Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve kur artışına tepki göstermek amacıyla pekçok ilde sokaklara çıkan halk, "Geçinemiyoruz" protestolarını sürdürdü. 

İSTANBUL

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Kadıköy’de toplanan yurttaşlara polisin saldırısı sonrası birçok kişi gözaltına alındı. Saldırıya rağmen, “AKP istifa” sloganları yükseldi.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, artan döviz kurlarına karşı "Bu iktidara, bu düzene mecbur değiliz" çağrısıyla Kadıköy'de bulunan Boğa Heykeli'nde basın açıklaması düzenlemek istedi. Açıklama öncesinde Kadıköy'ün pek çok noktasını abluka altına alan polis açıklama için toplanmak isteyen yurttaşlara saldırdı. Yurttaşları ablukaya alarak Bahariye Caddesi’nde doğru sürüklemeye çalışan polis, çok sayıda yurttaşı ise gözaltına aldı. Eylemde yurttaşlar sık sık “Hükümet istifa” ve “AKP halka hesap verecek” sloganları attı.

DUYDUKÇA SALDIRDI

Polis “Hükümet istifa” sloganını her duyduğu yerde saldırarak gözaltı yaptı. Açıklamaya destek için gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu’nu da engelleyen polislere Piroğlu’nun tepkisi gözaltı aracının önünü kesmek oldu.

‘SALDIRIYA BOYUN EĞMEYİN’

Polis gözaltı aracı önünde konuşan Piroğlu, “Meşru Anayasal hakkımızı kullanmamıza izin verin, bizde yolu açalım” diyerek gözaltı aracının gitmesini dakikalarca bekletti. “Türkiye’yi batıranların korkusu burada” diyen Piroğlu, “Boyun eğmeyin. İktidarın sahipleri gibi iktidarın emrinde olanlar da hesap verecek. Halka, halkın adaletine hesap vereceksiniz. Halkın adaletine hesap vereceksiniz. Bu ülkeyi yolsuzluğa bulayanlar, ekonomiyi batıranlar sizi de batırıyor” şeklinde konuştu.

Piroğlu, dakikalarca polis ablukasında tutularak abluka içinden çıkması engellendi.

Saldırı sonrasında açıklama Kadıköy’ün ara sokaklarında yapıldı. Ara sokaklardan yürüyenlere polis saldırıları oldu. Bütün saldırılara rağmen yurttaşların döviz kurlarının artışına dair protestoları Kadıköy sokaklarına yayıldı. Eylemde polis saldırısıyla çok sayıda yurttaş gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyeti’ne götürülmesi bekleniyor.

İŞÇİLER DE SOKAKTA

Öte yandan Birleşik İşçi Zemini de (BİZ), ekonomik krize dikkat çekmek için Mecidiyeköy'de bulunan Cevayir AVM önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenlemek istedi.Açıklamanın olacağı Mecidiyeköy Cevahir AVM önünde ve birçok nokta polisler tarafından ablukaya alındı. Polis Kaymakamlık yasağını olduğunu ileri sürerek,  grubun dağılmasını istedi. Polis aksi durumda zor kullanacığını söyledi.

Bunun üzerine işçiler ve gençler açıklamayı, "Engelleyemezsiniz, bu yasal bir haktır" diyerek polise tepki gösterdi. Tepki gösterenler, polisin ablukasına alınarak darp edilip yerlerde sürüklendi. Alandan zorla çıkartılan işçiler, "Bu ülkede ekonomik kriz var" "Bu ülkede emekçi halk iktidarın çıkarları için yoksullaşıyor" diye sloganları attı.

Zorla alandan çıkarılan işçiler, sokaklarda yürümeye devam ederek eylemlerini sonlandırdı.

DİYARBAKIR

"Geçinemiyoruz" diyerek yaşanan ekonomik kriz ve kur artışını protesto eden Amed Emek ve Demokrasi Platformu, hükümete istifa çağrısında bulundu.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, yaşanan ekonomik kriz ve kur artışını Dağkapı Meydanı’nda "Geçinemiyoruz" diyerek protesto etti. "Geçinemiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada, "Yargılanacaksınız", "Batırdınız", “Saray sebep dolar sonuç" dövizleri taşındı. Açıklamaya platform bileşenleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), HDP Gençlik Meclisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada sık sık " Faşizme karşı omuz omuza", "Hükümet istifa", "Ranta değil halka bütçe", Susma sustukça sıra sana gelecek", "Savaşa değil emekçiye bütçe" ve "AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.

Açıklamayı okuyan Platform Dönem Sözcüsü Mehmet Ceylan, “Bir avuç sermayedar için, yandaş şirketler için dedikleri doğru olabilir. Ama emekçiler için halk için işsizlik büyüyor, pahalılık artıyor, borçlar kabarıyor, faturalar şahlanıyor” dedi.

‘ZAMLARLA YAŞAMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Alım gücünün düştüğüne dikkati çeken Ceylan, son bir ay içerisinde akaryakıt, doğalgaz ve yağ fiyatlarına gelen fahiş zamlara değindi. İşsizliğin de aynı şekilde arttığını aktaran Ceylan, “Bu işsizliği özellikle genç ve kadın işsizlerden görüyoruz. Her gece yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız endişesiyle yatıyoruz. Her geçen gün paramızın döviz ve zamlar karşısında adeta pula döndüğü, yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz. Asgari ücretin 220 dolar, ortalama bir kamu emekçisinin 300 dolara kadar düşen ücretleri ile bu zamlar karşısında yaşamak mümkün değildir” diye belirtti.

‘MİLYONLAR YOKSULLAŞIYOR’

Meclis’te 2022 Bütçe yasa teklifinin görüşüldüğünü ve bütçede gelirlerin kimlerden sağlanacağının ve kimler için harcanacağının belirlendiğini söyleyen Ceylan,  “Ne yazık ki Türkiye’de yıllardır bütçeler ülke kaynaklarının, emekçilerden, halktan alınan vergilerin sermayeye-patronlara, yandaşlara aktarılmasının bir aracı haline dönüşmüştür. Ve yaptıkları yapacaklarının teminatıdır. Türkiye dolaylı ve dolaysız vergilerle işçilerin-emekçilerin patronundan daha yüksek oranda vergi ödediği bir ülke haline gelmiştir. Bizim cebimizden alanlarla milyonlar yoksullaşırken, bir avuç şirket şahlanmaktadır” dedi.

‘CEBİMİZDEN ALINANLAR SAVAŞA GİDİYOR’

İktidarın toplumsal cinsiyete duyarsız olduğuna değinen Ceylan, “Eşitsizlikleri artıran bütçede kadınların ekonomik kaynaklara, kamusal hizmetlere, eğitime, sağlığa ve sosyal koruma haklarına eşitsiz erişimi, bakım ve ev içi emeği ile çifte mesaisi bir kez daha göz ardı edilmektedir. Bizim cebimizden alınanlar, silahlanmaya ve iktidarın destek beklediği silah tüccarı devletlere aktarılmaktadır. Oysa bütçe işçiler, emekçiler, işsizler, emekliler, küçük esnaf, çiftçiler, dar gelirliler, yani bu halkın ‘geçinemiyoruz’ diyen büyük çoğunluğunun nefes alması için kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

2022 bütçesi ve asgari ücret belirlenirken ‘geçinemiyoruz’ diye haykıran milyonların talepleriyle omuz omuza mücadeleye çağıran Ceylan açıklamanın devamında şu önerileri sıraladı:

"*Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükün hafifletilsin, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayansın.

*Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.

*Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.

*Dolaylı vergiler düşürülsün, tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.

*Eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilsin, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılsın.

*En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilsin.

*Herkese temel gelir güvencesi sağlansın.

*Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe hayata geçirilsin.

*Yarattığımız değerlerin, oluşturduğumuz kaynakların insanca bir yaşam, insanca çalışma koşulları ve iş güvencesi, parasız kamusal hizmet olarak geri dönmesini istiyoruz. Gelirde adalet, vergide adalet istiyoruz.”

MERSİN

Mersin Pozcu’da yaşanan ekonomik kriz ve kur artışı  "Geçinemiyoruz" diyerek protesto edildi. Eylemde "Yeter artık, geçinemiyoruz, istifa" pankartının açıldığı eylemde , "Yargılanacaksınız", "Batırdınız", “Saray sebep dolar sonuç" dövizleri taşındı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgür Partisi (TÖP), Halkevleri ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada sık sık, " Faşizme karşı omuz omuza", "Hükümet istifa", ve "AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.

3 KİŞİ GÖZALTI

Yürümek isteyen kitleye polis müdahale etti. Müdahale sırasında polis kalkanlarla kitleyi itelerken, 3 kişi gözaltına alındı. Polis ile yaşanan tartışmanın ardından kitle dağıldı. Gözaltına alınanlardan ismi öğrenilenler şöyle: “TİP Mersin İl Başkanı Uğurcan Esiroğlu, TİP üyeleri Alican Coşkun, Sergen Gerger.”

Gözaltına alınan TİP Mersin İl Başkanı Uğurcan Esiroğlu, gözaltı aracından indirilip polis otosuna bindirildi. Esiroğlu "Gözaltı aracından indirildim. Beyaz bir araca bindirildim. Aracı biraz gezdirdiler. Açıklama alanında uzaklaştırıp ters kelepçeyi çıkarıp beni araçtan attılar. Serbest bırakırken video çekip 'serbest bıraktık' diye ifadeleri kaydettiler" dedi.

ADANA

Adana'da TKP, yaşanan ekonomik kriz ve kur artışlarına karşı bildiri dağıtmak istedi. Ancak TKP binası çevresini ablukaya alan polis izin vermedi. Uzun görüşmeler sonrası TKP'liler Barajyolu’nda bildiri dağıttı. EMEP, TKP, TÖP, Halkevi, TİP, Sol Parti ve üniversite öğrencileri  yaşanan ekonomik kriz ve kur artışlarına karşı Barajyolu’nda yürüyüş yapmak istedi. Ancak polis izin vermezken, kitle Gençlik Meydanı’nda basın açıklaması yaparak, hükümeti istifaya çağırdı. Kitle adına basın açıklamasını okuyan Eylül Çapar,  hükümete, "Tek çare ayağa kalkıyoruz. Zamlarınızı da yalanlarınızı da tanımıyoruz" diyerek hükümeti istifaya çağırdı. Çapar, "Seçenek, işçi, emekçi, üretici halkın birleşik mücadelesidir. Krizden çıkışın ağır faturasını ödemeyi reddedip, İş, ekmek, özgürlük talepleri için hep birlikte mücadele etmeliyiz" şeklinde konuştu. 

Açıklama, "Hükümet istifa" sloganıyla son buldu. 

HATAY

Antakya Emek ve Demokrasi Güçleri de, yaşanan ekonomik kriz ve kur artışlarına karşı Uğur Mumcu Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada basın metnini okuyan SYKP Hatay İl Eşbaşkanı Mehmet Çelik, "Krizden, zamlar ve yoksulluktan kurtulmanın yolu, ancak demokrasiden, barıştan ve halktan yana olan tüm güçlerin ortak mücadelesi ile mümkündür.  Demokratik halkçı taleplerle sokakta birleşen kitleleri geri çekmeye çağıran her hamle bu çete düzeninin çıkarınadır. Bu mücadeleyi sadece seçim sandığında değil, sokakta, Meclis’te, fabrikada, ofiste, tarlada, mahallede, okulda, kısaca hayatın her alanında faşizme, tek adam diktatörlüğüne birlikte direnmeli ve birlikte kazanmalıyız" diye konuştu. 

ANTALYA

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, yaşanan ekonomik kriz ve kur artışlarına karşı yürüyüş yapmak istedi. Ancak polis izin vermedi. Kitle, Kapalı yol Halk Bankası önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Açıklamayı KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Mol, Türkiye tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olup, Türk Lirasının döviz karşısında her gün değer kaybettiğini belirtti. Mol, "Yaşanan krizden dolayı soframızdaki ekmek her geçen gün küçülüyor,  gıdaya, giyime, ulaşıma, yakıta, iğneden ipliğe her şeye zam geliyor, işsizlik artıyor. 21 yy’da bu ülke açlığı, kıtlığı, yokluğu ve evsizliği yaşıyor. Bu iktidar emekçi yoksul halklara baskı ve sefalet, bir avuç para babasına saltanat demektir.  Yaşanan kriz dış ülkelerin ülkemize bir oyunu değil AKP iktidarının bilinçli bir tercihidir. İktisadi dayanaklardan yoksun açıklama ve politikalardır. Buradan haykırıyor, Artık yeter diyoruz! Yönetemiyorsunuz istifa edin. Yirmi yıldır bu kötülük iktidarına teslim olmayan bütün ilerici, yurtsever emekçi halkımıza sesleniyoruz, gelin kadınlar, gençler, işçiler, memurlar, köylüler omuz omuza verelim haramilerin saltanatını hep birlikte yıkalım bu köhnemiş iktidara birlikte son verelim" dedi. 

ANKARA

Döviz kurundaki artışa ilişkin dün akşam saatlerinde yurttaşların sokağa çıkarak “AKP istifa” sloganları eşliğinde gerçekleştirdiği protesto eylemleri bugün de devam etti.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) yüzlerce öğrenci bir araya gelerek protesto eylemi gerçeklerdi. “Zamlara ve geleceksizliğe karşı ODTÜ yürüyor, mücadele büyüyor” yazılı pankart açan öğrenciler, sağlıklı barınma haklarının tehlikede olduğunu, barınamadıklarını ve AKP iktidarının zamlar dışında bir geleceği olmadığını ifade etti. Öğrenciler “Hükümet istifa, ODTÜ ayakta AKP’ye direniyor” sloganlarıyla protesto eylemlerini sürdürdü.

KIZILAY’DA BİLDİRİ DAĞITILDI

Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Kızılay semtinde bir araya gelen Kaldıraç okurları da bildiri dağıtarak slogan attı. Kaldıraç okurları, “Biz cebimizdekini, soframızdakini bilmiyormuşuz gibi yalan söylüyorlar. Onlar saltanatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. İnsanın sözüne değil eylemine bakılır. Bizler yaşamak istiyorsak eğer kendi kaderimizi elimize almamız lazım. Onlara karşı direnmemiz, örgütlenmemiz lazım” ifadelerini kullandı. Alkış ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganı eşliğinde eylemlerini sonlandıran Kaldıraç okurlarına çevredeki yurttaşlar alkışlarla destek verdi.

MAMAK’TA TENCERE-TAVALI EYLEM

Mamak ilçesine bağlı Tuzluçayır Mahallesi’nde protesto eylemi gerçekleştirmek isteyen yurttaşlara polis GBT uygulayarak, engellemeye çalıştı. Engellemelere rağmen eylemlerini gerçekleştiren yurttaşlar bu defa Misket Mahallesi’nden Tuzluçayır Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Yurttaşlar eylem boyunca, “AKP istifa”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “AKP mezara halk iktidara” sloganları attı.

Sokakta slogan atan kitleye evlerden de tencere, tava ve alkışlarla destek verildi.