Medyada yaşanan hak ihlallerini her ay rapor haline getiren Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) 26’nci dönem Milletvekili ve Gazeteci Barış Yarkadaş, Mayıs ayına ilişkin verileri paylaştı. Raporunu Gezi Parkı direnişine katılan milyonlarca insan ile Gezi’de hayatını kaybeden tüm yurttaşlara ithaf ettiğini ifade eden Yarkadaş, iktidarın, 2013 yılının Mayıs ayında başlayan Gezi direnişinin ardından medyaya yönelik baskılarını daha da artırdığını kaydetti.  

‘NEFES ALDIRMAMAYA ÇALIŞIYOR’

İktidarın 2013 yılından bu yana gazetecilere nefes aldırmamaya çalıştığını söyleyen Yarkadaş, gazetecilerin özgür bir medya için ağır bir bedel ödediğini  belirtti. Yarkadaş, “Eğer bugün hâlâ konuşabiliyor ve yazabiliyorsak, onların ödediği ağır bedelin bunda çok büyük bir katkısı var” diyen Yarkadaş, cezaevlerinde halen 100’e yakın gazetecinin bulunduğuna da dikkat çekerek, iktidarın son dönemde TV’lere yönelik baskısına da işaret etti.  

‘SUSTURMAK İSTİYORLAR’

Ayrıca HALK TV, TELE 1, KRT, TV 5 ve FOX gibi yayın kuruluşlarının “iktidarın kılıcı RTÜK” tarafından yakın takibe alındığını da aktaran Yarkadaş, bu kanalların ekonomik açıdan çökertilmek ve susturulmak istendiğini ifade etti. Cumhuriyet gazetesine yönelik sindirme çabalarının da sistematik bir hale geldiğini sözlerine ekleyen Yarkadaş, Cumhuriyet’in pazar günü yayımlanan birinci sayfasında 3 haksız tekzibe yer verildiğini dile getirdi. Yarkadaş, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, iktidarın yargı üzerindeki gücünü kullanarak, Cumhuriyet gazetesini bu hale getirdi. ‘Bağımsız yargı’ tamamı doğru olan Kuzguncuk haberi için 3 tekzip kararı verdi. Bu sayı, AKP’nin 18 yılının özetidir” dedi.

NELER YAŞANDI?

Mayıs ayı raporunda medyada yaşanan ihlaller ise şöyle sıralandı:

“*1 gazeteci ve 1 fotoğraf sanatçısı tutuklandı. 2 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

*1 gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 1 gazeteci hakim karşısına çıktı.

*1 gazeteci cezaevinde kötü muameleye maruz kaldı.

4 gazeteci saldırı ve darba maruz kaldı, 1 gazeteci tehdit edildi. 1 gazeteciye dava açıldı.

*3 gazeteye ilan ve reklam kesme cezası verildi, 2 TV kanalına para cezası ve program durdurma cezası verildi.

*1 gazeteci ifade verdi, 1 radyo programına 3 kez yayın durdurma cezası uygulandı.

*1 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 6 gazeteci hakkında 17 yıla kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.”