Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun kaybolmasının birinci yıldönümü dolayısıyla kadın örgütleri, bir senedir bıkmadan yetkililere sorduğu soruyu tekrarladı: Gülistan Doku nerede? 

DİYARBAKIR 

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku için Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosu’nda toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Asya Cemre Işık, Doku Ailesi’nin başvurusu üzerine Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı tarafından oluşturulan bir heyetin soruşturmanın genişletilmesi ve delillerin toplanmasına ilişkin talepleri içeren bir dilekçeyi savcılığa sunduğunu ancak savcılığın gerekli soruşturmayı yürütmediğini aktardı. 

Işık, raporda ifade edilen ve soruşturma dosyasında öne çıkan eksiklikleri şu şekilde sıraladı:

“* Gülistan’ ın eski erkek arkadaşı Zaynal Abarakov’un üvey babası, annesi ve kız kardeşinin 4 Ocak 2020 günü Gülistan’ın evlerinde bulunduğu zamana ilişkin vermiş olduğu ifadelerdeki çelişkili beyanların üzerinde durulmadı, çelişkiler giderilmedi. HTS kayıtlarının incelenmesi sonucu Zaynal’ın evde olduğu söylenen saatlerde evde bulunmadığı anlaşıldı.

* Zaynal gözaltına alınmadı, telefonuna ve teknik cihazlarına arama, el koyma, inceleme işlemleri yapılmadı. Zaynal’ın, Gülistan ve Gülistan’ın yakın arkadaşlarıyla yapmış olduğu ‘..dün çok kötü bir şey oldu, korkuyorum, zaman yokki artık bizim için..’ içerikli mesaj kayıtlarına karşılık; bu kayıtlar 3. ve son kez alınan ifadesi sırasında Zaynal’a soruldu. Bu hususlarda tutarlı ve inandırıcı beyanlarda bulunmadı.

* Soruşturma işlemleri Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro tarafından yürütüldü. Görev yeri değişine kadar Zaynal’ın polis olan üvey babası bu büroda görev yapmaktaydı. Delillerin gizlenmesi, yok edilmesi ihtimaline rağmen soruşturma biriminin değiştirilmesi talebi savcılıkça değerlendirilmedi.

* Sarısaltuk Viyadüğü (Dinar Köprüsü)’nü ve 1.900 metrelik mobese kameralarının bulunmadığı alanı gören, Munzur Üniversitesi’ne ait kamera sisteminin teknik incelemesi yapılmadı.

* Mobese kameralarına yansıyan görüntülerin bilirkişi tarafından incelenmesi sonucu, Gülistan’ın suya atlamadığına ilişkin görüş içeren rapor dosyaya sunuldu. Soruşturmanın genişletilmesi, aramaların karada da yürütülmesi taleplerine rağmen gerekli işlemler yapılmadı. 

* Zaynal’ın üvey babasına ait olan ev ve araç ile Gülistan’ın 5 Ocak günü kullandığı şehir içi ulaşım aracında; kan, tükürük, parmak izi gibi bulgulara ilişkin inceleme ve delil toplama işlemleri yapılmadı. 

* Zaynal ve üvey babasının 5 Ocak günü nerede bulunduklarına dair kesintisiz bir tespit yapılmadı.

* 5 Ocak günü Gülistan ve Zaynal’ı izlediği tespit edilen şüphelinin kimliği tespit edilmedi.”

YETKİLİLERE GÖREV ÇAĞRISI

Işık, Doku’nun akıbeti için yürütülen hukuk mücadelesine karşı yakınlarının ve sivil toplum örgütlerinin baskı ve gözaltılara maruz kalmasının toplum vicdanını yaraladığı ve adalet duygusunu zedelediğini ifade etti. 

Bir yıldır kayıp olan Doku’nun soruşturma dosyasındaki ihmaller silsilesinin ve ayrımcı pasifliğin hukuken ve vicdanen kabul edilemeyeceğini söyleyen Işık, konuşmasının devamında şunları belirtti: “Doku şahsında kadınların kaybedildiği olaylara ‘intihar odaklı’ değil, öldürülme kaçırılma dahil her türlü ihtimal göz önünde bulundurularak soruşturma işlemleri etkin şekilde yürütülmelidir. Gülistan’ın akıbetinin araştırılması ve bulunabilmesi için gerekli tüm işlemlerin yürütülmesini talep ediyor ve tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz.”

ABLA DOKU’DAN BARİKAT TEPKİSİ 

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları’nın çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Diyarbakır’da da alandaydı. Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde, Yenişehir ilçesinin Hazal Parkı'nda açıklama gerçekleştirildi. Açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl Örgütü, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Diyarbakır İl Örgütü ve Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku ile çok sayıda kadın katıldı.  

"1 Yıldır Gülistan Doku'yu Nerede Arıyorsunuz?" yazılı pankartın açıldığı açıklamada, "Gülistan  Doku'yu Kadınlar Bulacak", "Etkin Arama Çalışması Yürütülsün", "Zainal Abarakov Yargılansın, Gülistan Bulunsun!" yazılı dövizler taşındı. İlk olarak Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları’ndan Ayşe Esmer konuştu. 

KADIN DÜŞMANI POLİTİKALAR

Dersim'de erkek devletin, genç bir Kürt kadının kaybedilişinin üstünü örtmeye çalıştığını ifade eden Esmer, Zaynal ve şüpheli polis babasının açıkça korunduğunu, sahte delillerin üretildiğini ve Gülistan'ı soran herkesin saldırıya uğrayıp, tehdit edildiğini belirtti. Gülistan ve kaybedilen, katledilen tüm kadınların esas failini iyi tanıdıklarını söyleyen Esmer, "Biz sizi Özgecan'dan, Şule Çet'den tanıyoruz. ‘İntihar etti’ dediğiniz Nadira'nın katili Şirin Ünal'dan tanıyoruz. Siz tüm kuvvetinizle; kadın düşmanı yargınızla, askerinizle, polisinizle, medyanızla, yasalarınızla, kadınlara saldıran politikalarınızla erkek iktidarınızı, kadınlardan korumak istiyorsunuz" diye belirtti. 

Kadınların gücü ve öfkesiyle Doku'yu bulacaklarını belirten Esmer, tüm kadınlar için meydanlarda olmaya devam edeceklerini vurguladı. 

'BULMAK İSTEMİYORLAR’

Ardından konuşan HDP Milletvekili Rezmiye Tosun, Dersim'in her karışının mobese kameralarıyla izlendiğine dikkati çekerek, Doku'nun bulunmasının istenmediğini dile getirdi. Doku'nun kaybedilmesinin Kürt gençleri üzerinde yürütülen özel savaş politikalarından bağımsız olmadığını kaydeden Tosun, Gülistan'ın sesine ses vermeye devam edeceklerini belirtti. 

'KADIN MÜCADELESİ DEĞİŞMEDİ'

DBP Eşgenel Başkanı Saliha Aydeniz de, Doku'nun Dersim'deki devlet bürokrasisi içerisinde kaybettirildiğini, bu nedenle kemiklerinin bulunmasının istenmediğini dile getirdi. Kadın mücadelesinden korkulduğunu vurgulayan Aydeniz, tüm baskıların değiştiremediği tek şeyin, kadınların mücadelesi olduğunu söyledi.

‘KARDEŞİMİN KEMİKLERİNİ İSTİYORUM’

Doku'nun ablası Aygül Doku ise, kardeşinin 8 Mart etkinliklerinde "Sen bağır ki şiddet sussun" yazılı dövizi taşıdığını hatırlatarak, bir yıldır adalet peşinden koştuklarını ancak bir sonuç alamadıklarını kaydetti. Sadece Gülistan'ı değil adaleti de aradıklarını söyleyen abla Doku, etrafındaki polis ablukasını işaret ederek, "Gülistan Doku’nun bulunması için bir araya gelenleri değil, katiller için toplanmanız gerekiyordu. Her şeyi geçtim sadece kardeşimin kemiklerini istiyorum. İnsan kardeşinin sadece kemiklerini ister mi? Olsaydı kemikleri en azından ona sarılır derdimi anlatırdım" dedi.

‘BU HERKESİN UTANCI’

Abla Doku devamında, şunları söyledi: "Gülistan 21 yaşında, bir hafta sonra eve gelecek, anneme hediye almış. İki gün önce benimle konuşuyor, ‘YKS kitaplarımı hazırla ikinci üniversiteye hazırlanacağım’ diyerek, hayallerini anlatıyor. Ancak 5 Ocak sabahı Eski Tunceli Valisi bize ‘Sizin kızınız intihar etti’ diyor. İşkur Müdürü Özdemir Aktaş ve Valilik çalışanı Ferhat Güven geliyor yanımıza. Gülistan Twitter'da sorulunca Ferhat Güven çıldırmış gibi oluyordu. Beni öldürecek gibi oluyordu. Özdemir Aktaş beni arar, ‘Bu saçmalığa son verin, Gülistan intihar etti, size Gülistan'ın bedenini vereceğiz’ diyordu. Özdemir Aktaş ve Ferhat Güven'in korktuğu tek şey, 21 yaşında gencecik bir kadının çıkan sesiydi. Aktaş, 'Gülistan Doku nerede?' diyen kadınlarla alay ediyordu. Diyordu ki ‘Gülistan nerede diyorlar, daha sonra da tilili çekiyorlar.’ Bugün kardeşim için çıkan sesten kim rahatsızsa, bilin ki kaybedilme olayı ile bir ilgisi var. Ben buradan soruyorum; Gülistan Doku nerede Özdemir Aktaş? Bu tililim sana. Kız kardeşim nerede Ferhat Güven? Ben kız kardeşim tililisini isterdim ki düğününde söyleyeyim. Düğününde tilili çekemedim şimdi ölüsü için çekiyorum ve bu herkesin utancıdır." 

Konuşmaların ardından Diyarbakır Valiliğiyle görüşmek için yola çıkarken, abla Doku buradaki polis barikatlarına "Barikatları katillere kurun" tepkisi gösterdi. 

ANTALYA 

Antalya Kadın Platformu, Gülistan Doku için Attalos Heykeli önünde açıklama gerçekleştirdi. “Gülistan Dolu nerede?” pankartının açıldığı açıklamada, platform adına konuşan Nilcan Balıkçı, Doku’nun bir yıldır bulanamadığına değindi. Her gün kadınların öldürüldüğünü belirten Balıkçı, “Bugün devletin cezasızlık politikalarıyla sırtları sıvazlanarak hayatlarına devam ediyorlar. Biz kadınlar, yaşadığımız evlerde, çalıştığımız iş yerlerinde ve atölyelerde, geçtiğimiz sokaklarda her an saldırıya, şiddete ve cinayete uğrama korkusuyla günlerimizi geçiriyoruz. Yok öyle yağma. Ya bu kentlerde eşit özgür ve güvende yaşayacağız ya da adaleti biz sağlayacağız. Kadın düşmanı ve katilleri, sırtını erkek iktidara dayayanlar ve İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkanlar. Bizden korkuyorsunuz ve korkmakta sonuna kadara haklısınız. 2021 kadın mücadelesinin yılı olacak. Katledilen, intihara sürüklenen, kirpiği yere düşen her bir kız kardeşimize söz veriyoruz; gerçek adalet sağlanana kadar mücadeleden dönmek yok” diye belirtti. 

ADANA 

Adana'da Kadın Meclisleri, Atatürk Parkı'nda açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, kadınların yanı sıra Doku'nun ablası Şilan Filiz, ağabeyi Ramazan Doku, kuzenleri Hülya Polat ile amcası Mehmet Doku katıldı. "Tam bir yıldır soruyoruz. Gülistan Doku nerede?" pankartının açıldığı açıklamada konuşan Kadın Meclisleri Üyesi Duygu Baytekin, "Biz genç kadınlar, örgütlü gücümüzle Gülistan’ın kaybolmasının üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nde açıkça düzenlenen devletin soruşturma yükümlülüğü yerine getirilene dek Gülistan için mücadelemiz sürecek. Gülistan’ı bulmak için bir yıldır her gün mücadele eden tüm ailesi, kardeşi Aygül Doku asla yalnız yürümeyecek. Şiddeti, cezasızlığı, şüpheli ölümleri, kadın cinayetlerini durdurmak için İstanbul Sözleşmesi’nin her bir maddesini uygulatacağız" ifadelerini kullandı.

Ardından konuşan Doku'nun ablası Şilan Filiz ise, devletin kendilerini sorgulayacağına katili bulmasını istedi. Filiz, "Kardeşimizi aramak suç mu? Her geçen gün ve saatte nefes alamıyoruz. Bu durum bizim için daha da zorlaşıyor. Kardeşimi bulundu" diye belirtti. 

HATAY

Hatay’da Kadınlar Birlikte Güçlü, Köprübaşı'nda bir araya gelerek, "Gülistan Doku nerede?" diye sordu. Platform adına konuşan Mutlu Aymaz, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gözaltına alınmasına tepki göstererek, serbest bırakılmalarını istedi. Bugün birçok kentte alanlarda olduklarını söyleyen Aymaz, 

Aymaz, "Aynı soruyu soruyoruz, aynı isyan sloganlarında buluşuyoruz. İşte bu kadın dayanışmasının gücüyle Gülistan Doku’yu bulacağız. Gülistan için adaleti kazanacağız. Adalet ise bizim ellerimizde, kadınlar için adalet bu meydanda, bizde" diye konuştu. 

İZMİR 

İzmir’de de Üniversite Kadın Meclisleri, bir yıldır kayıp olan Doku'nun bulunması talebiyle Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde eylem yaptı. "Gülistan Doku Nerede", "Asla Yalnız Yürümeyeceksin" ve  "Üniversiteler Bizimdir, Bizimle Özgürleşecek" sloganlarının atıldığı eylemde, "Tam bir yıldır soruyoruz, Gülistan Doku Nerede" yazılı pankart açıldı. Kadınlar adına açıklamayı Üniversite Kadın Meclisleri üyesi Ayça Gülenç yaptı. 

Bir yıldır sordukları “Gülistan Doku nerede?” sorusuna yanıt alamadıklarını belirten Gülenç, "Kadınların mücadelesiyle şüpheliyi ülkeye getirme kararı alındı. Ancak bu karar da uygulanmadı. Gülistan bulunsun diye, kadın cinayetleri dursun diye, şüpheli ölümler aydınlatsın diye Üniversite Kadın Meclisleri var. Eşit bir hayat ve eğitim için genç kadınların mücadelesi var. Biz genç kadınlar, örgütlü gücümüzle Gülistanın kaybolmasının üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nde açıkça düzenlenen devletin soruşturma yükümlülüğü yerine getirilene dek Gülistan için mücadelemiz sürecek” dedi. 

İSTANBUL 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA), Doku için Avcılar Deprem Anıtı önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İl Eş Başkanı Elif Bulut ve il, ilçe yöneticileri katıldı. "Gülistan Doku kaybedildi! Bulana kadar aramaya ve hesap sormaya devam edeceğiz" pankartı açılan açıklamada, "365 gün oldu Gülistan Doku nerde", "Zaynal Abarakov yargılansın" ile "Jin jiyane, jiyane nekuje" dövizleri taşınarak, sık sık "Kadın yaşam özgürlük" ve "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları atıldı. 

Açıklamada ilk olarak konuşan HDP İstanbul İl Kadın Meclisi Sözcüsü Beser Çelik, kadına yönelik şiddetin devlet eliyle meşrulaştırdığını belirterek, "Biz kadınlar olarak bütün bu olumsuzluklara, devletin aklama, cezasızlık politikalarına rağmen sokakta olmaya, sözümüzü söylemeye, kadınlarla yan yana olmaya devam edeceğiz" dedi.

‘BİR YILDIR KAYIP’ 

Doku Ailesi’nin bir yıldır kızlarını aradığını anımsatan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut da, "Bu ülkede kadınlar katlediliyor, kaçırılıyor ve kaybediliyor. Bu ülkenin bir adalet sistemi var bunların kadınları koruması gerekirken biz kadınlar sosyal medyada akıbetini soruyoruz. Sormak zorunda değiliz ama bizi buna mecbur bırakıyorlar. Bu gün de Gülistan Doku'nun akıbetini sormak için buradayız" ifadelerini kullandı.

‘NEYİ KORUYORSUNUZ’

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise, bir yıldır Doku'nun akıbetini sorduklarını vurgulayarak,  şöyle dedi: "Sokakların kamerayla izlendiği bir yerden bahsediyoruz. Dersim'de arkadaşınızı görmek isteseniz emniyetin haberi olur. Böyle bir yerde nasıl oluyor da bir yıldır bulunamıyor? Gerçekten soruşturma yürütmedikleri açık. Hangi failleri korudukları için. Neyi koruyorsunuz? Yargı mekanizması katil erkekleri koruyor. Bu erkekler bu yüzden kadınları katlediyor. Bir kadın katliamı yaşanıyor. Her gün üç kadının öldürüldüğü bir ülkede cinayetten bahsedilemez kadın kırımı yapılıyor." 

‘KADIN DÜŞMANLIĞI... ’

Ortak metni okuyan HDP Genç Kadın Meclisi üyesi Evin Elitaş, şu soruları sordu: 

“* Bu kadar şüpheli durum varken Zaynal Abarakov hakkında neden etkili bir soruşturma yapılmamıştır? 

* Zaynal Abarakov kimdir ve ne tür bağlantıları vardır? 

* Zaynal Abarakov’un korunmasında üvey babası ve şüpheli suç ortağının polis olmasının nasıl bir etkisi vardır? 

* Gülistan’ın akıbetini soran kadınlar ve arkadaşlarını gözaltına alma, burslarını kesme, yurttan çıkarma gibi baskılar uygulanırken, baş şüpheli Abarakov ve ailesinin taşınmasına neden göz yumulmuştur? 

* Olay günü Abarakov’un üvey babasına ait aracın çamurlara bulanmış olması delil açısından neden değerlendirilmemiştir? 

* Gülistan Doku olayı Abarakov ile bağlantılı değilse neden aydınlatılmamaktadır? 

* Olayın bilmediğimiz başka bir yönü mü bulunmaktadır?

* Emniyetin bir kadının zorla kaybedilmesinde nasıl bir rolü ve sorumluluğu vardır? 

* Gülistan Doku nerede?” 

Açıklama, "Erkek vuruyor devlet koruyor" sloganıyla son buldu.

KADIKÖY'DE AÇIKLAMA 

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu, 1 yıl önce Dersim'de kaybedilen Gülistan Doku'ya ilişkin Kadıköy Süreyya Operası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut ve birçok kadın kurumu katıldı. "1 yıldır Gülistan Doku'yu nerede arıyorsunuz?" pankartının açıldığı açıklamada sık sık "Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

UĞURLU: BİZ BİR ARADA GÜÇLÜYÜZ

HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, Doku bulununcaya kadar mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederek, “1 yıldır en zor koşullara rağmen Gülistan Doku nerede demeye devam ettik ve Gülistan doku bulununcaya kadar biz bu soruyu sormaya devam edeceğiz. Soruyu kime sorduğumuzu herkes biliyor. Biz bu devleti iyi tanıyoruz. Hakikati ortaya çıkarmak için tüm gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Evet uykularınızı kaçırmaya devam edeceğiz. Sokakları alanları size dar etmeye devam edeceğiz. Biz bir arada güçlüyüz” diye konuştu.

GÜLÜM: ERKEK EGEMENLİĞİNİZE İZİN VERMEYECEĞİZ

Ardından söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise, faillerin hemen yargılanması gerektiği ifadelerini kullanarak, “Bu iktidar erkek eğemen bir iktidar, erkekleri cezasızlıkla ödüllendiriliyor. Ve bütün politikalarıyla erkek devleti besleyen bir politika izliyor. Ama biz buna karşı kadınlar olarak, sizin erkek egemenliğinize izin vermeyeceğiz” dedi.

'FAİLLER YARGILANMIYOR'

Gülistan Doku için Adalet Komisyonu adına açıklama yapan Merve Bayır, Gülistan ve kaybedilen, katledilen tüm kadınların faillerinin bilindiğini ve yargılanmadığını ifade ederek, “Biz sizi Özgecan’dan, Şule Çet’ten tanıyoruz. İntihar etti dediğiniz Nadira’nın katili Şirin Ünal’ı nasıl koruduğunuzu biliyoruz, Gülistan Doku’yu kaybeden Zaynal ile işbirliğinizi biliyoruz, İpek Er’e tecavüz eden asker Musa Orhan ve tecavüzcüyü salarak İpek’i öldüren hakimlerinizi biliyoruz. Siz tüm kuvvetinizle ; kadın düşmanı yargınızla, askerinizle, polisinizle, medyanızla, yasalarınızla, kadınlara saldıran politikalarınızla erkek iktidarınızı kadınlardan korumak istiyorsunuz. Bu yüzden Zaynal’ı koruyorsunuz, tecavüzcü asker Musa Orhan’ı koruyorsunuz, bu yüzden İstanbul Sözleşmesi’ne saldırıyorsunuz, bu yüzden Kadın Üniversitesi projesi ile itaatkar genç kadınlar yaratmak istiyorsunuz” diye konuştu.

Açıklama alkış ve sloganlarla sona erdi.

İZMİR

İzmir’de Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu, Gülistan Doku'nun bulunması talebiyle basın açıklaması yaptı. Alsancak semtinde bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde bulunan Halk Bankası önünde yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve çok sayıda kadın destek verdi. “Gülistan Doku 365 gündür  nerede?” yazısının yazılığı eylemde, "1 yıldır Gülistan Nerede Arıyorsunuz" pankartı açıldı. "Gülistan'dan vazgeçmiyoruz", " Güvende Değiliz"  ve “1 Yıl oldu Gülistan'ı nerede arıyorsunuz? " dövizlerin taşıdığı açıklamayı kadınlar adına Berfin Gündoğan okudu.

Doku ve kaybedilen, katledilen tüm kadınların esas failini iyi tanıdıklarını ifade eden Gündoğan, “Biz sizi Özgecan’dan, Şule Çet’ten tanıyoruz. İntihar etti dediğiniz Nadira’nın katili Şirin Ünal’ı nasıl koruduğunuzu biliyoruz, Gülistan Doku’yu kaybeden Zaynal ile işbirliğinizi biliyoruz, İpek Er’e tecavüz eden asker Musa Orhan ve tecavüzcüyü salarak İpek’i öldüren hakimlerinizi biliyoruz. Öfkesini isyana çeviren binleriz, Gülistan’ı arama mücadelesini Dersim’den onlarca kente yayan biziz, haklarımızı omuz omuza kazanan biziz, katledilen kadınların ardından isyan sloganları ile sokakları altüst eden binleriz. Biz kadınlar birlikte güçlüyüz biliyoruz. Bu sebeple bugün bu meydanda daha güçlü soruyoruz : Gülistan’a ne yaptınız ? Zaynal Abakarov’u neden koruyorsunuz ? Tüm kadınları Gülistan’ı sormaya, Gülistan gibi akıbeti belirsiz kadınları sormaya çağırıyoruz. Erkek adalet değil gerçek adalet için, kadınlar için adalet mücadelesine, kadın dayanışmasına çağırıyoruz” dedi.

Açıklama alkış ve zılgıtlarla son buldu. 

ADANA

Adana Kadın Platformu,  5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku için Heykelli Park'ta basın açıklaması yaptı. Açıklamaya çok sayıda kadının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Doku'nun ablası Şilan Filiz, ağabeyi Ramazan Doku, kuzenleri Hülya Polat ile amcası Mehmet Doku katıldı. Açıklamada platform adına Avukat Sevil Aracı Bek basın açıklaması metnini okudu.

Bu Türkiye'nin birçok farklı şehirlerinde bir araya gelen kadınların; Gülistan Doku'nun akibetini sorduğunu ifade eden Bek, kadınların bir yıldır “Zaynal Abakarov yargılansın, yalnızca barajda değil Dersim ve çevresinde etkin arama yapılsın” taleplerini haykırdıklarını dile getirdi.

Açıklamada söz alan Doku ailesi, Gülistan Doku'nun bulunup, onu katledenlerin yargılanmasını istedi.

MERSİN

Mersin Kadın Platformu da Gülistan Doku’nun kaybolmasının yıl dönümünde basın açıklaması yaptı. Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda yapılan açıklamaya platform üyesi kadınlar katıldı. Açıklamada “Gülistan Doku nerede” pankartı açılırken “Zaynal Abakarov tutuklansın”, “İstanbul sözleşmesi yaşatır” dövizleri taşındı.

Açıklamada konuşan Mersin Kadın Platformu üyesi Elmas Kara,1 yıldır bütün kadınlar olarak Gülistan’ı sorduklarını hatırlatarak, “Peki Gülistan kayıpken erkek devlet ne yapıyor ?” diye sordu. Devletin intihar dediğini ve sadece barajda göstermelik bir arama yaptığını kaydeden Kara, “Bu sebeple bugün bu meydanda daha güçlü soruyoruz: Gülistan’a ne yaptınız? Zaynal Abakarov’u neden koruyorsunuz? Zaynal ve babasına hangi devlet yetkilisi, nasıl yardım etti? Gülistan neden sadece suda arandı? Bugün birçok farklı şehirden kadınlar ile aynı soruyu soruyoruz, aynı isyan sloganlarında buluşuyoruz. İşte bu kadın dayanışmasının gücü ile kadınların öfkesinin gücü ile Gülistan Doku’yu bulacağız. Gülistan için adaleti kazanacağız. Adaletin bizim ellerimizde, kadınlar için adalet bu meydanda. Tüm kadınları Gülistan’ı sormaya, Gülistan gibi akıbeti belirsiz kadınları sormaya çağırıyoruz” dedi.

Açıklama, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Erkek adalet değil gerçek adalet” sloganlarıyla sonlandı.