Kayyım rektör Melih Bulu’ya dönük protestolarını sürdüren Boğaziçli öğrencilere İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'da görev yapan akademisyenlerden de destek geldi. Akademisyenlerin açıklama yapmak istedikleri üniversitenin Beyazıt Kampüsü kapısının önünü saatler öncesinde ablukaya alan polisler, Fatih Kaymakamlığının aldığı salgın tedbirleri kapsamında açıklama yapılmasına izin verilmeyeceğini belirtti.

Antidemokratik olduğunu belirterek yasağa tepki gösteren akademisyenler, açıklamalarını üniversitesinin çevresinde yürüyüş yaptıkları sırada gerçekleştirdi. 

ÖĞRENCİLERİ DESTEKLİYORUZ

İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Tamer Demiralp, Boğaziçi Üniversitesi'ne liyakatsız bir şekilde atanan rektöre dönük itirazlara katıldıklarını söyleyerek, "Akademik özgürlük ve üniversite özerkliği için anayasal haklarını kullanan herkesi destekliyoruz" dedi.

ANTİDEMOKRATİK UYGULAMA

Barışçıl protestoları örgütledikleri iddiasıyla öğretim üyelerinin ya da öğrencilerin hedef alınmasını kınadıklarını belirten Demiralp, bu girişimlerden vazgeçilmesini talep ettiklerini söyledi. Demiralp, "Boğaziçi Üniversitesi'nde bir ayı aşkın süredir yaşananlar, Türkiye'de birçok üniversitenin son yıllarda maruz bırakıldığı antidemokratik uygulamalara yeni bir örnektir. Türkiye üniversitelerinin uluslararası sıralamalarda hızla gerilemesi üniversiteler üzerinde antidemokratik uygulamaların yoğunlaştığı bu döneme denk gelmektedir" dedi.

ANA BİLEŞEN ÖĞRENCİLER

"Üniversitelerin ana bileşeni öğrencileridir" diyen Demiralp, devamında şunları söyledi: "Öğretim üyeleri olarak bizler, öğrencilerin demokratik ilkeler ve evrensel değerlere sahip çıkan, içinde yaşadığı topluma fayda sağlayan özgür bireyler olmalarına çaba sarf ederiz. Üniversitelerinin akademik ve idari özerkliği için barışçıl protesto hakkını kullanan öğrencilerimizin orantısız polis şiddetine maruz bırakılması, hem bu çabamıza gölge düşürmekte hem de gençlerin geleceğe ve memleketimize dair ümitlerini kırmaktadır Talebimiz, bu süreçte anayasal haklarını kullanırken gözaltına alınan, tutuklanan ve konut hapsi ile cezalandırılan öğrencilerin serbest bırakılmasıdır."

'SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ'

Demiralp, sözlerini “İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve İstanbul Üniversitesi'nden öğretim üyeleri olarak üniversite olmamızı sağlayan değerlerimizi ne pahasına olursa olsun savunacağımızı, demokratik yollardan itiraz hakkını kullanmanın bir insanlık hakkı ve onuru olduğunu kamuoyuna saygıyla duyururuz" diyerek noktaladı.