maddesinin (b) bendine göre oylama yapıldı. Aynı Yönetmeliğin 14.maddesine istinaden yapılan oylamada meclis üyelerinin oy birliği ile kabulüne karar verildi."

SUR BELEDİYESİ’NİN KAYYIMLARI

Sur Belediyesi’ne ilk olarak 11 Eylül 2016’da kayyım atandı. Kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Bilal Özkan’ın Haziran 2018 Genel Seçimlerinde AKP’den milletvekili adayı olması üzerine yerine Abdullah Çiftçi ikinci kayyım olarak atandı. 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimde Halkların Demokratik Partisi Eşbaşkan adayları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir seçildi. 20 Aralık 2019’da belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasının ardından yine İlçe Kaymakamı Abdullah Çiftçi kayyım olarak atandı.