Batman Belediyesi'nin görevden alınan eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, mazbatalarını Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) aldıkları 8 Nisan 2019’un yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kayyım politikasının gasp ve bu yöntemin yeniden denenmesinin siyasi körlük olduğu belirten eşbaşkanlar, "Kayyuma düşen halk iradesine saygı duyarak istifa etmesidir" ifadesini kullandı. 

EKONOMİK ABLUKA

Eşbaşkanlar, 31 Mart yerel seçiminde AKP’nin hukuk dışı, antidemokratik müdahalelerine ve engellemelerine rağmen Batman halkını iradesine sahip çıkarak yüzde 66 oy oranıyla Batman Belediyesi’ni HDP’nin kazandığını hatırlattı.  Eşbaşkanlar, "Batman’dan intikam alırcasına, Batman’a atanması yapıldığı günden itibaren kayyım olarak atanmak için Batman Valisi idari olarak bizi işlemez hale getirmeye çalıştı, tüm kurumların bizimle ortaklaşmasını engelledi. Meclis kararlarımızın çoğunu ret ederek işlerin etkin, verimli ve zamanında yapılmasını engelledi. Belediyeyi yüksek miktarda borç ile devraldık. Kayyım döneminde İller Bankası, 2017'de 3 milyon 800 bin TL, 2018’de 3 milyon 93 bin TL kesinti yaparken, HDP döneminde ise 2019’un 8 ayında 52 milyon, 2020’nin ilk üç ayında 30 milyon kesinti yapılarak belediye adeta ekonomik ablukaya alındı” dedi.  

BORCA RAĞMEN HİZMET 

Düşman hukukuna rağmen seçildikleri andan itibaren bütün Batman’ın belediye eş başkanları oldukları anlayışı ile herkese eşit, adil bir yönetim tarzı ile yaklaştıklarını vurgulayan eşbaşkanlar, yaptıkları çalışmaları şöyle sıraladı: “Yüklü borç miktarına rağmen 100 bin ton asfalt serimi, 20 kilometre yeni yol yapımı, 82 kapalı yol açılımı, 120 bin metrekare parke taşı döşemesi, 25 km kanalizasyon hattı ve 17 km içme suyu hattı çekildi. 10 bin arızalı su sayaç değişimi yapıldı. 1000 adet baca yükseltme işi yapıldı. Alo Tevşo Halk Pazarı yapıldı. Fen işlerine 40 tonluk 3, 20 tonluk 7 kamyon, bir greyder, loder için kredi alındı, ihale sürecine girildi. Park bahçeye bir traktör, bir Loder, dal budama, kök sökme araçları alındı. 13 olan otobüs güzergahı 23 güzergaha çıkarıldı. 3 körüklü olmak üzere 13 otobüs alımı yapıldı. Mahalle içlerinde kurmak üzere 130 durak ihalesi yapıldı.70’nin kurumu yapıldı. Geri kalanların kurumu devam etmektedir. 3 vardiya ile günde 75 bin ekmek üretecek ekmek fabrikası kuruldu. Günde 2000 metre kare parke taşı üretim fabrikası alım sözleşmesi yapıldı. Ekimde bitirilmek üzere evsel atıklardan(çöpten) 4.5 MW’lık enerji üretim sözleşmesi yapıldı. Farklı ebatlarda 10 adet park, bunların dışında 180 dönüm olan Yaşar Kemal Parkının peyzaj çalışmaları dışındaki diğer çalışmalar hemen hemen bitirildi. Toplam da 16 bine yakın ağaç dikimi şehrin muhtelif yerlerinde yapıldı. 3 dönümlük bir alanda hayvan barınağı yapıldı. 2600 aileye 4 milyona yakın ekmek yardımı yapıldı. 350 aileye nakdi yardım yapıldı." 

SÖZLÜK ÇALIŞMASI YAPILDI

Kürt diline katkı çalışmaları amacıyla sözlük çalışması yaptığına belirten eşbaşkanlar, "Ferheng çalışması, dil çalış tayları, Kürt sinema ve tiyatrosunun gelişimi için alt yapı çalışmaları sayısız film, Kürtçe tiyatro oyunu ve konserleri seyirci ile buluşturuldu. Uluslararası çocuk diyarı film festivali, insan hakları film festivali yapıldı" dedi.

'PUSUDAKİ HIRSIZ MİSALİ’

307 milyonluk borç ile devir alınan belediyenin tüm faaliyetler ile birlikte yapılan 231 milyon ödeme, 30 milyon piyasa borcu olmak üzere 300 milyon borçla tekrar belediyeye el konulduğunu dile getiren eşbaşkanlar, salgın döneminde belediyeye ey konulmasına ilişkin şunları kaydetti: "Pusuda bekleyen hırsız misali kimsenin sokağa çıkamayacağı bir dönemde kayyumluk olma hayalini gerçekleştirdiler. Talan siyasetini tekrar uygulayacaklar. Uyduruk gerekçelerle kurgulanan teatral bir sahne ile gözaltına alındık. Anayasanın hukuk devleti ilkesini yok saydılar. Anayasanın seçme seçilme hakkını, masumiyet karinesini seçilmiş bir organ olan meclisin seçme hakkını gasp ettiler" diye kaydetti. 

‘UYGULAMADAN VAZGEÇİN’

Batman'ın yeniden kayyımlara ses çıkaracağını ifade eden eşbaşkanlar, "Her kayyum ataması halk ile sistem arasındaki makası açmakta, onarılması zor yaralar açmaktadır. Kayyum uygulamasından bir an önce vazgeçilmelidir" dedi.