HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP’li Enis Berberoğlu’nun vekilliklerinin düşürülmesine tepkiler sürüyor. Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisleri ve il örgütlerinin düzenlendiği açıklamalarda, vekillerin tutuklanması protesto edildi. Oturma eylemlerinin de yapıldığı protesto gösterilerinde, “hep birlikte mücadele” çağrıları yapıldı. 

DİYARBAKIR 

TJA, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun milletvekilliklerinin düşürülüp tutuklanmasına ilişkin basın açıklaması düzenlendi. Fiziki mesafe kuralı gözetilerek yapılan basın açıklamasına, HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun ve Semra Güzel, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'in yanı sıra çok sayıda TJA aktivisti katıldı. "Kadının mor rengiyle, siyaset yapmaktan vazgeçmeyeceğiz" pankartlarının açıldığı basın açıklamasında, “Değerlerime dokunma”, “İradem onurumdur”, “Yaşamak direnmektir” ve “Leyla Güven direniştir” yazılı dövizler açıldı.

‘MAĞDUR DEĞİL DİRENİŞÇİYİZ’

Açıklama yapan TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, Leyla Güven’in tüm kadınların iradesi olduğuna belirterek, iradelerinin gaspına karşı sessiz kalmayacaklarını ifade etti. Kadınlara yönelik baskıların her gün katlanarak devam ettiğine işaret eden Gökkan, "Hele bu kadın Kürt ise ve Kürdistan’da ise bu baskı ve saldırı 3 katına çıkıyor. 4 parça Kürdistan’da erkek emperyalizminin patlaması yaşanıyor. Kadın hareketi bu baskıcı erkek saldırısından hiçbir zaman kurtulamadı. Mezarlara saldırıyorlar. İnsanlığa dönük suç işlemeyi bile geçtiler. Sistem iyi bilmelidir ki kadınlar bu politikaları çok iyi biliyor ve asla karşısında diz çökmeyeceğiz. Rosa’ya dönük baskılar, gözaltılar, cezaevinde bulunan siyasetçi kadın arkadaşlarımız, devam eden tecrit koşulları ve Kürtlere yönelik baskılar Kürdistan gerçekliğidir. Biz bu politikaların mağduru değil, direniş ve mücadelesini devam ettiren tarafıyız” ifadelerini kullandı. 

KÜRT KADINI HEDEFTE

AKP-MHP ittifakının, HDP’ye ve kadınlara yönelik saldırılarına ve kadın düşmanı politikalarına devam ettiğini belirten Gökkan, “Baskı, tehdit, şiddet ve irade gaspını, yönetme biçimi haline getiren AKP-MHP iktidarı; 4 Haziran’da Meclis gündemine alelacele getirdiği bir kararla bir kez daha halkın iradesini gasp etmeye çalışmıştır. Bu irade gasp gösteriyor ki AKP iktidarı her dönem Kürt kadınına ve iradesini hedefine almıştır” şeklinde konuştu.

Vekilliklerin düşürülmesinin düşmanlık politikasının parçası olduğunu söyleyen Gökkan, Leyla Güven’in bilinçli olarak hedef seçildiğini vurguladı. Gökkan, “Çünkü Leyla Güven Kürt annelerinin ve kadınlarının temsilidir. Leyla Güven’i tutuklayarak siyasetten ve halkından uzak tutamazlar. Leyla Güven, ömrünü kadınların halkların ve demokrasi mücadelesine adamış ve bu uğurda bedeller ödemiştir. Mücadelenin bir ayağı olan Meclis’te; halkların ve kadınların sesi olmak için 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerde Hakkari milletvekili seçilmiştir. Vekil seçilmesine rağmen AKP hükümeti Leyla Güven’i cezaevinde rehin tutmuş ve halkların iradesini tutsak etmeye devam etmiştir. Cezaevinde başladığı açlık grevini, Sayın Öcalan ile yapılan görüşmenin ardından 200’üncü gününde sonlandıran Leyla, Kürt kadınlarına ve direnişe öncü olmuş, tarihi bir direnişin sembolü olmuştur” diye belirtti.

‘LEYLA GÜVEN HALKTIR’

Leyla Güven'in tüm kadınlar iradesi olduğunu belirten Gökkan, şu ifadeleri kullanıldı: “Öncelikle bunu böyle bilin ki, Leyla Güven'in gösterdiği direniş ve mücadele dünya kadınlarına ilham olmuştur. Hiçbir faşist iktidar, onu ve biz kadınları mücadelemizden alıkoyamamış, geri adım attıramamıştır. AKP-MHP erkek egemen faşist iktidarının bu saldırıları, Leyla Güven’in mücadele etmesine engel olamayacak. Leyla Güven’in irademiz olduğunu ve irademizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağımızı belirtiyoruz. Biz kadınlar; Leyla’nın yoldaşları olarak AKP-MHP faşist blokuna sesleniyoruz; Leyla Güven biziz, Leyla Güven halktır. Onun mücadelesi bizim de mücadelemizdir. Leyla Güven jin jiyan azadîdir.”

Açıklama, “Jin, jiyan, azadî” sloganı eşliğinde son buldu.

BATMAN 

Milletvekilliklerine yönelik karar Batman’da TJA tarafından protesto edildi. HDP Batman il binası önünde bir araya gelen TJA aktivistleri, Güven ve Farisoğulları'nın fotoğraflarının yanı sıra "Darbe var" yazılı dövizler taşıdı. Fiziki mesafe kurallarına uyarak yapılan eylemde TJA aktivisti Gülnur Deli konuştu. AKP Hükümetinin kadın ve Kürt düşmanı politikalarının büyüyerek devam ettiğini söyleyen Deli, baskı ve kaos ile kadın kazanımlarının yok edilmeye çalışıldığını da belirtti. Darbeci süreçlerin devam ettiğini ifade eden Deli, darbelerin süregelen yönetim şekline dönüştüğünü belirtti. Deli, "Leyla Güven ve Musa Farisoğulları vekilliklerinin düşürülmesi kadınlar ve Kürt halkının iradesine darbedir" değerlendirmesinde bulundu.  

VAN 

HDP Van Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi TJA üyesi kadınlar, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülerek tutuklanmalarını yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. HDP il binası önünde bir araya gelen kadınlar, “Leyla Güven Onurumuzdur”, “Berxwedan jiyan e” pankartlarını açarak, Güven ve Farisoğulları’nın fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşıdı. 

Kadınlar adına konuşma yapan HDP Van İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, Kürt halkına yönelik, “ya sev ya terk et” söylemi ile itaat etme politikası yürütüldüğünü belirtti. İktidarın halkın nefes almasına dahi tahammül etmediğini söyleyen Bartın, mezarlıklara yapılan saldırıları hatırlatarak, ayaklar altına alındığını söyledi. Bartın, “Tarihimiz Leyla’larla doludur. Leyla direniş, halkların barışı ve insanca yaşaması için mücadele vermek demektir. Siyasi iktidarı ve onun koltuk değneği olan statükocu anlayışları, bu aymazlıktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Sizin bu tekçi anlayışınız ülkeye, bu ülkenin kadınlarına, gençlerine ve çocuklarına sadece kaybettirir” diye konuştu.

ŞIRNAK 

Milletvekillerin tutuklanmasına ilişkin HDP Şırnak Kadın Meclisi ve TJA tarafından Silopi ilçesinde açıklama yapıldı. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ile Barış Annelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, “Me serî netewand, em ê netewînin. Ew ê darbeker biçin, em ê biserkevin” pankartı taşındı.

Açıklamada konuşan HDP’li Nuran İmir, HDP ve CHP’li 3 vekilin vekilliğinin düşürülmesini kınadı. Tutuklanan Leyla Güven’in sıradan bir kişi olmadığını söyleyen İmir şunları kaydetti: "Leyla Güven duruşu ve direnişi ile mücadele veren ve sembol bir kadın. Leyla Güven’e uzanan el aynı zamanda tüm kadın değerlerine uzanmıştır. Yapılan bu hukuksuzluk ile seçimi anlamsızlaştırmak istiyorlar. Erkek zihniyeti kadın direnişi, mücadelesi ve  demokrasiye karşı. Bu yöntemlerle hem partimize hem de halkımıza saldırıyorlar. AKP iktidarı belediyelerimize kayyımlar atadı, yetmezmiş gibi bu sefer de vekillerimizin vekilliğini dürüp tutukluyor. Soruyoruz bu uygulamalarla sorununuzu çözdünüz mü? Biz Kürtler hiçbir zaman baskı ve faşist uygulamalar karşısında boyun eğmedik diz çökmedik. Bu faşist uygulamalar ve baskılarla hiçbir sorunu çözemediler. İktidar Kürtlere yönelik baskılarını her daim sürüyor.”

Yapılan konuşmalar sonrası eylem “Berxwedan jiyane” ve “Leyla Güven onurumuzdur” sloganları ile son buldu.

URFA 

Urfa’da ise HDP İl Kadın Meclisi’nin vekillikleri düşürülerek tutuklanan Leyla Güven ve Musa Farisoğulları için partilerinin Suruç İlçe Örgütü binası önünde yapmak istedikleri açıklama polis engeline takıldı. 

Parti binasını ablukaya alan polisler, dışarı çıkmak isteyen kadınlara gözaltı tehdidinde bulundu. Bu nedenle HDP Milletvekili Ayşe Sürücü ile polis amirleri arasında yaşanan tartışmada ilginç diyaloglar gelişti. Maruz kaldıkları engellemeye “Bu ülkede her gün darbe yapılıyor. Bizim yaptığımız demokratik bir haktır. Basın açıklamamıza dahi izin verilmiyor. Var olan bu iktidar bu ülkeyi cehenneme cevirdi” sözleri ile tepki gösteren Sürücüye, bir polis amiri “Size göre cehennem, bize göre cennet” yanıtı verdi.

Bina önüne çıkmalarına izin verilmeyen kadınlar içeride açıklama yaptı.  Sürücü, yaptığı konuşmada “Her gün siyasi bir darbe ile bu ülkenin gündemi değişiyor. Tutuklanan vekillerimiz halkın iradesidir. Ve sonuna kadar da böyle kalacak. Leyla Güven kadın mücadelesinin öncüsüdür. Bu sistem kadın mücadelesinden korkuyor. Nasıl ki daha önce Figen Yüksekdağ tutuklandıysa, bugün de Leyla Güven’i tutukladılar. Ama biz hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz, başaracağız. Başarı Kürt kadınlarının ve Kürt halkının olacak” dedi. Açıklama, zılgıt ve alkışlar eşliğinde son buldu.

HAKKARİ

HDP Hakkari Kadın Meclisi ise il binasında konuya dair açıklama yaptı. Kadınlar adına açıklama yapan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, Leyla Güven’in ömrünü demokrasi mücadelesine adadığını ve bu uğurda bedeller ödediğini belirtti. Güven’in gösterdiği direniş ve mücadelenin dünya kadınlarına ilham verdiğini söyleyen Seven, “AKP-MHP erkek egemen faşist iktidarının bu saldırıları, Leyla Güven’in mücadele etmesine engel olamayacak” dedi.

ADANA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü, 3 ismin vekilliklerinin düşürülmesine tepki gösterdi. HDP Adana İl binası girişinde yapılan açıklamaya siyasi parti ve insan hakları örgütlerinin temsilcileri destek verdi. Açıklama sırasında polis bina girişini ve çevresini ablukaya aldı.

HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, iktidarın karşısından diz çökmeyip, mücadele edeceklerini dile getirdi. Karakış, "Bu ülkeyi ve kazanımlarımızı 'hasta iktidara' kurban etmeyeceğiz. O nedenle ülke kaynaklarını daha fazla batırmadan, halk iradesine saygı duyun ve ülkenin demokratik gelişim seyrinin önünü açın diyoruz. Muhalefete ve sivil toplum örgütlerine 'Hep birlikte Meclis’te darbeye hayır, hep birlikte kayyımlara hayır, hep birlikte adaletsizliklere hayır demek için hep birlikte ortak demokratik mücadele cephesi oluşturalım ve iktidara yürüyelim' diyoruz" diye çağrıda bulundu.

Açıklama ardından kitle oturma eylemi yaptı. 

OSMANİYE 

HDP Osmaniye İl Örgütü, 3 ismin vekilliklerinin düşürülüp tutuklanmasını il binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. İktidarın baskı ve saldırılarına boyun eğmeyeceklerini ifade eden HDP Osmaniye İl Yöneticisi Selda Uyğul, iktidarı halkın iradesine saygı duymaya çağırdı. Uyğul, iktidarın politikalarına karşı tüm kesimleri ortak mücadele cephesinde bir araya gelmeye çağırdı.