Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, 2021 Newroz’una ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonuna “Eşitlik, adalet, barış, özgürlük” ve “2021 Newroz pîroz be” yazılı pankart asıldı. 

‘ZALİMLERE DUR DİYELİM’

HDP Ankara İl Eş Başkanı Pakize Sinemillioğlu, startını verdiklerini Newroz’un, bayramın müjdecisi, isyan ve dirilişin simgesi, zalimlerin zulmüne başkaldırının adı olduğunu belirterek, “Newroz özgür güzel günlerin müjdecisidir. Onun için diyoruz ki; Gelin hep birlikte Demirci Kawa olup zalimlere dur diyelim” ifadelerini kullandı.

‘İSYANI BÜYÜTME ZAMANI’

Her karanlığın sonu aydınlık olduğunu ifade eden Sinemillioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İçinden geçtiğimiz tarihsel sürecin karanlığını da yenecek olan iste bu Newroz ruhudur. Aydınlık günlere olan inancımızla haksızlığa, hukuksuzluğa irade gasplarına, baskı ve sömürüye karşı birlikte mücadele etmek için tüm Ankara hakkını, türkülerimizi birlikte söylemek ve birlikte halaya durmak için Newroz alanına davet ediyoruz. Şimdi isyanı büyütme zamanıdır.”

DİRENİŞİ BÜYÜTMEK İÇİN 

Newroz’un 2633 yıldır Mezopotamya coğrafyası ve dünyanın her yerinde Dehaklara karşı verilen özgürlük mücadelesinin günü olduğunu dile getiren Karala üyesi Şamil Parlak, “Dehak’lara karşı Kawa’ların özgürlük mücadelesi, halkların özgürlük mücadelesinde sürmektedir. Bizler de devrimci anarşistler olarak 2021 yılı Newroz’unda alanlarda olacağız. Halkların özgürlük mücadelesini, direnişi ve Newroz ateşini büyütmek için herkesi 21 Mart’ta Newroz alanlarına çağırıyoruz” diye konuştu.

NEWROZ ALANLARINA ÇAĞRI 

Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER) üyesi Deniz Altay, Newroz’un isyan ateşi olduğunu, ateşin umutla, cesaretle ve onurla harlandığını söyleyerek, “Tarihten bugüne dünyanın dört bir yanında zalimlere karşı ve adalet için isyan bayrakları açan, mücadele eden halklara selam olsun. Her halkın kendi dilinde türküler söyleyeceği, zalimlerin tarihin karanlığına gömüleceği, sınırsız ve sınıfsız bir dünya için mücadele eden herkesi direnişi büyütmeye Newroz alanlarına çağırıyoruz” dedi.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, 21 Mart Pazar günü saat 13.00’te Atatürk Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek, Anadolu Meydanı’na düzenlenecek yürüyüşün ardından Newroz kutlamasını gerçekleştirecek. 

İSTANBUL

Yenikapı Meydanı’nda 20 Mart’ta gerçekleştirilecek Newroz kutlamalarına ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Newroz Tertip Komitesi Sözcüsü Murat Kalmaz, hazırlıkların tamamlandığını ifade etti. 

Newroz Tertip Komitesi, İstanbul’da 20 Mart’ta Yenikapı Meydanı’nda gerçekleştirecek Newroz kutlamaları için hazırlıkların tamamlandığını ve çalışmaların başladığını açıkladı. Newroz Tertip Komitesi Sözcüsü ve Halkların Demokratik Partisi Parti Meclisi (PM) Üyesi Murat Kalmaz, yaptıkları hazırlıklara ve gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin bilgi paylaştı. Dehak ardıllarına karşı herkesi 20 Mart’ta Yenikapı Meydanı’nda saat 11:00’da gerçekleştirilecekleri Newroz kutlamasına katılmaya çağıran yapan Kalmaz, Kürt halkı başta olmak üzere tüm ötekileştirilen, ezilen kesimlerin baskıları Newroz ruhuyla aşabileceklerini vurguladı.

HAZIRLIKLAR TAMAM

Newroz hazırlıkları için 10 gün önce 7 kişiden oluşan Newroz Tertip Komitesi’ni kurarak çalışmalara başladıklarını belirten Kalmaz, komitenin kuruluşu ile Yenikapı Meydanı’nda gerçekleştirilecek kutlamalar için İstanbul Valiliği’ne başvuruda bulunduklarını ancak şuana kadar bir cevap alamadıklarını söyledi.

Öte yandan teknik çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Kalmaz, Newroz duyuruları için sosyal medya üzerinden çalışmalar yürüttüklerini, kentin ilçe ve sokaklarına asılmak üzere hazırlanan 600 adet pankart ile 500 bin adet el bildirisinin ilçe örgütlerine gönderildiğini ve kentin merkezi yerlerinde 150 adet billboarda çağrı reklamlarının asıldığını paylaştı. Kalmaz, çalışmalarını kentin bütün sokaklarına yayılacak bir şekilde gerçekleştireceklerini belirterek, en geniş katılım için kentin tüm yurttaşlarına ulaşmaya çalışacaklarını söyledi. Kalmaz, kutlamalarda pandemi ve güvenlik konularında gerekli önlemlerin alındığını aktardı. 

COŞKU İSTANBUL'U SARDI

Kalmaz, kentin pek çok noktasında da Newroz kutlama planlamaları yaptıklarını ifade ederek, startın verdikleri Güvercintepe Mahallesi’nde beyaz tülbentli annelerin yaktığı Newroz ateşi coşkusunun bütün İstanbul’a yayıldığına vurgu yaptı. Kalmaz, “İstanbul Newroz’u için örgütlü yapıları ve teknik donanımları ile her yönüyle hazırız. Bu çalışmalarımızı en güçlü şekilde tamamlayıp halkımızla birlikte Newroz ateşini yakacak ve kutlamalarımızı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

HALKLARI ÖZGÜRLEŞTİRDİ

Newroz’un Kürt halkı ve Ortadoğu halkları açısından tarihsel önemine değinen Kalmaz, şunları söyledi: “Bundan 2 bin 633 yıl önce yakılan bir ateştir. Bu ateş bazı dönemlerde unutulmaya yüz tutsa da bugüne kadar gelmişti. 2 bin 633 yıl önce yakılan Newroz ateşi bir özgürlük ateşiydi. O dönemin zulmüne, baskısına, diktatörlüğüne, iktidarlarına karşı yakılan bir özgürlük ateşiydi. O ateşle birlikte sadece Kürtler değil, Ortadoğu’daki pek çok halk da özgürleşti. Bundan dolayı Ortadoğu’da, Asya’da pek çok halk Newroz’u bayram olarak kutlar. Belirli bir süre unutulmaya yüz tutsa da 40 yıl önce Amed zindanında Mazlum Doğan’ın Dehak’ın ardılları olan Esad Oktay’a karşı yakmış olduğu bir Nevroz ateşi var. Bu eylemle birlikte Newroz tekrar gündeme geldi.”

NEWROZ RUHU

Newroz ateşinin etrafında çekilen halayların Kürtler için bambaşka anlamlar ifade ettiğinin altını çizen Kalmaz, “Bu sadece bir bayram değil, yakılan ateş aynı zamanda özgürlüğün ve direnişin sembolü olarak 40 yıldır bu coğrafyada yasaklamalara, katliamlara rağmen yanıyor” diye belirtti. 

İşçi sınıfının, kayyıma karşı direnen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin, tecride karşı cezaevlerinde açlık grevinde olan direnişlerin, hak ve özgürlükleri için direnen her kesimin Newroz ruhuna ihtiyacı olduğuna işaret eden Kalmaz, Kürt halkı üzerinde uygulanan katliamların da Newroz ruhuyla son bulacağını ifade etti.

Kalmaz, Newroz ateşinin olabildiğince gür yakılması gerektiğinin altını çizerek, Newroz’un kendileri için özgürlüğün ve direnişin sembolü olduğuna dikkat çekti.

NEWROZ ÇAĞRISI

Kalmaz, AKP ve MHP iktidarının pandemiyi toplum üzerinde bir korku imparatorluğu yaratma temelli ele aldığını söyledi. HDP’ye yönelik kapatma tehditleri, üyelerinin tutuklanmaları ve işkencelere maruz bırakılmalarını hatırlatan Kalmaz, “Halkımızla birlikte yakacağımız o ateşle birlikte biz bunu kıracağımıza inanıyoruz.  Bütün halkımızı faşist iktidarın politikalarına dur diyebilmek için 20 Şubat Cumartesi Günü saat 11.00’de Yenikapı’da yapacağımız Newroz kutlamalarına davet ediyoruz. Fiziki mesafeden teknik güvenliğe kadar her yönüyle hazırlıklarımızı yaptık. Bu kapsamda Newroz günü HDP ilçe binaları ve temsilciliklerinden araçlar kaldırılacak. Halkımızdan güçlü bir katılım bekliyoruz. Tüm halkımıza birlikte Newroz ateşini yakmaya, özgürlüğü sağlamaya, tecridi kırmaya, açlık grevlerine ses vermeye ve baskıları kırmaya davet ediyoruz” çağrısı yaptı. 

BATMAN

Batman'daki Newroz kutlamasına dair tüm hazırlıklarını tamamlayan Tertip Komitesi, kent halkını yöresel kıyafetleri ile Newroz alanını doldurmaya davet etti.

Bu yıl yine birçok merkezde “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla yapılacak Newroz kutlamalarının Batman’daki startı verildi. Oluşturulan Newroz Tertip Komitesi bu zamana dek yürüttükleri çalışmalara dair HDP İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya HDP Batman milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Necdet İpekyüz işle TJA aktivistleri de HDP Kadın Meclisi katıldı. 

Açıklamayı yapan Komisyon üyesi HDP Batman İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu, konuşmasına halkların Newroz’unu kutlayarak başladı.

Pandemiden kaynaklı geçen sene Newroz’u kutlayamadıklarını hatırlatan Kulpu, bu yılki Newroz’un coşkulu ve kitlesel geçeceğine inandıklarını dile getirdi. Newrozu 21 Mart günü Pazar Mahallesi’nde bulunan Newroz Alanı’nda kutlayacaklarını duyuran Kulpu, tüm hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti. 

Kulpu, “2021 Newrozu, Kürtlerin ulusal birliği için, barış ve demokrasinin güçlü bir hal alması için çok önemli bir gün. Yöresel elbiselerimiz, renklerimiz  ile Newroz alanını dolduralım” diyerek, tüm kent halkına çağrıda bulundu. 

Çekilen zılgıt ve alkışlar eşliğinde tamamlanan bu açıklama sonrası halaya duruldu.

MERSİN

Mersin Tertip Komitesi, kentte 20 Mart’ta kutlanacak Newraz’a katılım çağrısında bulundu. 

Mersin Newroz Tertip Komitesi, kentte 20 Mart’ta yapılacak Newroz mitingine ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü’nde açıklama yaptı. “2021 Newroz ateşiyle direnelim özgürleşelim” pankartının açıldığı açıklamaya, HDP Mersin İl Eşbaşkanları Gülbahar Şoför ve Mehmet Alıç'ın yanı sıra çok sayıda partili katıldı.

‘KÜRTLERİN TALEBİ BARIŞTIR’

Mersin Newroz Tertip Komitesi Başkanı Avukat Özgür Çağlar, tarihin en anlamlı Newroz kutlamalarının 2013 yılında gerçekleştiğini belirterek, “2013 Newroz’unda okunan deklarasyon dikkate alışmış olsaydı, bugün Türkiye ve Ortadoğu’da bambaşka bir dönem yaşanıyor olacaktı” dedi. Türkiye halklarının toplumsal barışı arzuladığını dile getiren Çağlar, “Kürtlerin dillerini yok sayarak barış gelmez. Bu Newroz’un gerçek barışa vesile olmasını temenni ediyor ve bu topraklara barışın mutlaka geleceğine inanıyoruz. Çünkü Türkiye toplumunda Kürtlerin de yegane talebi barıştır” şeklinde konuştu.

MİTİNGE DAVET

Baharın Newroz’u, Newroz’un direnişi, direnişin de özgürlüğü simgelediğini vurgu yapan Çağlar, “Her Newroz Kürt milletinin özgürlük mücadelesi daha fazla canlanacak ve daha da güçlenecektir. Çünkü Newroz Kürt halkına bir armağandır” dedi. 

Mersin’de Newroz’un 20 Mart Cumartesi günü saat 11.00’da Akdeniz ilçesi Tırmıl Miting Alanı’nda kutlanacağını belirten Çağlar, kentteki tüm halkı Newroz kutlamasına davet ett 

HDP Mersin İl Eş Başkanı Mehmet Alıç da Newroz’a katılım çağrısında bulundu. 

URFA

Urfa’da 20 Mart’ta kutlanacak Newroz  startının verildiği açıklamada konuşan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Bu Newroz’un barışın geldiği, tecridin son bulduğu Newroz olmasını umut ediyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, bu yıl “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla kutlanacak Newroz etkinliklerinin startını verdi. HDP Urfa İl Örgütü'nün bulunduğu Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’nin önünde basın açıklaması yapmak isteyen partililer, polis tarafından engellendi. "Valiliğin yasağı var" gerekçesiyle dışarıda açıklama yapmasına izin verilmemesi üzerine, partililer açıklamayı parti binasında yaptı. Açıklamaya HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, il eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda parti üyesi katıldı. Kadınlar yöresel elbiseleriyle katılırken, açıklamanın yapıldığı salona üzerine de farklı dillerde "Newroz kutlu olsun" yazılı pankart asıldı. 

HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan, “Üzerinde yaşadığımız coğrafya kıyımların, sürgünlerin ve katliamların tarihi olduğu kadar zulme karşı direnişin başkaldırının tarihidir” dedi. Zulüm edenlere karşı her zaman direnen, başkaldıranların olduğuna dikkati çeken Çalışkan, “Dün olduğu gibi bugünde biz direniş geleneğini sürdüreceğiz. Halklarımız üzerindeki baskılara karşı var gücümüzle direneceğiz” diye konuştu. Newroz’un “Mazlumların diriliş bayramı” olduğunu söyleyen Çalışkan, 20 Mart’ta kentte kutlanacak Newroz kutlamasına bütün yurttaşları davet etti.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Newroz’un 20 Mart’ta büyük coşkuyla kutlanacağını belirterek, “Urfa halkının barış için alanlara akmalı” dedi. 

TECRİT SONLANDIRILMALI

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması ve artan hak ihlallerini protesto etmek amacıyla cezaevlerinde 27 Kasım’da başlatılan açlık grevi eylemlerine dikkati çeken Sürücü, şunları söyledi: “Tutuklular Sayın Öcalan üzerindeki tecridin bitmesi için açlık grevindeler. Öcalan’ın çağrısı ile barış gelmişti ama AKP buna karşı savaş başlattı. Bu Newroz’un barışın geldiği, tecridin son bulduğu Newroz olmasını umut ediyoruz. Devlet yetkilileri biran önce tutukluların taleplerini karşılamalı ve tecride son vermelidir.”  

Açıklama müzikler eşliğinde çekilen halay eşliğinde son buldu.

BİNGÖL

Bingöl Newroz Tertip Komitesi, 20 Mart Cumartesi günü saat 11.00’de Hastane Caddesinde yapılacak olan Newroz mitingine katılım çağrısı yaptı. “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla yapılması planlanan Newroz kutlamasına HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, sanatçı olarak Pınar Aydınlar, Azad Bedran katılacak. Konuya ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binasında basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, HDP Parti Meclis üyesi Murat Aydın ve parti yöneticileri katıldı.

‘NEWROZ ATEŞİNİN ETRAFINDA BULUŞALIM’

Açıklama yapan Newroz Tertip Komitesi Başkanı Mustafa Acar, “Demirci Kawa’lardan günümüze kadar yanan Newroz ateşi, halkların, doğanın ve yaşamdaki tüm canlıların bahar ayıyla bütünleştiği, özgürleştiği müjdenin habercisidir. Newroz bayramları direnişin sesi, halayların zılgıtıdır. Newroz bayramında yakacağımız ateşin etrafında buluşup halay çekelim” dedi.

HAKKARİ

Hakkari Newroz Tertip Komitesi, kentte 21 Mart'ta gerçekleştirilecek kutlamaların startını verdi.  

Hakkari Newroz Tertip Komitesi, bu yıl "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla kentte gerçekleştirilecek olan kutlamalara ilişkin açıklama yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda partili katıldı.  

Tertip Komitesi Eşbaşkanı Kadir Şahin, 21 Mart'ta saat 10.00-16.00 arasında çarşı merkezinde yapmayı planladıkları kutlamalar için başvuruda bulunduklarını aktardı. Şahin, "Gerçek demokrasiyi ancak birbirimizin kimliklerine, dillerine, düşüncelerine, kültürlerine saygı duyarak ve kabul ederek gerçekleştirebiliriz. İnanıyoruz ki bu kadim coğrafyada adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi mutlaka gerçekleşecektir. Bu düşünce ve inançla 21 Mart'ta kentimizde halkımızın coşkulu katılımıyla Newroz bayramı kutlanacak" diye konuştu. 

SANATÇILAR VE KATILIMCILAR

Newroz programına dair de bilgi veren Şahin, sanatçı Murat Demir ile Koma Çiya ve Koma Sorjiyan gruplarının kutlamalarda sahne alacağını belirtti. Şahin, ayrıca HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ile Muş Milletvekili Şevin Coşkun’un kutlamalara katılacağını ifade etti.  

EGE

Bu yıl "“Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla kutlanacak olan Newroz için Ege Bölgesi'nin programı netleşti.

Pandemi gerekçesiyle geçen yıl alanlarda kutlanmayan Newroz Bayramı’nın hazırlıkları tüm illerde sürüyor. Bu yıl "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla kutlanacak olan Newroz’un, Ege Bölgesi’ndeki hazırlıkları tamamlandı.

Programa göre, kutlamaların yapılacağı alan ve saatler şöyle:

İZMİR

Tarih: 20 Mart Cumartesi

Yer: Gündoğdu Meydanı

Katılımcılar: Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Genel Başkanı Cavit Uğur, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Parti Meclis (PM) Üyesi Mustafa Naci Toper, kent milletvekili Serpil Kemalbay ve Murat Çepni.  

Kutlamada sahne alacak sanatçılar: Afyer Düzdaş, Paksisler ve Arhat

AYDIN

Tarih: 21 Mart Pazar

Yer: Merkez Efeler ilçesi Osman Yozgatlı Mahallesi Meydan Alanı

Saat: 12.00- 17.00

Katılımcı: Şırnak Milletvekili Nuran İmir

Sahne alacak sanatçılar: Serhat Kural, Nurcan Değirmenci

MUĞLA

Tarih: 19 Mart Cuma

Yer: Milas Akkent Kapalı Pazar yeri

Saat: 14.00 - 17.00

Katılımcı: İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay

Sahne alacak sanatçılar: Talat Yeşil, Koma Jinamaz

DENİZLİ

Tarih: 21 Mart Pazar

Yer: Merkezefendi ilçesi Esentepe Mahallesi Pazar Yeri

Saat: 12.00 - 17.00

Katılımcı: İzmir Milletvekili Murat Çepni

MANİSA

Tarih: 21 Mart Pazar

Yer: Turgutlu Newroz Alanı

Saat: 12.00 – 17.00

Katılımcılar: Milletvekili Serpil Kemalbay ve HDP Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez.