Baroların seçim sisteminde yapılmak istenilen düzenlemeye karşı başlattıkları "savunma yürüyüşü" Ankara girişinde engellenen baro başkanları kentte girmek için bekleyişini sürdürüyor. Baro başkanları için Ankara Büyükşehir Belediyesi görevlileri tarafından bölgeye çadır getirildi. Ancak avukatların çadır kurmasına izin verilmeyeceğini açıklayan polis, belediye ekiplerini alandan çıkardı.

Duruma tepki gösteren avukatlar ile polis arasında arbede çıktı. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, bu gece çadırda kalacaklarını söyledi. Polis ise “Burası çadır devleti değil. İzin vermiyoruz” dedi.

Polis, çadır getiren belediye aracına da ceza kesti.

Ankara Baro Başkanı Sağkan’ın Ankara Valisi ile yaptığı görüşmede yasak kararının İçişleri Bakanlığı tarafından verildiği söylendi. Adalet Bakan Yardımcısıyla da görüşen Sağkan’a sembolik yürüyüşe izin verileceğini söylediği belirtildi.

'HALKIMIZ ADINA ÜZÜLÜYORUM'

Polislerin müdahalesi ardından avukatlar, açıklama ile duruma tepki gösterdi. Polisin tutumunu eleştiren Çanakkale Baro Başkanı İbrahim Cem Erbil, “Bu süreçte avukatların ekonomik sıkıntıları varken avukatlık kanununda değişiklik yapılmamasını istiyoruz. TBMM’ye gittik zaman femokratik eylem haklarımızı kullanacağımızı belirtmiştik. Anıtkabir’e gidelim diye toplandık. 2020 Türkiye’sinde Anıtkabir’e Ankara’dan yürüyüş gerçekleştiremiyorsa ne zaman gerçekleşecek. Hukuk dünyası ve halkımız adına üzülüyorum” dedi.  

TUZ KOKTU

Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, hiçbir ilde emniyet görevlilerinin kendilerine müdahale etmediğini hatırlattı. Bozkurt, fiili gözaltında olduklarını söyledi. Darp edilen avukatlar olduğunu belirten Bozkurt, “Kaos yarattılar kavga çıkardılar biz buraya nasıl geldiysek adımlamaya adımlamaya kendi başkentimize gireceğiz. Bu utancı artık Türkiye’ye yaşatmayacağız. Baro başkanları burada esir tutuluyor, esareti reddediyoruz” diye konuştu.“Tuz koktu” diyen Bozkurt, “Ya bir yol bulacağız ya bir yol yapacağız” dedi.

'ÜLKE POLİS DEVLETİ'

Son olarak söz alan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, “Faşizan uygulama ile karşı karşıya kaldık bir hukuku itiyorlar, bir basını itiyorlar. Bu ülke polis devletidir. Yurttaşın toplantı ve gösteri hakkının engellenmesidir. Baro başkanların bu özgürlüğü yoksa yurttaşın hiç bir özgürlüğü yoktur” diye belirtti.

GAZETECİLER BİR KEZ DAHA ENGELLENDİ

Açıklama ardından polis gazetecilerle avukatlar arasına bir kez daha etten duvar ördü. Avukatların tepkisi üzerine gazetecilerin avukatların yanına geçmesine izin verildi. Barikatları geçemeyen Anadolu Ajansı ve Hürriyet Gazetesi muhabirlerinin avukatların yanına geçmesine izin verilmiyor.