Koronavirüs salgınında yaşamını yitirenlerin ve enfekte olanların sayısı her geçen gün artıyor. Özelikle bölge kentlerinde başta Batman, Diyarbakır ve Van olmak üzere salgının kontrol edilmez boyuta yükseldiği belirtiliyor. Ankara ve İstanbul’da ise vaka sayıları her geçen gün artıyor. Uzmanların uyarılarını dikkate almayan hükümet tedbiri toplumdan bekliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 17 Eylül’de yaptığı açıklamaya göre 66 kişinin daha korona virüsünden yaşamını yitirdi, bin 648 yeni vaka tespit edildi. Ancak hekimler, ölüm ve vakaların resmi açıklamasının çok üstünde olduğunu sayının düşük gösterilmesinin rehavete neden olduğunu belirterek hükümeti şeffaf olmaya çağırıyor.

TEHLİKE KAPIDA

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, “Salgını zaten hiç kontrol edemedik ama daha da yüksek düzeyde bir hale gelecek. Salgını yönetmeye sistem yetmeyecek” uyarısını yaptı. T24’de konuşan Şenol, Kontrolsüz ve çoklu odaktan bir toplumsal yayılım olduğunu vurgulayarak, “Ankara, Vuhan oldu’ durumu yavaş yavaş diğer illerde de olacak. Hareketlenmeyi yüksek düzeyde izleyeceğiz” diye konuştu.

HİÇ KONTROL EDİLMEDİ

Salgının zaten hiç kontrol edilemediğini diyen Şenol, “Bu ne demek: Birincisi, sistem her şey onunla meşgul olacak. İkincisi ise hayatın açıldığı alanlarda aktif vaka taramalarını yaptıracak sistem ve test yetmeyecek, yani toplumsal salgını yönetmeye ve yürütmeye sistem yetmeyecek. Ağır vaka sayılarının arttığını ve biriktiğini görüyoruz. Gördüğümüz vakalarda buzdağının yüzeyi… Önümüzü çok daha vahim görüyoruz, bu, çok daha büyük endişe yaratıyor” değerlendirmesini yaptı.

PERSONEL SIKINTISI VAR

Hastanelerde personel sıkıntısı yaşandığını belirten Şenol, “Acil serviste mesela 8-10 yatırılması gereken hasta yatıyor ama yatak sayısı buna cevap veremiyor. Çünkü bu hastalar hem çok fazla hem de sistemi çok uzun süre meşgul eden hastalar. Hem yoğun bakım yatağı hem de normal yatak yok. Bir de hastalanıyoruz tabii ki… Mesela bizim hastanemizde şu anda büyük ölçüde personel sıkıntısı hastalık nedeniyle olmaya başladı. Her düzeyde personel hastalanıyor” ifadesini kullandı.

HASTANELERİ GEZSİNLER

Yetkililere seslenen Şenol, “Haber vermeden Ankara’daki bir hastaneyi gezsinler. Test kuyruklarındaki insanları, kaç sıra verildiğini, acil servisleri ve poliklinik kuyruklarını görmelerini istiyorum… Yeterli yoğun bakım uzmanı yok. Gözyaşlarını tutamayan hasta yakınları… Telefonda, Batman’da yaşlı kalmadı her gün 10 cenaze diyen eski hastam… Artık çok ağır geliyor. Hayat yalnızca Covid değil, Covid alanı çok tıkadı, başka hastalar ve hastalıklar da sağlık bakımına erişemiyorlar…” dedi.