Cezaevlerinde bulunan kötü yaşam koşulları ile karşı karşıya kalan hasta tutsakların durumu ağırlaşıyor, sayıları artıyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre cezaevlerinde bin 334 hasta tutsak bulunuyor. Hasta tutsakların 457’sinin durumu ise ağır. Bu tutsaklardan biri de İlhan Özdemir. 2015 yılında tutuklanarak Erzurum Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 14 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen İlhan, tahliyesinin ardından 2 Ocak 2017 tarihinde trafik kazası geçirdi. Kaza nedeniyle beyin ameliyatı olan İlhan’ın kafasına iki platin takıldı. İki ameliyat geçiren ve aynı zamanda epilepsi hastası olan İlhan, “örgüte üye olmak” iddiasıyla yargılandığı davada 7 yıl 2 ay 15 gün ceza alarak 2017 yılında tekrar tutuklandı. İl Sağlık Kurulu tarafından verilen ve “kalabalık ortamda kalmaması ve yol gitmemesi” gerektiğine dikkat çekilen rapora rağmen İlhan, kalabalık cezaevi ortamında kalıyor.

Hasta tutsak İlhan Özdemir’in eşi Mesmegül Özdemir, eşinin sağlık sorunlarına dair konuştu.

‘Yüzde 85 felç’ raporuna rağmen cezaevinde’

İlhan’ın sürekli epilepsi krizi geçirdiğini söyleyen Mesmegül Özdemir, “Eşim sürekli epilepsi krizi geçiyor. Devamlı ilaç kullanmak zorunda. Eşim bir trafik kazası geçirdi. Zaten trafik kazasından sonra beyin ameliyatı oldu. Ve doktorlar eşimin beyninin sol tarafının yüzde 85 oranında felç olduğuna dair rapor verdi. Fakat Yargıtay cezasını onadı ve şu an eşim Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi'nde hasta” diye konuştu.

‘Doktor kontrolüne gitmesi gerekiyor’

Hastalığından kaynaklı birçok dilekçe verdiğini fakat dilekçelerine olumsuz yanıt geldiğini ifade eden Mesmegül, şunları söyledi: “En azından eşime ev hapsi verilseydi bu onun için daha iyi olacaktı. Fizik tedavi olması gerekiyor, sürekli kontrollere gitmesi gerekiyor. Fakat bunlar cezaevinde mümkün değil. ‘İş görmez, kalabalık ortamda kalamaz ve yolculuk yapamaz’ raporu verildi. Ona rağmen hala içeride tutuluyor.”