Bu yıl "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla kutlanan Newroz, bölgenin birçok kentinde olduğu gibi Batman’da da coşkuyla kutlandı. Newroz Alanı’nda gerçekleştirilen kutlamaya yüz bini aşkın kişi katıldı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Batman milletvekilleri Feleknas Uca, Rüştü Tiryaki ve Necdet İpekyüz’ün yanı sıra Kürdistani İttifak Çalışma Grubu içerisinde yer alan partilerin temsilcileri, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistler, Barış Anneleri Meclisi ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Saadet Partisi’nin  il ve ilçe örgütlerinden isimler alana geldi.

Dört bir tarafı polis bariyerleri ile çevrilen alana oluşturulan arama noktalarından giriş yapılabildi. Alana girmek isteyenlerden HES kodu istenmesi nedeniyle giriş noktalarında kuyruklar oluştu. Kadınlar giydikleri rengârenk ulusal kıyafetler, erkeklerin ise şal û şapikleri ile alana renk kattı. 

Renkli flamalarla süslendiği görülen alana “Newroz kadınların büyük isyanıdır”, “HDP halktır halk burada”, “HDP umuttur umut dimdik ayakta” pankartları ve HDP bayrakları adıldı.Alanı dolduranlar ellerinde yine “Newroz pîroz be” ve “Newroz jiyane” lolipopları taşırken, sık sık, “Bijî berxwedana zindana” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları atıldı.

TUTUKLULARIN NEWROZUNU KUTLADI

Programın başlaması ile birlikte sahneye ilk olarak Tertip Komitesi adına HDP Batman İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu çıktı. Sözlerine tecride karşı açlık grevinde olan cezaevlerindeki tutsakların Newrozu’nu kutlayarak başlayan Kulpu, “Dört parça Kürdistan’da bulunan halkımızın Newroz bayramını kutluyorum. Newroz demek başkaldırı demektir, direnmek demektir. Dehak’ların zulmüne karşı durmaktır. Halkın partisi olan HDP’yi kapatmak istiyorlar.  AKP ve MHP çaresizliğini HDP’ye saldırarak üstünü kapatmaya çalışıyor. Fakat kimse halka diz çöktüremez. Çünkü dönem Kürtlerin dönemidir” dedi. 

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

Bu açılış konuşmasının ardından barış güvercinleri uçurulup, Newroz ateşini yakıldı. Barış Anneleri Meclisi üyesi Muhlise Hinar, yaptığı konuşmada barış için verdikleri mücadelede tüm annelerin kendilerine destek olmasını istedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Sonrasında sahne alan Kollektifa Ritma Azad’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylar ile devam eden Newroz kutlamasında HDP’li vekil Feleknas Uca kitleye seslendi.

Herkesin Newrozu’nu kutlayarak sözlerine başlayan Uca, tüm engellemelere rağmen alanı dolduran halkın gösterdiği duruşu kutladı. Uca, Newroz ateşinin sıcaklığıyla Şengal’e, Rojava’ya, Başur’a, diasporadakilere, açlık grevindeki siyasi tutsaklara ve İmralı’ya selam gönderdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir gecede İstanbul Sözleşmesi’ne feshetmesini eleştiren Uca, bu adımla kadına dönük şiddetin önünün açıldığını ve devletin katillere destek verdiğini söyledi. Uca, iktidara “Bu alan kadınların verdiği mücadelenin sonucudur. Buradan sesleniyoruz; bizler sözleşmeye sahip çıkıyoruz” diyerek seslendi.

‘CPT ROLÜNÜ OYNA’

Uca, Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve tecride karşı cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine de dikkat çekti.

İmralı’da uzun süredir  devam eden tecridin son bulması için tutsaklar açlık grevinde olduğunu dile getiren Uca, sözlerini şöyle noktaladı: “Son günlerde sosyal medyada Sayın Öcalan’a dönük haberler çıktı. İmralı’da neler oluyor, neden avukatlar ve aileler gidemiyor? CPT rolüne sahip çık diyoruz. Sayın Öcalan son görüşmede bir haftada sorunu çözeceğini söyledi ama devlet ne yaptı? Saldırdı, katliam yaptı ve tecridi daha da ağırlaştırdı. Kalkıp ‘uzaya gideceğiz’ diyorlar, biz de diyoruz ki önce çözümün anahtarı olan İmralı’nın kapılarını açın, sorun çözülsün. Yine buradan sesleniyoruz asla ama asla zulme karşı baş eğmeyeceğiz. Mücadelemizi büyüteceğiz ve ‘berxwedan jiyane’ diyoruz.”

Yine yerlerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanlarından Songül Korkmaz konuşmasında İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki gösterirken, Mehmet Demir ise halkın iradesini tanımayanların sandıkla gideceğini söyledi. 

‘DİRENİŞİNİZ DERT OLDU’ 

Newroz’a katılımın yüksek olmasının baskı ve zulüm politikalarına karşı verilen bir cevap olduğunu söyleyen Demir, “Sizin direnişiniz, duruşunuz onlara dert olmuş durumda. Ne yaparlarsa yapsınlar geri adım atmıyorsunuz. Agit’lerin, Mazlum’ların direniş geleneğini alan bu halk hiçbir zaman geri adım atmadı atmayacak. Direniş ateşi harlandıkça, harlanıyor. Direniş tüm halklara moral olmuş durumda” diye konuştu.

‘ÖCALAN HALKIN İRADESİDİR’

Daha sonra konuşmasını yapmak üzere sahneye DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk çıktı. Bugün tarihi bir Newroz’u kutladıklarını dile getiren Öztürk,  Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin üzerinde durdu. 

Öztürk, “Öcalan üzerinde devam eden tecride karşı cezaevlerinde direnenlere buradan selam olsun. Onların direnişiyle tecrit kalkacak. Tecride karşı cezaevlerinde başlayan direniş, şu anda dünyanın her yerine yayılmış durumda. Tecrit kalkıncaya kadar bu direniş devam edecek, herkes bunu iyi bilsin. Tecrit bir insanlık suçudur. Bu suça karşı gösterilen her direniş, insanlığa sahip çıkmaktır. Herkes iyi bilsin ki Öcalan bu halkın iradesidir. Bu iradeyi yok edemezsiniz. Öcalan yaşamına ilişkin ortaya atılan iddiaların netleşmesi için acilen aile ve avukatların İmralı Adası'na gitmesi gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından yapılan müzik dinletisi ile halaylar çekildi. Kutlama atılan sloganlar ile sona erdi.