Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye ilişkin Beyoğlu'nda bulunan Taksim Hill Otel'de kadın gazetecilerle bir araya gelerek, ne yapılması konusunda görüş alışverişinde bulundu. Toplantının yapıldığı salona, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz" pankartı asılırken, toplantıya çok sayıda kadın gazetecinin yanı sıra HDP'nin kadın vekilleri de katıldı.

Toplantıda konuşan Buldan, milyonlarca kadının güvence hakkını savunan İstanbul Sözleşmesi’nin bir gecede feshedildiğini hatırlatarak, “Bu durum kadınlara yapılmış bir darbedir. Birçok alanda yapmış olduğu darbelere eklenen yeni bir darbe daha eklendi. Bu darbe elbette ki bir ilk değil. Ne aniden ne de birdenbire yapılmış bir darbe. Sözleşmenin feshedilmesi kadın kazanımlarına yapılan darbelerin devamıdır” dedi.

'HDP MÜCADELENİN YÜRÜTÜLDÜĞÜ YERDİR'

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve kadına yönelik şiddetin tarihinin çok eski olduğuna vurgu yapan Buldan, “Her alanda örgütlü bir mücadele vardır. Kadınların yaşam alanlarında yürütmüş oldukları mücadele tarih açısından bizlere çok şey öğretmiştir. En örgütlü mücadeleyi temsil etmektedir. HDP kadın partisidir. Kadın mücadelesini etkin yürüten, kadınların kendilerine yönelik saldırılar karşısında bir mücadele yürüten bir yerdir HDP. Siyaset arenasında kadını sadece bir oy deposu olarak gören bir iktidar var. Kadınları düşman olarak görmekte örgütlü kadın gücünü zayıflatmak için etkin bir mücadele yürütmektedir. Bu saldırılar tüm kadınlara ve tüm kadın kazanımlarına yöneliktir. Özellikle kadınların birçok kazanım elde ettikleri kadın siyasetinin adresi olan HDP tekçi iktidarın saldırıları ile her zaman karşı karşıya kalmaktadır” ifadelerini kullandı.

'ÖNCÜ VE ÖRNEK BİR PARTİ'

HDP’nin hem Türkiye’de hem de dünyada örnek ve öncü bir kadın mücadelesi yürüttüğünün altını çizen Buldan, şöyle devam etti: “Birçok kadın kazanımını hem kendi içimizde oluşturmuş hem de birçok alana yayılmıştır. Genel Merkez’den, il ve ilçelere, belediyelere kadar eşbaşkanlık sistemini hayata geçirmemiz, bütün belediyelerde kadın mekanizmalarını oluşturmamız, Parlamento Kadın Grubu, Kadın Meclisi oluşturmak gibi birçok kadın kazanımı elde ettik. Bu Türkiye siyasi tarihinde bir ilktir. HDP bu anlamda ilkleri yapmıştır yaratmıştır. Belediyelerimiz bünyesinde kadın belediyeciliğini esas alarak, kadınların karalarını kendilerinin alması için özgün kadın kurumlarını açtık. Kadınlar için ön açıcı destekleyici birçok projeyi hayata geçirdik. Bu saydıklarım yaptıklarımızın küçük bir kısmıdır. Bu kazanımlar mücadeleye emek veren her bir kadın arkadaşımızın emeğidir. Tekçi erkek iktidarın kadın kazanımlarına ilk darbesini bu kazanımlara darbe yaparak gerçekleştirmiştir. Eş başkanlık sistemimize darbe yaparak birçok kadın siyasetçimiz tutuklanmıştır. Bu kadar kadın siyasetçinin cezaevinde olması da bir ilktir. Siyaset özgürlüğü ellerinden alınan kadınlardır. Bu kadın iradesine yöneltilmiş tekçi bir erkek darbesidir. AKP-MHP’nin kadınlara yapmış olduğu darbe bu şekilde bilinmelidir. Bütün kadın kurumlarımız kayyım eliyle kapatılmıştır.”

HUKUKA AYKIRI

İstanbul Sözleşmesi’nin de bu şekilde hedef haline geldiğini belirten Buldan, “Tekçi erkek iktidarı kadın siyasetçilerimize yönelik saldırarak darbe sürecini devam ettirmiştir. Cezaevleri siyasi kadın tutsakların en fazla olduğu dönemdir. Görünürde darbenin hedefi bir siyasi parti olarak algılanabilir ama bunun hedefi tüm kadınlar ve kazanımlardır. Bir sonraki adımı engelleyemezsek başka kazanımlar olacaktır. Nafaka ve kürtaj hakkı vardır. Kürtaj ve nafaka hakkı kadınların elinden alınan ülkeler vardır.  İstanbul sözleşmesinin imzalanmış olası erkek iktidarın lütfu değildir. Kadınların bin bir emekle elde ettiği bir kazanımdır. Toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı gerekli dönüşümü hedefleyen devlete yükümlülükler veren anayasal nitelikte bir metindir. Hayati önem taşımaktadır. Bu kapsayıcılığı ile kadınların bir anayasası niteliğindedir. Bunun feshedilmesini kadınlar olarak kabul etmediğimizi, tek adamın çıkardığı kararın hükümsüz olduğunu belirtiyorum. Neler yapabiliriz, hangi noktalarda ortaklaşabiliriz diye konuşabiliriz. Tekçi erkek iktidar bütün kadın kazanımlarına olduğu gibi İstanbul Sözleşmesiyle kadınları çaresiz, güvencesiz bırakmak istemiştir. Kadıların yaşadıkları şiddete sömürüye mahkum etmek istemişlerdir. Her gün onlarca kadın şiddetle tecavüzle karşı karşıya kalıyor. Tekçi erkek iktidarın bu girişimi ile biz kadınlar ne yaptığını çok iyi anlıyoruz ve bunu asla kabul etmediğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Hukuka aykırı bir şekilde İstanbul Sözleşmesi’ni feshedildi” diye konuştu.

'ASLA KABUL ETMİYORUZ'

Yaşananları konuşmakta ve tartışmanın önemli olduğunun altını çizen Buldan, “İstanbul Sözleşmesi, Meclis’te bütün partilerin imzasıyla kabul edilen bir metindir. Ancak tek adamın kararı ile feshedilmiştir. Ve bu anayasaya aykırıdır. Tek adamın iradesi asla halkın iradesinden üstün değildir. Asla kabul etmiyoruz. Bu kararı verecek ortak mücadeleyi burada tartışmak önemli ve kıymetlidir” ifadelerini kullandı.

Buldan’ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti. (İstanbul/MA)