Melis Genel Kurulu’nda “çıplak arama” tartışması yaşandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, çıplak arama uygulaması ve buna maruz kalanları Genel Kurul’da gündeme getirdi.

Gergerlioğlu, çıplak arama uygulamasının herkes tarafından bilindiğini ancak kabul edilmediğini belirterek, “Ben çıplak aramayı ısrarla burada söyledim, Türkiye gündemi oldu, kalkıp bize ‘FETÖ’cü.’ dediler. Sayın Özlem Zengin’in sözlerini unutmadık, kendisinden şu göstereceğim örneklerden sonra bir özür de beklerim. Özlem Zengin’in bu beyanlarından on gün öncesinde Anayasa Mahkemesinin apaçık kararı var, insanların bundan haberi olması lazım. 3 Aralık 2020’de savcılığın takipsizlik verdiği bir karar için, çıplak arama için AYM, ihlal kararı vermiş ve daha sonra birçok mahkeme evrakı var. ‘Bize bilgi, belge getir’ diyorlar; işte, size bilgi, belgeler; binlerce belge var” dedi.

ÇIPLAK ARAMA ÖRNEKLERİNİ VERDİ

Gergerlioğlu, çıplak arama uygulamalarına örnekler vererek, “Acun Karadağ, KHK’li bir öğretmen, Yüksel direnişçisi, Sincan Cezaevinde ne yaptılar biliyor musunuz? Utanmak lazım, 52 yaşındaki bu kadını anadan üryan soydular, 2 kez çıplak otur, kalk yaptılar. Acun Karadağ diyor ki: ‘Ben bedenimden utanmam ama bana bu işi yapan 3 görevlinin, kin ve nefret içinde bunu yapanların utanması lazım.’ Dilek Hatipoğlu, Hakkâri eski belediye eş başkanımız, kamerasız bir yerde çıplak arama yapıldı, darp edildi. Değerli arkadaşlar, Türkiye böyle bir yer” diye konuştu.

ZENGİN REDDETTİ

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise, çıplak arama uygulamasına “kurgu” diyerek “Şu malum aramalarla alakalı çokça saldırıya maruz kaldım, özellikle HDP’deki milletvekili arkadaşlar bu konuyla ilgili ne yazarlarsa beni oraya hemen ‘mention’lıyorlar. O dediğiniz yerde böyle bir şey olmadı. Bir kadını çıplak arayacaksın, dakikasında bundan rahatsızlığını beyan eder, bir sene beklemez. Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez. Bu kurgusal bir harekettir. Biliyoruz ki size ve o kadınlara bir aferin geldi. Vakti zamanında bu başörtüsü yasakları varken, malum FETÖ'cülerin başındaki adam ne demişti, "Başörtüsü füruattır" demişti. Sonuna kadar baltalamıştı. Şimdi ne kadar hapishanedeki FETÖ'cü kadın varsa başörtüsü savunucusu olmuşlar. Ben AK Parti Grup Başkanvekiliyim, FETÖ'cülerin malzemesi değilim" dedi.

‘İNSANLIK SUÇU’

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise, Zengin’in açıklamasına tepki göstererek, “İnsanlık suçudur” dedi.

BEŞTAŞ: İŞKENCEDİR

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, söz alarak Zengin’e şu sözlerle karşılık verdi: “Bizim hukuk ve insan haklarından sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız, bizzat Dilek Hatipoğlu’nu ziyaret etti çünkü bizim Belediye Başkanımız, Hakkâri Belediye Başkanımız Dilek Hatipoğlu Sincan’dan Van’a sevk ediliyor. Takdir edersiniz ki sevkler korumayla olur, aramayla olur. Yani tamamen denetim altında gidiyor. Bir cezaevinden başka bir cezaevine gidiyor ve orada girişte ‘çıplak arama’ denince, ‘Buna kesinlikle rızam yok, ben kabul etmiyorum, bu işkenceye karşıyım.’ diyor. Yani ‘Ben kabul etmeyeceğim.’ diyor; bir, bu, bu anlaşılsın. Yani bu asla gerçek dışı bir şey değil. Ayrıca bütün cezaevlerinde çıplak arama uygulanıyor. Sayın Zengin, kadın belediye eş başkanımız ağır darp edilmiş ve direndiği için ona soruşturma açılmış. ‘Direnme’ dediğim yani herhâlde ‘Üstümü çıkarmayın.’ Yani bu yönlü bir direnme. Çıplak arama noktasında aynı yerdeyiz, bu bir işkence yöntemidir, insan onuruyla bağdaşmaz, yönetmeliğin gözden geçirilmesi ve bu hükmünün kaldırılması gerektiğini önemle tekrar söylemek istedim. İnsan onuru her türlü yönetmelikten üstündür, önce gelir; insan onuruna aykırı olan çıplak aramanın kaldırılması gerekiyor. Bu, insan onuruna aykırıdır, işkencedir, bunun bir an önce kaldırılması gerekiyor.”