Koronavirüs (Kovid-19) aşılaması konusunda bölge halkında yaşanan güvensizlik dolayısıyla Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu tarafından Ulu Camii önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya kentteki birçok siyasi parti ve farklı sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi.

Açıklamanın Kürtçesini Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, Türkçesini ise Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan okudu. 

‘AŞILAMA BÖLGE İLLERİNDE ÇOK DÜŞÜK’

Tıp alanında kullanılan en güvenli ve etkili tıbbi uygulamanın aşı olduğunu ifade eden Tabip Odası Başkanı Elif Turan, salgınla mücadelede kullanılan aşıların da bu yöntemlerden biri olduğunun altını çizdi. 

Koronavirüs aşılarının vaka sayılarını düşürmede kısmi olarak etkili olduğunu ifade eden Turan, yüksek aşılama oranlarına ulaşmak, kitlesel korunma ve bağışıklık kazanımının hedefi için aşılamanın büyük önem arz ettiğini kaydetti. Aşılama oranında bölge illerinin diğer illere göre çok daha az olduğunu aktaran Turan, “Bölge illeri birçok parametrede olduğu gibi aşılamada da son 10’u oluşturmaktadır. Bölgemizdeki aşı tereddüdünün yüksekliği yadsınmamalı, bu tereddüttü yıkmaya yönelik çalışmalara hız verilmelidir. Sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve emek/meslek örgütlerinin de kararlara dâhil edilmesi, toplumda aşıya karşı güvensizliği gidermek için hayati olacaktır. Toplumsal bağışıklık için en az yüzde 80-90 gibi bir aşılama oranına ulaşılması gerektiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Hastalığın yayılması yavaşlatılmadıkça yeni varyantlar ortaya çıkmaktadır. Çeşitli ülkelerde çıkan yeni varyantlar ancak ve ancak etkili bir aşılama ile engellenebilir” dedi. 

‘PANDEMİDEN KURTULABİLİRİZ’

Piyasaya sürülen aşıların bilimsel süreçlerden geçerek güvenirliğinin kanıtlandığını dile getiren Turan, son dönemlerde aşılar ile ilgili tartışmaların tamamen dezenformasyondan kaynaklandığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Kovid- 19’un tehlikeli bir hastalık olmadığını, aşılanma olmasa dahi rahat geçirebileceğini, herhangi bir kimyasalı kullanmak istemediğini belirtenler de büyük yanılgı içerisindedir. Bugün koranavirüs yoğun bakımlarında yatanların büyük kısmı aşılanmamış olanlardan oluşmaktadır. Aşılananlarda hastalık çok daha hafif geçmektedir. Bilimsel çalışmalar, aşının hastalığı kötü geçirme ihtimalini büyük oranda ortadan kaldırdığını göstermiştir.” 

Bunu Türkiye’deki sağlık çalışanlarının pandemide yaşadıklarıyla örnekleyen Turan, “Aşılama öncesi bir yılda 400’e yakın sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Toplumda hastalığın azaldığının düşünüldüğü zamanlarda dahi sağlık çalışanları Kovid ile karşılaşmaya devam etmektedir. Aşılama sonrasında bu dramatik süreç kırılmıştır. Bu ölümlerin büyük çoğunluğunun aşılama ile durdurulabilir olduğu görülmektedir. Aşı oranlarını arttırarak sevdiklerimizi ve toplumumuzu koruyabiliriz. Aşıya getirilen eleştirilerin hiçbir bilimsel temelinin olmadığını, tamamıyla söylencelerden ibaret olduğunu her yerde anlatarak, aşı yaptırmayan tüm tanıdıklarımızı aşının etkileri ve güvenirliliği konusunda ikna ederek bu hastalığı azaltabilir, Kovid-19 pandemisinden kurtulabiliriz. Herkesi aşılanmaya ve aşının önemini anlatmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.