Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, Ramazan Bayramı vesilesiyle mezarlık ziyareti yaptı. Partililer ilk olarak, 2 Haziran 1994 yılında öldürülen Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) PM üyesi ve Urfa İl Başkanı Muhsin Melik'in Eyyüp Peygamber Mezarlığı'ndaki mezarı ile 18 Şubat 1993 tarihinde katledilen Özgür Gündem Gazetesi'nin Urfa Temsilcisi Kemal Kılıç'ın Külünçe Mahallesi'ndeki mezarını ziyaret etti. Ziyaretlere, HDP Urfa milletvekilleri Ömer Öcalan ve Ayşe Sürücü de katıldı. Ziyaretlerde mezarlara karanfil bırakıldı.  

ÖCALAN: HESABINI SORACAĞIZ

Muhsin Melik'in mezarı başında konuşan HDP'li Ömer Öcalan, bu coğrafyada binlerce genç, siyasetçi ve gazetecinin katledildiğine işaret ederek, "Dediler faili meçhuldür. Ve kimseyi yargılamadılar. Biz Melik'in katlinde devletin ve karanlık ellerin olduğunu biliyoruz. Ama biz gittikleri yolu takip ederek, mücadelelerini vererek, hesabını soracağız. Sonuna kadar onların yolunda mücadele edeceğiz" dedi.

Milletvekilleri ve beraberindeki partililer daha sonra, 24 Haziran 2018 yılındaki milletvekilliği seçim sürecinde AKP'li İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları tarafından katledilen esnaf Hacı Esvet Şenyaşar ve oğulları Adıl ile Celal Şenyaşar'ın Suruç'taki mezarlarını ziyaret etti. 

'BARBARCA KATLEDILDILER'

Öcalan, burada da kısa bir konuşma yaparak, şunları söyledi: "Bu ilçede baba ve iki oğlu yargısız infaz ile katlettiler. Hastane kapılarında barbarca insanları katledenler yargılanmadı. Bir aileyi perişan ettiler. Ama biz bu davanın takipçisi olacağız. Doğrudur belki adliye kapılarında bir sonuç alamayacağız ama bu katliam halkaların vicdanında mahkum edilmiştir. Biz bu katliamı unutturmayacağız."

İSTANBUL

Öte yandan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Ramazan Bayramı dolayısıyla Ümraniye, Sultangazi, Avcılar, Kanarya, Esenyurt, Kayaşehir ve Çatalca'daki mezarlıkları ziyaret etti. Partili milletvekilleri, İstanbul il eşbaşkanları ve il-ilçe yöneticilerinin katıldığı ziyaretlerde, partili ailelerle birlikte yakınlarının mezarları ziyaret edilip, mezarları başında dualar okundu, karanfiller bırakıldı.

Sultangazi'de bulunan Gazi Mezarlığı’na yapılan ziyaret sırasında konuşan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, özgürlük, eşitlik ve adalet için yaşamını yitiren kişileri anmak için mezarlığa geldiklerini dile getirdi.

Barış için mücadele ederken yaşamını yitirenleri hiç unutmayacaklarını söyleyen Gülüm, “Onları unutmamanın en gerçek yolu onların hayallerini hayata geçirmekten geçiyor. Onlara bir gün barışın, özgürlüğün, adaletin olduğu halkların eşit bir şekilde birlikte yaşayabildiği bir ülke hediye ettiğimizde onları gerçekten unutmamış olacağız. Kapitalizmin olmadığı, halkların, işçilerin sömürülmediği bir dünya kurduğumuzda bunları gerçekten unutmamış olacağız. Onlar bu gencecik yaşlarında böyle bir ülke ve dünya için aramızdan ayrıldılar. Onlar herkes eşit ve özgür bir şekilde yaşayabilsin diyordu.  Bu talep milyonların talebi.  İşte bize düşen şey bu hayali gerçekleştirmektir” ifadelerini kullandı.

‘MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Gülüm, konuşmasında son dönemde mezarlıklara yönelik saldırılara da değindi. Mezarlıklara insanlık dışı saldırıların yapıldığı bir dönemden geçildiğini dile getiren Gülüm, “Mezarlık hakkımıza, gömülme, yas tutma hakkımıza bile saldırının olduğu insanlık dışı bir dönemden geçiyoruz. Kilyos mezarlığında insan bedenlerinin kaldırımlar altına gömüldüğü, üstlerin kapatıldığının, lağım akan yerlere gömüldüğünü biliyoruz. Bu insanlık dışı muameleyi kabul etmediğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Yine bir çok yerde mezarlıklara saldırının olduğunu görüyoruz. En temel insan haklarında bile mücadele etmek zorunda kaldığımız bir ülkede yaşıyoruz. Bütün baskı araçlarıyla mücadele eden muhalefetin üzerine gelen bir iktidarla karşı karşıyayız. Buradaki arkadaşlarımız bize şunu hatırlatıyor, asla yılmayacağız, asla mücadeleden vazgeçmeyeceğiz ve bu ülkeye özgürlük, eşitlik adalet ve en önemlisi barış gelene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.(Mezopotamya Ajansı)