Görevden alındıktan sonra yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra dün çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Demir’in tutuklanma gerekçeleri arasında dikkat çekici ayrıntılar yer aldı. 

BERAAT ETTİĞİ DAVADAKİ SUÇLAMA

Demir, gizlilik kararı bulunan dosyadaki 5 ayrı suçlamadan kaynaklı tutuklandı. Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) 2018’de yapılan baskında Demir adına hazırlanmış DTK davetiye ve Demir’in isminin delege listesinde bulunması suçlama konusu yapıldı. 

Demir’in ifadesi sırasında, hakkında daha önce açılan ve takipsizlik verilen soruşturma ile beraat ettiği bir davanın da soruşturmaya gerekçe yapıldığı ortaya çıktı.  

Söz konusu soruşturmaya gerekçe yapılan konulardan birisi, DTK’nin 2018’de Sur ilçesinde yaptığı basın açıklaması. Demir, bu açıklamaya katıldığı için daha önce “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturmaya tabi tutulmuştu. Ancak, soruşturma “şüphelinin şiddet ve cebir eylemlerini meşru gösterecek eylemine rastlanmadığı için” gerekçesiyle takipsizlik kararı ile sonuçlanmıştı.  

Yine, Batman’da düzenlenen Sağlık Kongresi de soruşturma gerekçeleri arasında yer aldı. Demir, söz konusu kongreden kaynaklı da daha önce “2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefetten” iddiasıyla yargılanmış ve beraat etmişti. 

ESKİ BAKAN ŞİMŞEK’İN KATILDIĞI KAMPANYA 

Demir’e yöneltilen bir başka suçlama ise, 2013’te Batman’da Suriye’ye insani yardım göndermek için Valilik izni doğrultusunda düzenlenen ve eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AKP Milletvekilli Mehmet Emin Ekmen’in de düzenleyicileri arasında olduğu yardım kampanyası oldu. Söz konusu kampanya ile toplanan yardımlar, Suriye’ye gönderilmek üzere Kızılay’a teslim edilmişti. 

EŞBAŞKANLIK DA GEREKÇE YAPILDI

Demir’in tutuklanma gerekçeleri arasında, “eşbaşkanlık” da yer aldı. Yine, sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar da hakimlik sorgusunda soruldu.  

DOSYALAR HAKİMLİĞİ İKNA ETMEDİ! 

Demir’in beraat ettiği ve takipsizlik aldığı dosyalar, avukatı Gevriye Atlı tarafından Sulh Ceza Hakimliğine sunuldu. Ancak, sunulan kararlar Sulh Ceza Hakimliği’nin tutuklanma yönündeki kanaatini değiştirmedi.