Meclis Genel Kurulu’nda devam eden bütçe görüşmelerinin bugünkü oturumuna İçişleri, Sağlık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütçeleri geldi. Özellikle İçişleri Bakanlığı’nın bütçesine dair görüşmeler sırasında Genel Kurul’da gerginlik yaşandı.Bakanlık bütçesine ilişkin söz alan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, cezasızlığın ülkede rutin bir hal aldığını ifade etti.

Taşdemir, “Türkiye’de antidemokratik uygulamalarıyla gündeme gelen İçişleri Bakanlığı’nın bütçesi üzerine konuşuyorum. Bu iktidar döneminde sonsuz ve denetimsiz yetkilerle donatılmış bir kolluk ile karşı karşıyayız. Çeşit çeşit suçlar işliyor, yargısız infaz yapıyor ama herkes sus pus. Geleneksel politika ise koruma, kollama ve cezasız bırakma. Bu ülkemizde rutin bir hal almaya başladı” dedi.

KEMAL KURKUT ,ŞERALİ DERELİ, VEDET EKİNCİ...

Cezasızlık politikasının uygulandığı son olayın Diyarbakır’da 2017 Newroz’unda polislerce katledilen Kemal Kurkut olduğunu söyleyen Taşdemir, kürsüden Kurkut’un vurulduğu anın fotoğrafını gösterdi.

Taşdemir, “Kemal Kurkut, Newroz’da kameralar önünde katledildi. Tarafsız ve bağımsız yargımız delil bulamadığı için bu fotoğrafı delil olarak görmediği için Kemal Kurkut’u öldüren polise beraat verdi. Merak etmeyin birini yargıladı, yargıladığı kişi ise bu fotoğrafı çeken gazeteci oldu. Eğer Kemal Kurkut’u öldüren polis cezalandırılmış olsaydı yine Hakkari’de Şerali Dereli, Özcan Onay, Vedat Ekinci bu kadar rahat vurulmayacaktı. Eğer o polis yargılansaydı Rojbin Çetin evinde köpekli işkenceye uğramayacaktı. Sadece yılın ilk 11 ayında polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle 12 kişi yaşamını yitirdi” ifadelerini kullandı.

Kurkut’un fotoğrafının gösterilmesi üzerine konuşan Soylu, ‘Kemal Kurkut’un “kendimi patlatacağım” dediği için öldürüldüğünü savundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Soylu infazı akladı. Cinayet aklanamaz. Bakan özür dilemeli” dedi.

Kurkut ile ilgili gelen tepkiler üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, söz alarak kürsüde konuştu. Soylu, Kurkut’un üstü çıplak bir şekilde polisin güvenlik çemberini aştığını, kalabalığın üzerine doğru koştuğunu ve “Kendimi patlatacağım” dediğini belirtti. Soylu, “Elinde bıçakla atlayarak kalabalığa koşan Kemal Kurkut’a polis ‘dur’ diyor. O da ‘kendimi patlatacağım’ diyor. Güvenlik güçlerimizin tedbir alması gerektiği için ‘dur’ ihtarına uymadığı iç in kalabalığa zarar vermemesi için etkisiz hale getiriliyor ve hastanede hayatını kaybediyor. 2015’te Gar patlamasında ‘bunun katili devlettir, devlet önlem almadığı için yaşandı’ dediniz, bugün de Kemal Kurkut için söylüyorsunuz. Topluluğun üzerine bıçakla yürüyen, pantolonun altında ne var bilmiyoruz” dedi.

SOYLU İNFAZI AKLADI

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Soylu’ya tepki göstererek, “Kemal Kurkut üst tarafı çıplakken üzerinde hiçbir şey yokken Bakanın söylediğinin aksine boş araziye doğru koşarken tek kurşunla öldürüldü. Kemal Kurkut dur ihtarına uymadı diyor. Velev ki ‘dur’ dediler. O kendi üstünü niye çıkarmış, ‘üzerimde hiçbir şey yok’ demek için. Gazeteci Abdurrahman Gök, bütün fotoları vurulma anına kadar çekmiş, ben bu davayı izledim. Dava dosyasını tek tek inceledim. Bakan bu infazı şu anda akladı. ‘Suçlu, üstünde bomba var’ diyerek bu infazı akladı. Cinayet aklanamaz. Bakan özür dilemeli, bu infazı akladığı için, yargıya talimat verdiği için özür dilemeli” diye konuştu.

‘BU İLLEGAL GÜÇLER KİM?’  

AKP’nin toplumda ciddi bir kutuplaşma yarattığını söyleyen Taşdemir, sözlerinmi şöyle sürdürdü: “Yurttaşları, vatanseverler ve teröristler olarak ikiye bölmüş durumda. AKP iktidarına karşı çıkan herkes ya terörist ya da bölücüdür. Siyasetçiler, gazeteciler herkes yargı eliyle tutuklatılıyor. Sistematik bir şekilde partimize saldırılıyor. 4 bine yakın arkadaşımız tutuklandı. Kobanê eylemleri bahane edilerek partimize yönelik bir kumpas davası açıldı. Resmen partimizden IŞİD’in intikamı alınmak isteniyor. Gençlik meclis üyelerimiz sokak ortasında kaçırılıyor, tehdit ediliyor. Bu illegal güçler kimdir? Kimden emir alıyor?”

OTURUMA ARA VERİLDİ

Taşdemir’in bu sözleri AKP milletvekilleri oturdukları sıralardan ayağa kaldırdı. AKP’lilerin tepkilerini dindirmek için Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç araya girmeye çalışsa da tansiyon düşmedi.  HDP ve AKP’li vekiller arasında çıkan sözlü tartışmanın büyümesi üzerine Taşdemir’in konuşması yarıda kesilerek, oturuma 15 dakika ara verildi.