Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Melih Bulu’yu rektör olarak atama kararının iptalini isteyen Boğaziçili akademisyenler, üniversitede hukuk ve iletişim fakültesi kurulması hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'a başvurdu. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri, "Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan atama yetkisi kısa ve uzun vadede telafisi güç, hatta imkânsız zararlarla karşı karşıya kalınmasına neden olacaktır" denildi. 

‘DANIŞTAYA BAŞVURDUK’

Demokratik ve özgür üniversite taleplerini yükseltmeye devam edileceğine vurgu yapılan açıklamada, “2 Ocak 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararının iptali için Danıştay’a başvurduğumuz ilk davanın ardından, 22 Mart 2021 tarihinde bir kez daha Danıştay’a başvurduk ve 6 Şubat 2021 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile üniversitemiz bünyesinde kurulan iki yeni fakültenin, Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi’nin kurulma kararının iptal edilmesini talep ettik” ifadelerine yer verildi. 

‘ANAYASAL İLKELERLE BAĞDAŞMIYOR’

Açıklamada, atamanın anayasaya aykırı olduğunun altı çizilerek, hukukla çelişen bir adımın da üniversiteye kurulan iki yeni fakülteye dikkat çekildi. Kurulan fakültelere de üniversite iradesi dışında atamalar yapıldığı belirtilen açıklamada, “Tepeden inme fakülte açma kararı almak, atamalar gerçekleştirmek anayasal ilkeler ve kurallarla bağdaşmamaktadır. Yükseköğretim Kanunu’na, hukuka açıkça aykırıdır ve kamu yararı gözetmekten uzaktır. Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan atama yetkisi kısa ve uzun vadede telafisi güç, hatta imkânsız zararlarla karşı karşıya kalınmasına neden olacaktır. Bu nedenle 22 Mart 2021 tarihinde yaptığımız ikinci başvuruda, yürütmeyi durdurma talebinde de bulunulmuştur” ifadeleri yer aldı.(İstanbul/MA)