İzmir’in Çiğli ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, yaklaşık bin 800 içinin çalıştığı Akar Tekstil’de bir işçiye koronavirüs (Kovid-19) teşhisi konulmasının ardından çalışmak istemeyen çok sayıda işçi, 4 Nisan tarihinde şirketin bahçesine çıkarak, iş bırakma eylemi yapmıştı. Bu fabrikada çalışan ve işinden kovulma tehlikesi olduğu için ismini vermek istemeyen bir işçi, fabrikada yaşanan sorunları aktardı. 

DERİTEK Sendikası'na üye olduğunu ifade eden işçi, şunları söyledi: “3 Nisan tarihinde fabrikada koronavirüs vakası olan bir işçi çıktı. Bizler de bunun üzerine tedirgin olduk. Yaklaşık bin 200 işçiyle bu durumun bize açıklanması için bahçede toplanmak istedik. Amacımız bu şartalar altında çalışma koşullarımızın zor olduğunu söylemek,  gerekli önlemlerin alınmasını talep etmekti. Bu sırada fabrikada çalışan güvenlikçiler ve fabrika sahibinin akrabaları tarafından saldırıya uğradık. Daha sonra fabrika sahibi H.A. geldi ve bize şunları söyledi: ‘Fabrikada koronavirüs şüphesi olan birinin testi pozitif çıktı ve hastanede yatıyor. Sağlık Bakanlığı’ndan geldiler ve burayı takibe aldılar. Herhangi bir sıkıntı görmediler tedbirlerimizi tam gördüler ve çalışabilir kâğıdı verdiler. Herkes çalışabilir. Bu sebepten çalışan çalışır çalışmayan defolup gider.’” 

TEK MASKEYLE GÜN BOYU ÇALIŞMA

Daha sonrasında fabrikada bir karantina ya da önleminin alınmadığına işaret eden işçi, “Sosyal mesafe önlemi alınmadı. Aynı şekilde çalışmaya devam edildi. Sadece birkaç yere dezenfektan koydular. Onlarda bir dolu bir boş, son zamanlarda maske ve eldiven verilse de 9 saat çalışmada aynı maske kullanılıyor. Servislerde ikili oturmaya devam ediliyor. Yine kullanılan lavabolar tıkalı. Bizler 30 santimlik aralıklara çalışmaya devam ettik. Sabah kahvaltı yaptığımız masalar temiz değil ve dezenfekte edilmiyor. Biz hastalıktan önce de mecburen sağlıksız şartlarda çalışıyorduk. Salgın geldikten sonra da hiçbir önlem alınmadı” diye ifade etti. 

İŞÇİLER İŞ BAŞINA...

İşçilerin büyük bir çoğunluğunun DERİTEKS Sendikası’na üye olduğunu ve işveren ile görüşmeyi sendika aracılığıyla yaptıklarını vurgulayan işçi, “4 Nisan tarihinde bahçede toplandığımız için şuan çalışmıyoruz. Bizden tutanak alınarak savunmamız istendi. Bize dediler ki; gidin biz sizin hakkınızda karar alacağız o güne kadar gelmeyin.  Yani bizi tazminatsız işten atmak için zaman kazanmaya çalışıyorlar. Şuan fabrikada koronavirüs testi pozitif çıkan işçi sayısının 16 ile 20 arasında değiştiği yönünde duyumlarını alıyoruz. Hala fabrika karantinaya alınmamış. Ne Sağlık Bakanlığı ne Çalışma Bakanlığı bu duruşma ilişkin açıklama yapmıyor. İki gün önce İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden fabrikaya bir ekip göndermişler test yapılsın diye, ancak test sonuçları beklenmeden işçiler işbaşı yapmış. Virüs için her şeye geç kalındı ve her yere yayıldı” dedi. 

MA / Esra Solin Dal