Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt İl Örgütü tarafından İstanbul Sözleşmesi’nden 20 Mart gecesi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çekilmesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi. HDP binasında gerçekleştirilen açıklamaya HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve HDP'nin görevden alınan Siirt Belediyesi Meclis üyeleri katıldı. Burada konuşan Beştaş, kente atanan kayyımların kadın kurumalarını kapattığına dikkat çekti. 

‘128 MİLYAR DOLAR NEREDE?’

Son bir hafta içerisinde yaşanan ekonomik krizden kaynaklı kentte 4 yurttaşın yaşamına son verdiğini de kaydeden Beştaş, yurttaşları intiharın eşiğine getiren nedenin işsizlik, artan baskılar ve yaşam alanlarının daralması olarak kaydetti. Kadınların pandemi ile birlikte büyük bedeller verdiğinin altını da çizen Beştaş, “Türkiye’nin her yerinde kadın cinayetleri ve intiharlar artmış durumda, işten çıkarmalar, hem ev hem de iş yerinde şiddet artmış durumda. Bunun sorumlusu iktidar ve küçük ortağıdır. Son dönemlerde sıkça sorulan ‘128 Milyar dolar nerede?’ sorusuna cevap veremeyen iktidar pervasızca saldırı başlatıyor ve gündem değiştirme peşinde. Bunun için de yine HDP’ye saldırıyor” dedi.

SÖZLEŞMENİN İPTALİ İLE YAŞANANLAR

Kadınların yaşama hakkını hiçe sayan iktidarın kayyım pratiğinin İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ile kendini bir kez daha gösterdiğini kaydeden Beştaş, “İstanbul sözleşmesinin iptali ile var olan şiddetin artığını görüyoruz. Kadın gördüğü şiddet karşısında başvurduğu adli mercilerde ‘delil’ isteniyor. Şiddetten korunmak için talep edilen tedbir talepleri de kabul edilmiyor. Mevcut uzaklaştırma kararları da devam ettirilmiyor. İşte bu yüzden bu sözleşmenin anayasamız olduğunu söylüyoruz” ifadelerini kullandı. 

"Bir adamın 'Ben sözleşmeden çekildim'" demesi ile sözleşmenin iptal edilmeyeceğini belirten Beştaş, sözleşmenin yürürlüğe girmesi için kadınlar olarak mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.(Siirt/MA)