Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, Maltepe Cemevi Derneği ziyaretinin ardından Ümraniye’de bulunan Koçgiri Derneği’ni ziyaret etti. Buldan ve beraberindeki heyeti, Koçgiri Derneği Başkanı Rıza Karaman ve dernek yöneticileri karşıladı. 

‘KOÇGİRİ’Yİ UNUTMAYIZ’ 

İlk olarak konuşan Koçgiri Derneği Başkanı Rıza Karaman, 1921 yılında katliama uğrayan Koçgiri halkını anarak, katliamı lanetledi. Katliamda halkın büyük acılar, zulüm, kıtlıkla karşı karşıya kaldığını dile getiren Karaman, bölgedeki Ermenilerin katledilmesi sürecinde Topal Osmanların katliamı desteklemesi için Kürtlerden de yardım istediğine değinerek, "Biz o kanlı tarihi unutmayız. Bugün Alişêr ve yoldaşlarını anlatmadan günü okuyamayız. Koçgiri anaları çok acı çekti. Beşiklerinde anasız öldüren yavrular vardı. Topal Osman Koçgiri'de yanına aldığı insanlara işkenceler yaparmış, binlerce insan ahırlarda zincirlere bağlıymış. Bu bir soykırımdır. Koçgiri'de başlayan bu soykırım sonrasında Dersim, Ağrı, Elazığ ve birçok bölgeye dönük katliam politikaları ile sürdü" dedi.

100 YILLIK DEVLET AKLI 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise Koçgiri Katliamı’nın 100'üncü yılında acıları ortaklaştırdıklarını belirterek, yaşamını yitirenleri andı. Barışı savunanların her daim katliamlarla karşılaştığını ifade eden Buldan, Koçgiri'de de yükselen hak talebi karşısında katliamın gerçekleştiğine söyledi. Buldan, "Roboski, Dersim, Maraş ve Koçgiri katliamlarının birbirinden hiçbir farkı yoktur. Yüzyıllardır süren bir devlet aklıdır. Biz, hakikatleri araştırma komisyonunu talep ederken işte tam da bunlar için istiyorduk" diye konuştu.

'UTANÇ VERİCİ' 

Yaşanan katliamları lanetleyen Buldan, "Bugün bu katliamların bırakın açığa çıkmasını daha da derinleşmesi için büyük bir çaba içindeler. Şeyh Sait'in, Alişêr'in hâlâ bir mezar taşı olmaması utanç verici. Fakat değil yüz, iki yüz yıl da geçse ardıllarımız tüm yaşananların hesabını soracak ve çocuklarımıza büyük bir özür borçlarını olduğunu hatırlatacak. Şimdi HDP'nin başlatmış olduğu 'Herkes için Adalet' talebimizi yükseltme zamanı. Biz biliyoruz ki Kürt sorunu çözülürse ülkede barışın hakim kılınacağı kesindir. Hak ve adalet talebi böyle bir süreçte somut bir şekle bürünmesi oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı. 

Ziyaret, konuşmaların ardından çıra yakılması ve yaşamını kaybedenler için saygı duruşuyla sona erdi.(İstanbul/MA)