Çete yöneticisi Sedat Peker’in açıklamalarında yer verdiği suçlara dair Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Dersim Barosu, Mardin Barosu, Diyarbakır Barosu, Hakkari Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Urfa Barosu, Şırnak Barosu ve Van Barosu ortak çağrı gerçekleştirdi. “Yargıyı Göreve Davet Ediyoruz” başlıklı çağrı metninde, Peker’in açıklamaları karşısında Cumhuriyet Savcılarının harekete geçmesinin hukuk devletinin bir gereği olduğu vurgulandı.

İŞLENEN CİNAYETLER

Demokratik hukuk devleti olmanın ön koşulunun yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirinden tamamen ayrı olması ve yargının bağımsız hareket edebilmesi olduğu vurgulanan açıklamada, “Sedat Peker tarafından şu ana kadar; gazeteci Uğur Mumcu ve gazeteci Kutlu Adalı cinayetleri, Kürt iş insanları Savaş Buldan, Behçet Cantürk ve diğer Kürt iş insanlarının öldürülmesinin alınan karar doğrultusunda olduğu, Mehmet Ağar tarafından dönemin Başbakanı Tansu Çiller'e sunum yapıldığı ve bu doğrultuda karar alındığı, alınan kararın gereğinin yerine getirildiği, faili meçhul cinayetlerin bu doğrultuda Mehmet Ağar ve Korkut Eken gibi ilgili şüphelilerce işlendiği iddia edilmiştir” denildi.

'ADLİ SÜREÇ İŞLETİLMELİ'

Cumhuriyet Savcılarının Peker'in beyanlarında yer, kişi ve zaman belirtmek suretiyle ortaya koyduğu vahim iddia ve tanıklıkları bir suç ikrarı ve ihbarı olarak kabul etmesi gerektiği belirtilen açıklamada, soruşturma açmanın savcıların görevinin gereği olduğuna dikkat çekildi. Açılacak soruşturmalar ile kamuoyuna yansıyan bilgilerin ışığında sorumluların yargı önüne çıkarılması gerektiği kaydedilen açıklamada, “Aksi durum yargının varlığını inkar olup, bunun demokratik bir hukuk devleti sisteminde kabulü mümkün değildir. Biz aşağıda imzası bulunan Barolar: Sedat Peker'in beyanlarında ikrar ve ihbar edilen tüm suçlarla ilgili Cumhuriyet savcılarınca derhal seri, etkili ve tarafsız bir soruşturma açılarak ilgililer hakkında gerekli adli süreçlerin işletilmesini talep ediyoruz” denildi.