Hatay'ın İskenderun ilçesinde, 15 Ocak 2019 tarihinde 19 yaşındaki Berfin Özek'i asitli saldırı ile ağır yaralayan Casim Ozan Çeltik'e "kasten yaralama" suçlamasıyla verilen 13 yıl 6 ay ceza tüm itirazlara rağmen İstinaf Mahkemesi tarafından 23 Eylül'de onandı. Hukuki süreç esnasında Berfin Özek sanık hakkındaki şikayetinden vazgeçerken, İskenderun 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi kararının itiraz edildiği Adana Bölge Adliye Mahkemesi 13'üncü Ceza Dairesi, Özek'in anne ve babasının başvurusunu kızlarının 18 yaşından büyük olduğu gerekçesiyle reddetti. Yanı sıra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekilinin "kasten öldürme suçunun tasarlayarak, canavarca hisle işlediği" yönündeki itirazını da esastan reddetti. 

Nisan ayında sosyal medya hesabından Çeltik’i affettiğine dair bir paylaşım yapan, yakın bir süreçte ise hata yaptığını ve mücadeleye devam edeceğini açıklayan Özek, 

kararın temyizi için avukatları aracılığıyla Yargıtay’a başvurmaya hazırlanıyor. Özek, o dönem onu bu kararı almaya iten süreci ve ruh halini ajansımız MA'ya anlattı. 

'DOĞRU - YANLIŞI KAVRAYAMIYORDUM' 

Şikayetinden vazgeçme kararında kimsenin tehdit, baskı veya zorlamasının olmadığını belirten Özek, "Şikayetten vazgeçmeye iten şey içinde bulunduğum psikolojik durumumdu. Bedenen ve ruhen çökmüş durumdaydım. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu kavrayamıyordum. İçinde bulunduğum psikolojik durum nedeniyle bu sağlıksız kararı aldım" dedi. Şikayetten vazgeçtikten sonra evden de ayrılma kararı alan Özek, "Asla arkamda durabilecekleri bir karar değildi. Amacım kimseyi kötülemek veya yapılanları inkar etmek değildi, ben bu anlamda her zaman çok şanslı oldum. Beni benden daha iyi anlayan insanlar sayesinde kendime geldim. Yalnızlaşmaya çalıştığım halde hiç bir şekilde yalnız bırakmadılar. Koşul ve şart gözetmeksizin yanımda oldular, iyi ki varlar" ifadelerini kullandı. 

'MÜCADELEM DEVAM EDECEK' 

Şikayetini çektikten sonra hakkındaki "Çeltik ile evlendi" haberlerine de değinen Özek, sözlerine şöyle devam etti: "Çeltik ile evlenmedim. Bu sadece kendimi kandırmaktı. O süreci düşündüğümde zaman zaman beynimin karıncalandığını hissediyorum. İnsan psikolojisini araştırmaya başladım; sırf bunu neden yaptığımı daha iyi anlayabilmek için. Dışarıdan bakıldığında ne kadar saçma ve anlamsız olduğunun bende farkındayım fakat unutulmasın ki bir gözünü ve yüzünün tamamını kaybeden birinin akıl sağlığını kaybetmemesi imkansız. Yaşamayan bilemez cümlesinin anlamını ne yazık ki yaşayarak öğrenenlerdenim." Özek, hukuk mücadelesinin devam edeceğini  de sözlerine ekledi. 

NE OLMUŞTU? 

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşayan 19 yaşındaki Berfin Özek, 15 Ocak 2019’da ayrıldığı Casim Ozan Çeltik isimli erkek tarafından kezzaplı saldırıya uğramış, yüzünde ve göğsünde yanıklar oluşmuştu.

Berfin’in tedavisi kadınların mücadelesi üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılırken, tutuklanan Çeltik’in İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yargılanmasına başlandı.

Casim Ozan Çeltik’e ilişkin görüntü karşılaştırması yapan Ulusal Kriminal Bürosu’nun davanın üçüncü duruşması öncesi tamamlanan raporunda, saldırganın anatomik yapısının Çeltik’le uyumlu olduğu belirlendi.

Davanın 7 Ocak 2020’de görülen karar duruşmasında Berfin Özek’e kezzaplı saldırıda bulunan tutuklu sanık Casim Ozan Çeltik’e "kasten yaralama" suçundan 13 yıl 6 ay hapis cezası verildi.Mahkeme, kararın gerekçesinde ise, “kasten öldürme saiki ile hareket ettiğine yönelik kesin ve somut bir delile ulaşılamadığı” iddiasında bulundu. 

Berfin Özek ise “Verilen ceza çok kısa bir süre, benim acılarıma eş değer mi? Sorarım size, benim acılarıma eş değer mi? O kadar kıvrandım, gözlerim görmüyor, yemek yiyemiyor, nefes alamıyordum. Hatta konuşamıyordum. Davanın peşini bırakmayacağım. Eski güzelliğimi bana verebilecekler mi? Hayır. Gözlerim gitti, gözlerim görmüyor. Bir gözüm yüzde 30 görüyor. Bulanık görüyorum, kitap okuyamıyorum, uzağı seçemiyorum” sözleriyle karara tepki gösterdi. 

Nisan ayında Özek, dilekçe vererek Casim Ozan Çeltik hakkındaki şikayetini geri çekti. 11 Nisan’da sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak “O orada dört duvar arasındayken benim içim rahat değil. Sayfalarca mektup yazdık birbirimize. Ben hakkımı helal ettim ona. Onu çok seviyorum, o da beni çok seviyor” ifadelerini kullandı.

Özek Eylül ayında yeni bir açıklama yaparak, Çeltik hakkındaki şikayetinden vazgeçmesinin "yanlış ve sağlıksız olduğunu anladığını" söyledi. 

Mezopotamya Ajansı / Hamdullah Kesen