İçişleri Bakanlığı tarafından Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne ilk olarak 17 Kasım 2016 tarihinde, ikinci kez ise 19 Ağustos 2019’da kayyım olarak atanan Vali Mustafa Yaman’ın dönemlerine ilişkin soruşturma ve davalar sürüyor. Kayyım Yaman döneminde yaşanan yolsuzluk, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, zimmet ve dolandırıcılık gibi birçok suçla ilgili yürütülen soruşturmalar kapsamında açılan davanın ilk duruşması 3-4 Şubat’ta görüldü. 

Dosya kapsamında yargılanan isimlerden biri de dönemin Kent AŞ. Genel Müdürü ve Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Mardin İl Müdürü Memet Bulut. “Etkin Pişmanlık Yasası”ndan yaralanan Bulut, dosya kapsamında kendisine çıkarılan 1 milyon 750 bin TL’lik “kamu borcunu” ödeyerek tahliye edildi. Etkin Pişmanlık Yasası”ndan yararlanmasının ardından Bulut’un verdiği ifadelerin bir bölümünde ortaya çıkan “tek ihalede 30 milyonluk vurgun ile milyonlarca TL değerinde rüşvet” Mezopotamya Ajansı tarafından servis edilmişti. Bulut’un, kayyım dönemindeki harcamalara ilişkin verdiği ifadelerinin ikinci bölümünde de çarpıcı detaylar dikkati çekti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “kayyım belediyelerinde kaynaklar halka harcanıyor” iddiasının aksine, kaynakların yolsuzluk ilişkilerinin yanı sıra sınır ötesi operasyonlara, belediye ile alakası olmayan askeri kurumlara, AKP’li bürokratlarla kente gelen Yargıtay üyelerine ve AKP’nin seçim çalışmalarına harcandığı ortaya çıktı.

MİLYONLUK HARCAMA

Bulut, müfettişler tarafından sahte olduğu tespit edilen 100 bin TL değerindeki bir faturaya ilişkin verdiği bilgilerde Artuklu Askerlik Şubesi’nin peyzaj işlerinin belediyeye yaptırıldığı ve giderin bundan kaynaklandığını ileri sürdü. Talimatları Mustafa Yaman’dan aldığını belirten Bulut, ifadelerinin devamında sınır ötesi operasyonlara yapılan harcamalara dair de beyanlarda bulunarak, bir milyon 82 bin 497 TL’lik harcamaya dair şunları aktardı: 

“10 Nisan 2019 tarihli muhtelif yerlere yapılan peyzaj ve ağaç dikim işi için düzenlenen KDV dahil 472 bin TL'lik fatura bürokratların Mardin'e geldikleri zaman yapılan işler sonucu kesilen faturalardır. Bu faturalar o dönemin Büyükşehir Belediyesi başkan vekili Vali Mustafa Yaman’ın talimatları doğrultusunda kesilmiştir. Sınır ötesinde yapılan operasyonlarda askerlere verilen oturma gruplarının tahsis edilmesi bu iş kapsamında yapıldı. Bütün işlerin Sedir Çam Şirketi tarafından yapılmasının talimatını Vali Mustafa Yaman verdi. O dönemde Kent A.Ş.'nin genel müdürlüğünü yaptığım için bu faturaları ödeme talimatı vermek zorunda kaldım. Sedir Çam Şirketi’nin de belediyeden 30-35 milyon civarında alacağı bulunduğu için bütün bu işleri yapmak zorunda kaldı. Bütün bu işleri ihale olmaksızın vermemizin sebebi Vali Mustafa Yaman’dır. Vali Mustafa Yaman genellikle beni Büyükşehir Belediyesi odasına çağırır, örneğin ‘ağaç dikimi işi Sedir Çam'a verilecektir’ şeklinde talimat verir, onun verdiği talimat doğrultusunda söz konu işleri şirketlere verirdik.”

YARGITAY ÜYELERİNE HARCAMA

Belediyenin kasasından çekilen ve nereye harcandığı belli olmayan paralarla ilgili Bulut, “Vali Mustafa Yaman valilikte ödenek olmadığı zaman belediyenin kasasından alınması talimatı verirdi” dedi. Bulut, ifadelerinde yapılan temsil ağırlama giderlerine ilişkin ise, “Gelen misafirleri ağırlamak için verilen paralar da o dönemde Yargıtay'dan gelen misafirlere harcanan paralardır”dedi. 

SEÇİM ZAMANI 

AKP’nin önceki dönem İl Başkanı Mehmet Ali Dündar ile 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Mehmet Vejdi Kahraman’a da elden para verdiklerini kaydeden Bulut, “Vali Mustafa Yaman, çeşitli kurumlara ödeme yapacağı zaman ve misafirleri geldiğinde valilikte ödenek bulunmadığı zaman Kent A.Ş. hesabında ve kasasında bulunan paralardan çekip, o dönemin AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Dündar, Başkan Yardımcısı Cihan Dündar ve Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Mehmet Vejdi Kahraman’a verilmesi talimatı verdi” diye belirtti. 

Bulut, söz konusu paraların daha sonra valiliğe ödenek geldiği zaman oradan alınarak, kasaya teslim edildiğini ileri sürse de müfettişlik incelemesinde kayıp milyonların akıbetine rastlanmadı. 

AKP’LİLER ‘TANIK’ 

Bulut’un beyanları üzerine AKP’nin Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Mehmet Vejdi Kahraman ile AKP Mardin eski İl Başkanı Mehmet Ali Dündar’ın ifadelerine başvuruldu. Ancak her iki isim de iddianamede, “tanık ifadesi” olarak yer aldı. Kahraman ifadesinde, Yaman’ın talimatıyla “hiçbir şekilde para almadığını” iddia ederken, Bulut’un “suçtan kurtulmaya yönelik bu ifadeyi verdiğini” düşündüğünü öne sürdü. AKP eski il Başkanı Dündar da benzer ifadeyle, Yaman'ın talimatıyla tarafına nakit para verilmediği savunmasında bulundu.

MA / Ahmet Kanbal