Gezi direnişi sırasında başına isabet eden gaz kapsülü nedeniyle yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin davanın 9'uncu duruşması İstanbul 17'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay ve çok sayıda kişi izledi. Davanın tek sanığı ve tutuksuz polis Fatih Dalgalı, SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. Duruşma tanıkların dinlenmesi ve dosyaya gelen yeni belgelerin okunması ile devam etti. Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ile annesi Gülsüm Elvan, tanıklar dinlendiği sırada, "Protesto ediyoruz" diyerek duruşma salonundan çıktı. 

TANIKLAR DİNLENDİ

Tanık polis Ömer Faruk Göktaş, "Sanığı tanımıyorum. Gezi olayları boyunca çalıştım. AKM, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde görevliydim. Okmeydanı'nda hiç görev almadım" dedi. Bir başka tanık polis Serdar Doğan da beyanında "Fatih Dalgalı'yı hatırlamıyorum. E5 güzergâhındaydım. Zet silahı kullanıyorduk. 45 derecelik açıyla atıyorduk" ifadelerini kullandı. 

SEBGİS ile duruşmada dinlenilen tanık polis Mahir Pakdemir de beyanında "Eğitim Büro Amirliği'nde görevliydim. Zeytinburnu'nda çalışıyordum. Bunu belirtmeme rağmen amirlerim sayı çoğalsın diye beni bu dosyaya eklemiş. Olaydaki listenin kabartılması için böyle yaptıklarını düşünüyorum" diye belirtti. 

POLİS OLMASI TUTUKLANMAMA GEREKÇESİ

Tanıkların dinlenilmesi ardından söz alan Elvan ailesinin avukatı Can Atalay, "Bu sanığın tutuklanması gerekir. Bilirkişi raporu çok açık. Doğrudan nişan alıyor. Atış anı ile Berkin'in düşme anı neredeyse aynı. Atış yerden sekmiyor. 30 derecenin altında öldürmek kastıyla atış yapıyor. Dosyanın eksiği kalmadı" diyerek, olay yerinde keşif yapılması talebinde bulundu. 

Atalay'ın ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, bilirkişi raporuna rağmen polis Dalgalı'nın duruşmaları takip etmesini, polis olmasından kaynaklı kaçma şüphenin olmadığını ileri sürerek, tutuklanması yönündeki talebi reddetti. 

Tanık dinlemeye devam edecek olan mahkeme heyeti, duruşmayı 27 Şubat gününe erteledi. 

'27 ŞUBAT'TA BURADAYIZ'

Duruşma sonrası adliye önünde Elvan ailesi ve avukatları basın açıklaması yaptı. Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, "Bizim çocuğumuzun cenazesine katılanlar hapis yatıyor. Oğlumuzu katledenler elini kolunu sallaya sallaya görevlerini icra ediyorlar. Biz ömrümüzün sonuna kadar toplumun aç olduğu adaleti aramaya devam edeceğiz. 27 Şubat'ta yine burada olacağız" dedi. 

Avukat Çiğdem Akbulut ise, "Dosyaya gelen onlarca rapora, telefon kayıtlarına, birbirleriyle çelişen ifadelere rağmen yargı hala tutuklama kararı çıkartmıyor. Biz vazgeçmeyeceğiz. 27 Şubat'ta yine burada olacağız. Sonuna kadar davanın takipçisi olacağız" diye konuştu.