Mardin’in Derik ilçesine bağlı Qizilaşên (Boyaklı) Mahallesi'nin Qizila Xerabe (Ağıl) ve Herem (Hamidiye) mezraları, bölgede tarımsal sulama amacıyla yapılacak olan gölet nedeniyle sular altında bırakılacak. Söz konusu gölet nedeniyle 2017 yılında mezra sakinlerinin toprakları ve evleri kamulaştırılmaya başlandı. Mezra sakinleri, evlerinin değerinin 20 ila 30 bin TL arasında belirlenmesine karşı çıkarak, kamulaştırma kararını mahkemeye taşıdı. 

25 GÜNDÜR ELEKTRİKSİZLER

Mahkeme süreci henüz sonlanmazken, 25 Aralık'ta askerler ile birlikte mezralara gelen Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) ekipleri, abonelerin elektriğini kesti. DEDAŞ ekipleri, asker korumasında mezralardaki evlerin elektrik hatları ile tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan sondaj kuyularına ait trafoları sökerek götürdü. Askerler, ayrıca söz konusu duruma tepki gösteren ailelerden yerleşim yerlerini boşaltmalarını istedi. Mahkeme süreci halen devam ettiği için mezralarını boşaltmayan 300'ü aşkın kişi, trafoların sökülmesinden kaynaklı 25 gündür elektriksiz yaşıyor.  

KAMULAŞTIRMA DEĞERİNE TEPKİ 

Göletin ne zaman tamamlanacağının belirsizliğini koruduğunu ve kış mevsimi ile birlikte çalışmaların durduğunu aktaran mezra sakinlerinden Oral Didin, “Bu kışın ortasında trafoları söküp götürdüler. Direkleri kullanılmaz hale getirdiler. Kendi imkanlarımız ile açtığımız su kuyularının trafolarını söktüler. Köyden çıkmamızı istiyorlar. Gidecek bir yer yok. Bunca insan nereye gidecek?" diye sordu. Kamulaştırma değerine tepki gösteren Didin, "Verdikleri para ile ne ev alınır, ne de ev yapılır. Bunu kabul etmiyoruz. O yüzden de mahkemeye gittik. Ama onlar bu baskılarla köyden çıkmamızı istiyorlar” dedi. 

‘ÖLÜLERİMİZİ NEREYE GÖTÜRECEĞİZ?’

Yerleşim yerlerinin sular altında kalacağının belirtilmesi nedeniyle hayvancılık da yapamadıklarını dile getiren Ali Didin ise, sürekli endişe ile beklemek zorunda kaldıklarını ifade etti. Evleri ve arazileri için belirlenen bedel ile şehir merkezinde ancak birkaç yıl kirada kalabileceklerine dikkati çeken Didin, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istedi. 

Didin, göletle birlikte mezradaki mezarlarının da su altında kalacağına dikkati çekerek, “Halen ölülerimizi buraya gömüyoruz. Ölülerimizi nereye götüreceğiz” diye sordu. 

‘ÖĞRETMEN DE MAĞDUR’

Mezra sakinlerinden Engin Didin de, söz konusu durumdan kaynaklı mezradaki öğretmenin de mağdur olduğunu kaydetti. Didin, “Uzaktan eğitime bağlanmak için şehir merkezine gitmek zorunda kalıyor. Çocuklar bir aydır uzaktan eğitim derslerine katılamıyor. Çocuklarımı Kızıltepe’ye götürdüm, ışık gördüklerine şaşırdı. Neden elektriğimiz olmadığını açıklayamadım” ifadelerini kullandı.