Tam 7 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamını yıl dönümü Ramazan Bayramı’nın birinci gününe denk geldi. Madenci yakınları kaybettikleri yakınlarını mezarlıkta ziyaret etti. Eşi Mustafa Kaya’yı katliamda kaybeden Naciye Kaya, “Bizimkiler toprakta yatarken 301 madencinin katili dışarıda geziyor, şu anda bayram yapıyorlar. Ama bizim içimiz acıyor. Biz adalet istiyoruz, hiçbir şey istemiyoruz” dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde madende çalışıyorlardı. Tarih 13 Mayıs 2014’tü, her gün gittikleri gibi helalleşerek çıktılar evlerinden ve yerin 420 metre derinliğindeki madene girdiler. Saat 15.00 sıralarında girdikleri madende yangın çıktı. 800 işçiydi onlar, kurtarılmayı beklediler ancak 301’i için girdikleri maden mezar oldu.

Tarihe Soma katliamı olarak geçti 301 madencinin ölümü. Aradan 7 yıl geçti ancak acılar hala aynı. Hem Ramazan Bayramı’nın birinci günüydü bugün hem de katliamın yıl dönümü. Ölen madencilerin aileleri ve yakınları onları unutmadı. Mezarlıkta ölen yakınlarını andı. Mezarlıkta ölen madenciler için dua okundu. Anmaya CHP Grup Başkanvekili, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP'liler de katıldı. 

Katliamda sorumluluğu bulunan sanıkların yargılandığı davada çıkan karar ise dört üyesinin değişmesinin ardından Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından bozuldu ve dört sanık tahliye edildi. Daha önce “olası kastla insan öldürme” suçundan ceza alan sanıklar "bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan yargılanıyorlar. Davanın gelecek duruşması 24 Mayıs 2021’de yapılacak.

"BUGÜN BAYRAM, BİR DE BİZE SORUN"

Katliamda eşi Mustafa Kaya’yı kaybeden Naciye Kaya, eşinin mezarı başında “Bayram geldi, hem bayram hem ölüm yıl dönümü. Tabii ki kutlayana bayram. Bizim ne yaşadığımızı bir ben, bir evlatlarım biliyor. 7 yıl boyunca biz hep adalet aradık. Maalesef adalet yerini bulmadı, bu saatten sonra da yerini bulacağını sanmıyorum. Bizimkiler toprakta yatarken 301 madencinin katili dışarıda geziyor, şu anda bayram yapıyorlar. Ama bizim içimiz acıyor. Biz adalet istiyoruz, hiçbir şey istemiyoruz” diye konuştu.

Katliam sorumlularının hak ettikleri cezayı almasını talep eden Kaya, “Bugün bayram bir de gelin bize sorun bayramı” dedi.(ANKA)