DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde birçok kentte yaşanan protestolar nedeniyle HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 20’si tutuklu 108 isim yargılandığı Kobanê Davası’nın 4’üncü duruşması ikinci gününde devam etti.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşma salonunda görülen yargılamada Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler salonda hazır bulundu. 

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Selahattin Demirtaş, Kandıra F Tipi Cezaevi’nde kalan Figen Yüksekdağ ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile  tutuklu diğer siyasetçiler bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Yine tutuksuz yargılanan isimlerden Ayhan Bilgen ve Berfin Özgü Köse duruşma salonunda hazır bulunurken, Sırrı Süreyya Önder, İbrahim Binici, Altan Tan ve Can Memiş ise vareste tutuldukları için duruşmaya katılmadı. Çok sayıda savunma avukatının yerlerini aldığı duruşmayı, tutuklu siyasetçilerin yakınları ile HDP milletvekilleri izledi. 

KIŞANAK’A BAŞSAĞLIĞI

Mahkeme heyeti üyelerinin yerlerini almaları öncesinde salondaki milletvekilleri SEGBİS üzerinden yakın zamanda babasını kaybeden Gültan Kışanak’a başsağlığı diledi. Kışanak, “Hepiniz sağ olun. Bütün kaybettiklerimizin ruhu şad olsun. Bu durumda olmamız bizim sadece öfkemizi ve gücümüzü artırıyor” dedi. 

TUNCEL: DİRENCİNİZ BİZE GÜÇ VERDİ

Salonda bulunan tutuklu siyasetçilerden  Sebahat Tuncel de, o anlarda “Bizler yakın zamanda babalarımızı kaybettik. Dışarıda onlarla vedalaşamamak çok kötü. Son anlarını bir arada yaşayamamak çok korkunç. Ama bugünler de geçecek. Bunun karşısında direnciniz bize güç verdi. Bir kez daha yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Herkesin selamı var” diye konuştu.

OĞLU İLE SALONDA GÖRÜŞEBİLDİ

Duruşmaya başlanmadan önce tutuklu HDP MYK Üyesi Alp Altınörs de salgın tedbirleri nedeniyle cezaevine giremediği için, annesiyle birlikte davayı takip etmeye gelen oğlu ile salonda görüşebildi.

MAHKEME BAŞKANI TEMASLI ÇIKTI

Mahkeme salonundaki yerlerini alan heyetin ise farklı olduğu görüldü. Davaya bakan mahkeme başkanının Koronavirüs (Kovid-19) teşhisi konulan bir yakınıyla temaslı olmasından ötürü duruşmaya geçici heyetin bakacağı ifade edildi.

Bu bilgilendirme üzerine söz alan dava avukatlarından Cahit Kırkazak, “Başkan bey temaslı olması nedeniyle burada değil, kendisine geçmiş olsun diyoruz. Yoğun bir temastan dolayı, sağlık gerekçesiyle müvekkillerimiz savunma yapacak durumda değiller” diyerek duruşmanın ertelenmesini talep etti.

GEÇİCİ HEYET SAVUNMA ALMAK İSTEDİ

Mahkeme başkanı, bu talebe rağmen tutuklu siyasetçilere, “Savunma yapmak isteyen var mı?” diye sordu. Söz alan Selahattin Demirtaş, “Hayır savunma yapmak istemiyorum. Avukatlarımın talebine katılıyorum” dedi. Gültan Kışanak da avukatlarının erteleme talebine katıldığını belirterek, duruşmalara ara verilmesini istedi. Söz alan diğer bazı tutukluların da aynı talepte bulundu. 

Duruşmalardan vareste tutulma talebinde bulunan Ayhan Bilgen’in dilekçesinin dosyaya eklendiğini söyleyen mahkeme başkanı, sözü iddia makamına verdi.

Tutuksuz yargılanan siyasetçilerin duruşmalardan vareste tutulma taleplerinin reddini isteyen iddia makamı, yine gizli ve açık tanık beyanları, dava dosyası, sanıklar hakkında birleşen diğer dosyalar ve tüm dosya kapsamı nazara alındığında siyasetçilerin tutukluluk hallerinin ve adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verilmesini istedi.

23 EYLÜL’E ERTELENDİ 

Mütalaanın ardından ara kararını açıklayan geçici heyet, sanıklar ve müdafilerinin savunma yapmayacaklarını bildirmeleri dolayısıyla bu aşamada yapılacak başkaca bir işlem olmadığından ötürü duruşmanın 23 Eylül Perşembe günü görülmeye devam edilmesine, diğer taleplerin daha sonra değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı sonlandırdı.

TEMASLI BAŞKAN PERŞEMBE GELEBİLECEĞİNİ BİLDİRDİ

Duruşmanın 23 Eylül’e ertelenmesine savunma avukatları tepki gösterdi. Geçici heyette yer alan mahkeme başkanı, Kovid-19 temaslı mahkeme başkanının kendisine Perşembe günü gelebileceğini söylediğini paylaştı. Savunma avukatları ise, müvekkillerinin sağlığı açısından duruşmanın daha ileri bir tarihe ertelenmesi talep etti. Fakat geçici başkan “Başkan beyin sağlığı en çok kendisini ilgilendirir. Herhalde gelmezse ona göre hareket ederiz” demekle yetinde. Bunun üzerine avukatlar, “Karantina koşullarına göre hareket etmelisiniz. Yeni düzenlemeye göre 5 gün karantinada kalmalı. Test yaptırdıktan sonra negatif çıkarsa izolasyon biter” hatırlatmasına bulundu. Avukatların itirazlarını dinlemeyen geçici mahkeme başkanı duruşmayı 23 Eylül’e erteledi.