Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, “Nisan 2020 Hak İhlalleri Raporunu” açıkladı. Tanrıkulu’nun hazırladığı rapora göre, Nisan ayında 271 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Söz konusu hak ihlallerinden 220'si iş cinayeti, 20'si kadın cinayeti, 3’ü koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle olmak üzere toplam 10'u cezaevlerinde ölüm, 17’si silahlı çatışmalar sonucu yaşanan ölümler yer aldı. Yine, yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma olayları kapsamında 3, kara mayınları, sahipsiz bomba ve patlayıcılar kapsamında ise 1 çocuğun yaşamını yitirdiği bilgisi rapora yansıdı. 

561 İŞKENCE OLAYI

Raporda, “İşkence Olaylar” başlığında 561 hak ihlali yaşandı. Bunlardan 483’ü “cezaevlerinde işkence ve kötü muamele” kapsamında, 78’i ise “işkence” kapsamında yaşanan hak ihlalleri oldu.

12 GAZETECİYE SORUŞTURMA 

“Düşünce İfade Özgürlüğü” başlığında ise 502 hak ihlalinin yaşandığı raporda yer aldı. Raporda, 1 gazetecinin tutuklandığı, 3 gazetecinin gözaltına alındığı, 12 gazeteci hakkında soruşturma açıldığı, 1 gazetecinin saldırıya uğradığı bilgisine yer verildi. Yine, 22 toplatma ve erişim engelleme kararı, en az 500 düşüncesi nedeniyle gözaltına alındığı ve tutuklandığı, 2 kişinin ise düşünceyi ifade nedeniyle ifadeye çağrıldığı belirtildi. 

179 HAK İHLALİ

Raporun “Örgütlenme Özgürlüğü” başlığında da, görevden alınan belediye meclis üye sayısının 4 olduğu belirtildi. “Toplantı Gösteri Özgürlüğü” başlığında ise, 179 hak ihlalin yaşandığı belirtildi. Bu kapsamda, “müdahale edilen etkinlik, basın açıklaması” 62, “yasaklanan etkinlik, gösteri, tiyatro” 1, “etkinlik ve eylemlerin yasaklandığı iller” 3, “basın açıklaması, etkinlik, eylemlerde gözaltına alınanlar, tutuklananlar” 80, “basın açıklaması, etkinlik ve eylemler nedeniyle mahkum olanlar” 33 olarak kaydedildi.