AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi’ne rektör olarak atanmasının ardından üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin başlattığı protestolar 4 Ocak Pazartesi gününden itibaren sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, rektörlük binasının da bulunduğu Güney Meydanı’nda bir araya gelerek protestolarda tutuklanan 10 arkadaşına dikkat çekmek ve taleplerini yinelemek üzere basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Aşağı bakmıyoruz, kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” pankartı açılırken sık sık, “Homofobik rektör istemiyoruz” ve “Melih Bulu rektörümüz olamaz sloganları atıldı.

‘BASKILAR GÜÇLENDİRİYOR’

Gözaltı ve tutuklamaların direnişi baskılayamayacağı ifade edilen açıklamada “Bugün 10 arkadaşımız tutuklu ve direnişin başından beri yüzlercemiz gözaltı ile bastırılmaya çalışıldı. Üniversite öğrencilerine ‘kaçma şüphesi var’ denilerek şafak baskınları  yapıldı, kapılarımızı kırıldı, ailelerimize silah doğrultuldu. Bazı arkadaşlarımız ev hapsinde, elektronik kelepçelerle dört duvar arasına kapatıldı. Doğu, Selo, Şilan, Anıl, Ömer, Necmettin, Akın, Murat Can, Beyza, Muhammed. 10 öğrenci tutukluysa, binlercesi bugün burada, Kadıköy’de, Ankara’da, İzmir’de, tüm illerde direniyor. Sürekli el yükselterek şiddetini arttıran iktidarın bu yöntemle tek yaptığı bizleri güçlendirmektir” denildi.

‘FOBİNİZ VARSA KORKUN’

“LGBTİ+ları tüm Türkiye’de nefret objesi haline getirmek isteyenler en sonunda Boğaziçi’ne de el attılar” ifadelerine yer verilen açıklamanın devamında “Biz biliyoruz ki Melih Bulu’nun kendi iradesi yoktur, her hareketi gibi kulübün kapatılması da doğrudan iktidarın emridir. Ancak biz LGBTİ+ lar, bir kulüple var olmadık. Böyle de yok olmayacağız. Bu okuldaki özgür düşünceyi ve insan haklarını savunan her klüp, desteklerini açıkça ilan etmişlerdir. Direnişimizle özgürlük ortamını sağladıktan sonra kulübümüzü yeniden açacağız. Fobiniz varsa korkun, çünkü yalnızca Boğaziçi’nde değil tüm Türkiye’de eşitçe yaşamadan geri adım atmak yok” diye belirtildi.

TALEPLER

Öğrenciler taleplerini ise şöyle sıraladı:

“ * Başta Melih Bulu olmak üzere tüm kayyumlar derhal istifa etsin.

* Gözaltında, ev hapsinde, tutuklu olan bütün arkadaşlarımız serbest bırakılsın.

* Bir darbe kurumu olan Yüksek öğretim kurumu kapatılsın.

* Kampüslerimizi abluka altına alan polis okulu terk etsin.

* LGBTİ+ öğrenciler ve tüm LGBTİ+ların temel insan hakları ve tüm anayasal hakları tanınsın.”