Bianet'in 2020 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde başlayan 26 Ocak 2021'de sona eren “1 Mayıs ’77 Kayıplarını Anlatıyor/ 1 Mayıs ’77 ve Cezasızlık” çalışması, Türkçe ve İngilizce versiyonları e-kitap olarak yayınlandı.

Kitap, Tuğçe Yılmaz’ın 1977 1 Mayıs’ında katledilenlerin yakınlarıyla yaptığı söyleşiler ve Süleyman Çelebi, Kani Beko, Arzu Çerkezoğlu, Fehmi Işıklar, Nejla Kurul, Emel Ataktürk ve Sami Evren gibi sendikacıların yazılarından oluşuyor.

EMEK VERENLER

Kitabın, “1 Mayıs 1977 Cezasızlık” başlıklı ikinci bölümünde “ ’77 İşçi Bayramı’nda yaşananları ve cezasızlık” üzerine yazıları kaleme alan isimler şu şekilde: DİSK Genel Başkanları Süleyman Çelebi, Kani Beko, ve Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Fehmi Işıklar, Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, Emel Ataktürk. 

Kate Ferguson, Amy Spangler çalışmayı yürüttükleri kitabı İngilizceye İdil Aydoğan çevirdi. Tasarım ve uygulamasını Seçkin Karayol’un yaptığı e-kitabın kapak tasarımı ise Emre Senan tarafından düzenlendi. 

'BİZİ ARAYIN'

Tanıklarla, “Kim yaptı?” tartışması temeliyle yürütülen söyleşilerde cezasızlığın yarattığı muğlaklıkla, ölenlerin kim olduğunun araştırılması, sayıların anlaşılması gibi durumlar açıklığa kavuşmadı.

Bianet’teki yazısında amaçlarının daha fazla aileye ve insana ulaşmak olduğunu ifade eden Tuğçe Yılmaz, “Her bir söyleşi aynı zamanda ulaşamadığımız yakınlara bir çağrıdır: Bizi arayın” diye belirtti.