AKP’nin, 1111 sayılı Askerlik Yasası ile 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Yasası’nı tek bir yasa çatısı altında toplayarak askerlik sistemini yeniden düzenleyeceği yasa değişikliği çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan AKP MYK’sine yaptığı sunumun ardından önceki gün de AKP’li Milli Savunma Komisyonu üyeleri bilgilendirildi. Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre hafta başında TBMM gündemine getirilmesi beklenen ve hızla TBMM’den geçirilebilmesi için muhalefetin desteğinin isteneceği düzenlemeler şöyle:

6 AY ASKERLİK

Lise ve üniversite mezunları için 6 ay ve 12 ay olarak uygulanan askerlik sistemine son verilecek. Eğitim durumu ayrımı yapılmadan askerlik hizmetini yapmakla yükümlü her Türkiye vatandaşı 6 ay askerlik yapacak. 6 aylık askerliğin tamamlanmasının ardından isteyenler askerlik hizmetine devam edebilecek. Bu kapsamda yer alanlara asgari ücret tutarında maaş ödenecek.

TECİL SÜRELERİ

1 aylık temel eğitim koşuluyla bedelli askerlik sürekli hale getirilecek. Bedelli askerlik için eğitim durumlarına göre yükümlülerin tecil süreleri dikkate alınacak. Tecil süreleri, lise eğitimi için 22, meslek liseleri için 25, meslek yüksekokulları ve lisans eğitimi için 28, lisansüstü eğitim için 32, doktora ve tıp eğitimi için 35, sporcular için 35 yaşa kadar olabilecek. Eğitim durumlarına göre bu süreleri aşan kişiler, bedelli askerlik uygulamasından yararlanamayacak. Tecil sürelerinin bitiminde askerlik hizmetine başlamayarak ‘bakaya’ kalanlar ya da asker kaçağı konumuna düşenler, bedelli askerlik kapsamı dışında tutulacak.