İran’dan Türkiye’ye gelen gazın kesilmesinin ardından organize sanayi bölgelerine ve elektrik çevrim santrallerine yönelik doğalgaz kesintileri ve arkasından gelen elektrik kesintileri sonrası Türkiye'den yetkililer İran’a gitti. İran’ın gaz akışının başladığını duyurmasına rağmen henüz akış olmadığını belirten yetkililer, doğalgaz depolama tesislerinin devrede olduğunu, İran gazının tekrar düzenli akışının sağlanamaması durumunda kademeli elektrik kesintilerinin gündeme gelebileceğini aktarıyor.

BOTAŞ YETKİLİLERİ İRAN'A GİTTİ

Bloomberg'in haberine göre,  İran’dan Türkiye’ye gelen gazın kesilmesinin ardından BOTAŞ yetkililer İran'a gitti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye, Azerbaycan gazını taşıyan TANAP hattından günlük 17,3 milyon m3 doğalgaz alıyor. Rus gazını taşıyan Türk Akımı’nda 46,9 milyon m3’lük kapasite kullanılıyor. Aynı şekilde yine Rusya’dan gelen Mavi Akım’da da 47,3 milyon m3’ün tamamı devrede. Buna karşın Bakü-Tiflis-Erzurum hattında günlük 19,1 milyon m3’lük kontrat bulunmasına rağmen hattan akış bu rakamı karşılamıyor. İran’dan da normal şartlarda günlük 28,5 milyon m3 gaz akışı olması gerekiyor. Tuz Gölü ve Kuzey Marmara depolama tesislerinin günlük üretimi 68 milyon; Hatay ve İzmir’deki iki FSRU gemisinin de toplam 56 milyon m3’e ulaşıyor. Bunlara ek olarak LNG terminalleriyle de birlikte Türkiye’nin günlük doğal gaz giriş kapasitesi 360 milyon m3’e ulaşıyor.

Buna karşın gaz tüketiminin 20 Ocak’ta 290 milyon m3 ile tüm zamanların rekorunu kırdığına işaret eden bir yetkili, aynı tarihte 73 ilde kısıtlamaların başlamasına rağmen tüketim rekoru kırıldığını söyledi. Depolama tesislerindeki gazın yüksek tüketim durumlarında devreye girdiğini, bu stokların bekletilmediğini ifade eden yetkili, Kasım 2021’den itibaren artan günlük tüketimin karşılanması amacıyla Tuz Gölü ve Silivri’deki depoların da devreye alındığını ve tam kapasite çalıştıklarını ifade etti.

Enerji Bakanlığı konu hakkında yorum yapmadı.

İRAN TÜRKİYE HATTINDA GAZ KAÇAĞINI GEREKÇE GÖSTERİYOR

Geçen hafta İran’dan önce Türkiye tarafında gaz sızıntısı tespit edildiği ve bu nedenle akışın kesildiği duyurulmuş, ardından da akışın tekrar başladığı ifade edilmişti. Ancak Türk yetkililer, perşembe günkü kesintiden bu yana akışın devam etmediğini belirtiyor. İran kesintiler için Türkiye hattındaki gaz kaçaklarını gerekçe gösteriyor. Ancak Türkiye’ye göre iddia edilen kaçak tehlike sınırının altında ve yaz aylarında onarılması gereken bir problem.

SAATLİK ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞANABİLİR

Üst düzey yetkilinin verdiği bilgiye göre BOTAŞ’tan bir teknik heyet sorunu çözmek üzere İran’a gitti. İlk değerlendirmelere göre İran, hattaki çalışmalarını ertelemeye hazırlanıyor. Kendi içinde bazı bölgelere gaz tedarik etmekte sıkıntı yaşasa da Türkiye hattının tekrar tam kapasite çalışması önünde bir engel bulunmuyor. Bu hafta içerisinde sorun aşılmazsa daha önce de uygulanan saatlik elektrik kesintileri tekrar Türkiye’nin gündemine gelebilir.